Hyvän mielen kunta -tarkistuslista auttaa vahvistamaan kuntalaisten mielenterveyttä osana kunnan hyte-työtä. Se siirtää painopistettä korjaavista palveluista mielenterveyden vahvistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen.

Toimintaympäristö

Kuntien työn suuntaamiseen edistävän mielenterveystyön puolelle on suuri tarve. Suomalaisten mielenterveydessä ei ole tapahtunut vastaavaa myönteistä kehitystä kuin fyysisessä terveydessä. Nykyään heikentyneen mielenterveyden kustannukset Suomessa ovat noin 11 miljardia euroa vuodessa.

Kustannuksista ja suunnasta huolimatta mielenterveyttä vahvistavat terveyspoliittiset toimenpiteet ovat jääneet vaatimattomiksi suhteessa mielenterveyden haasteisiin kansanterveydessä. Hyvän mielen kunta -tarkistuslista vastaa tähän tarpeeseen.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kuntien tehtävä nyt ja tulevaisuudessa. Hyvä mielenterveys kuuluu osaksi kestävää kuntien sosiaalista ja taloudellista kehitystä. 

Hyvän mielen kunta: taustatietoa

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hyvän mielen kunta -tarkistuslista on kehitetty työvälineeksi kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisille ja vastuuhenkilöille. Tarkistuslista on kehitetty MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toimesta yhdessä hankekuntien kanssa osana Hyvän mielen kunta -hanketta. Tarkistuslistan on tarkoitettu työvälineeksi ja keskusteluvälineeksi ja kunnat soveltavat sen käyttöä omiin paikallisiin tarpeisiinsa sopivaksi.

Tarkistuslistan välillisenä kohderyhmänä on maakuntien ja kuntien väestö ja erityisesti ne väestöryhmät, joissa mielenterveyden vahvistamisen tarve on suurin.

Ratkaisun perusidea

Hyvän mielen kunta -tarkistuslista on kehitetty työvälineeksi kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisille ja vastuuhenkilöille. Tarkistuslistan tavoitteena on tukea ja kannustaa kuntia vahvistamaan asukkaiden mielenterveyttä osana kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä. Tarkistuslistan avulla kunnat saavat tukea strategisten linjausten tekemisessä ja työskentelyn painopisteiden valinnassa. Kunta voi arvioida omaa tilannettaan sekä vahvuuksiaan ja tunnistaa kehittämistarpeitaan tarkistuslistan avulla. Tarkoitus on siirtää painopistettä korjaavista palveluista mielenterveyden vahvistamiseen ja häiriöiden ennaltaehkäisyyn sekä varhaiseen puuttumiseen.

Tarkistuslista on olemassa kaksi versiota: sähköinen tarkistuslista sekä taulukkomallinen tarkistuslista pdf-muodossa.

Kunnan kaikkien sektoreiden toiminta vaikuttaa mielenterveyteen eikä sosiaali- ja terveyssektori voi yksin saavuttaa vaikuttavia tuloksia. ​Tarkistuslistan lähtökohtana on Mielenterveys kaikissa politiikoissa -lähestymistapa. Kunnassa tehtävässä työssä asukkaiden hyvä mielenterveys edistää myös kunnan muiden sektoreiden tavoitteiden saavuttamista.

Tarkistuslista sisältää seitsemän osa-aluetta, jotka kattavat kunnan hyte-työn kokonaisvaltaisesti ja eri tasoilla. Tarkistuslistan osa-alueet ovat:

  1. Strategia ja johtaminen​
  2. Rakenne ja resurssit
  3. Mielenterveyttä ja ehkäisevää päihdetyötä tukevat toimintatavat
  4. Tieto ja tiedolla johtaminen
  5. Yhdyspinnat, yhteistyö ja kumppanuudet
  6. Viestintä
  7. Seuranta ja arviointi

Tutustu tarkistuslistaan

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tarkistuslista on vapaasti hyödynnettävissä ja sovellettavissa kuntien omiin tarpeisiin. Tarkistuslistan avulla mielenterveysosaamista vahvistava työ juurrutetaan luontevaksi osaksi kuntien hyte-työtä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hyvän mielen kunta -hankkeen yhteydessä kerätyn palautteen perusteella tarkistuslista auttoi hankekuntia löytämään katvealueita hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä, ja paransi työn vaikuttavuutta.