Hyvän mielen kulttuurikerho® - Mielen hyvinvointia edistävien kerhojen toimintaan
Hyvän mielen kulttuurikerho® innostaa yhdistyksiä ja erilaisia ikääntyvien ryhmiä kehittämään mielen hyvinvointia vahvistavaa toimintaa ja kannustaa ikääntyneitä osallistumaan.
Valtioneuvostossa julkaistu Mielenterveysstrategia (Sosiaali- ja terveysministeriö 11.02.2020) tunnistaa mielenterveyden merkityksen muuttuvassa maailmassa. Mielenterveys nähdään voimavaraksi, jota voidaan tukea. Mielenterveyden häiriöitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti sekä niihin liittyvää syrjintää ja leimaamista vähentää, kaikissa ikäryhmissä.
Myös järjestöjen ja vapaaehtoisten toiminnalla on merkittävä rooli ikääntyvien ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa. Erityisesti tulisi tukea syrjäytymisvaarassa olevia iäkkäitä. Syrjäytymisen riskitekijöitä ovat muun muassa (THL 2019):
- köyhyys, vähäinen koulutus, vammaisuus, mielenterveyden ongelmat, alentunut toimintakyky, heikko turvaverkko
Ikääntyvien hyvinvointiin tarvitaan yhdenvertaista panostusta, myös siten, että iäkkäät pääsevät mukaan yhteisön elämään. Tärkeää on, että tunne osallisuudesta vahvistaa hyvinvointia ja ehkäisee yksinäisyyttä. Tällöin kannattaa:
- järjestää ikääntyville tiloja ja tapoja tehdä yhdessä ja kohdata toisiaan
- luoda kansalaisjärjestöille ja vapaaehtoistyölle hyvät edellytykset toimia alueella
- tarjota iäkkäille mahdollisuuksia opiskella, liikkua ja harrastaa kulttuuria
- kuulla iäkkäitä yhteisessä päätöksenteossa
- ottaa huomioon toiminnan vaikutukset ikääntyviin.
Nämä odotukset vaikuttavat Hyvän mielen kulttuurikerho -toiminnan taustalla, toimipa se missä päin Suomea tahansa.
Hyvän mielen kulttuurikerhon® (HMKK) lähtökohtana on tuoda ikääntyvien elämään uusia yhdessäolon tapoja ja innostaa heitä mukaan yhteiseen tekemiseen, osallistumaan. Hyvän mielen kulttuurikerhon toiminta-ajatuksena on suunnitella ja toteuttaa, erilaista, monipuolista, innostavaa ja hyvää mieltä lisäävää toimintaa eläkkeensaajayhdistyksiin ja erilaisiin ikääntyvien ryhmiin.
Toimintatavat läpikäytyään ryhmällä on yhteinen suunnitelma oman Hyvän mielen kulttuurikerhon toteuttamiseen.
Hyvän mielen kulttuurikerho® -toiminnan käynnistämiseen on hyvä valita kaksi ns. ohjaajaa. Ohjaajien koulutusta tarjotaan EKL Elinvoimaa-toiminnassa. Koulutus soveltuu kaikille ikääntyville. Ohjaajat kutsuvat ikääntyviä suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Ryhmään voi tulla eri-ikäisiä ikääntyviä.
- Toimijajoukkoa innostaa se, kun heistä jokainen pääsee itse vaikuttamaan siihen, mitä tuleva toiminta on, tekemään ehdotuksia ja priorisoimaan niitä yhdessä.
- Myös se innostaa, kun vastuita jaetaan. Ohjaajien ei tarvitse itse tehdä kaikkea ns. valmiiksi.
- Kukin ryhmäläinen voi ottaa vastuuta eri tapahtumakerroista ja vahvistaa niiden toteuttamista teemaan sopivalla asiantuntijalla tai osaajalla (jokainen tuntee jonkun jossakin, joka osaa jotakin enemmän).
- Eri tapaamiskerroilla voi olla eri teema, eri vastuuhenkilö(t) ja yhteistyökumppani.
- Näin vastuukysymykset eivät nouse toiminnan esteeksi.
- Yhdessä voidaan sopia, että ohjaajat vastaavat suunnitelman päivittämisestä ja mahdollisesti tiedottamisesta.
Hyvän mielen kulttuurikerho® -toiminnalla haetaan ikääntyvien elämään sisältöä, ryhmien toimintaan monipuolisuutta, osallistumisen mahdollisuuksia ja toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen vaikuttamista, asuipa missä päin Suomea tahansa.
Henkilökohtaisina muutoksina haetaan:
- psyykkisten voimavarojen vahvistumista
- omaan elämään vaikuttamismahdollisuuksien lisääntymistä
- toiveikkuuden ja elämänhallinnan lisääntymistä
- sosiaalisten suhteiden lisääntymistä
- myönteistä käsitystä omasta itsestä vahvistuu
Hyvän mielen kulttuurikerho® -toimintaan osallistuvien ikääntyvien mielen hyvinvoinnissa tapahtuvia muutoksia voidaan mitata esim. Positiivinen mielenterveysmittarilla.
Positiivinen mielenterveys antaa mahdollisuuden nauttia elämästä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, auttaa meitä jaksamaan arjessa ja selviytymään vastoinkäymisistä (THL 2019). Positiivisen mielenterveyden käsitteitä on useita, mutta yhteistä niille on, että niissä korostetaan eri painotuksin yksilön
- psyykkisiä voimavaroja (esimerkiksi taito kohdata vastoinkäymisiä),
- vaikuttamismahdollisuuksia omaan elämään,
- toiveikkuutta ja elämänhallinnan tunnetta,
- tyydytystä tuottavien sosiaalisten suhteiden olemassaoloa sekä
- myönteistä käsitystä omasta itsestä ja omista kehittymismahdollisuuksista (esimerkiksi hyvä itsetunto).
Mittari kehitettiin Warwickin ja Edinburghin yliopistoissa ja siitä on olemassa kaksi versiota: pitkä 14-osioinen (WEMWBS) ja lyhyt 7-osioinen versio (SWEMWBS). Hyvän mielen kulttuurikerho® -toiminnassa on tämä mittari käytössä.
Hyvän mielen kulttuurikerho® (HMKK) on EKL:n oma tuotesuojattu toimintakokonaisuus, joka sisältää mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen tarkoitettuja menetelmiä ja -koulutuspaketin. Hyvän mielen kulttuurikerho® on tarkoitettu kaikille EKL-yhdistyksille, eläkkeensaajille ja ikäntyneille, niin maaseudulla kuin kaupungissa.
Menetelmistä julkaistu käsikirja ja koulutus tukevat kerhon suunnittelua ja käytännön toteuttamista. Menetelmät ovat muokattavissa erilaisten yhteisöjen toimintaan ja erilaisille alueille sopivaksi sekä myös eri kumppaneiden kanssa toteutettavaksi.
Kohderyhmänä Hyvän mielen kulttuurikerho® -toiminnassa ovat EKL-yhdistysten alueilla asuvat eläkkeellä olevat ikääntyneet.
HMK-Kerhojen (HMKK 2018; 2019) toiminnasta kootaan kerho-ohjaajilta kerhojen-, osallistujien- ja tapaamisten määrät sekä osallistujien kokemuksia sähköpostilla ja puhelimitse. Ohjaajatapaamisissa tietoa kootaan keskustelemalla. Tietoa hyödynnetään mielen hyvinvoinnin ja yhteisöllisen toiminnan sisällöllisessä kehittämisessä sekä toiminnan ohjaamisessa.
HMKKerhojen toimintaan osallistuminen on torjunut ikääntyvien yksinäisyyttä ja tuonut uudenlaista toimintaa ryhmiin. Kerhoissa osallistuminen on lisääntynyt, jonka myötä ikääntyneet ovat saaneet uutta sisältö elämäänsä. Tämä on vahvistanut ikääntyvien mielen hyvinvointia.