Hyvän mielen kunta -toimintamalli
Hyvän mielen kunta toimintamalli on lähestymistapa, joka auttaa kuntaa vahvistamaan mielenterveyttä. Toimintamallin työkaluihin kuuluvat Hyvän mielen kunta johtamisen malli, tarkistuslista, työkalupakki ja mielenterveyden edistäminen toimialoilla.
Kuntien työn suuntaamiseen edistävän mielenterveystyön puolelle on suuri tarve. Suomalaisten mielenterveydessä ei ole tapahtunut vastaavaa myönteistä kehitystä kuin fyysisessä terveydessä. Nykyään heikentyneen mielenterveyden kustannukset Suomessa ovat noin 11 miljardia euroa vuodessa.
Kustannuksista ja suunnasta huolimatta mielenterveyttä vahvistavat terveyspoliittiset toimenpiteet ovat jääneet vaatimattomiksi suhteessa mielenterveyden haasteisiin kansanterveydessä. Hyvän mielen kunta -tarkistuslista vastaa tähän tarpeeseen.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kuntien tehtävä nyt ja tulevaisuudessa. Hyvä mielenterveys kuuluu osaksi kestävää kuntien sosiaalista ja taloudellista kehitystä.
Toimintamalli kehitettiin osana Hyvän mielen kunta-hanketta, joka rahoitettiin osana Mielenterveysstrategiaa (STM).
Hyvän mielen kunta -toimintamalli on kehitetty työvälineeksi kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisille ja vastuuhenkilöille. Kaikki toimintamallin työkalut on kehitetty MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toimesta yhdessä hankekuntien kanssa osana Hyvän mielen kunta -hanketta.
Toimintamallin välillisenä kohderyhmänä on maakuntien ja kuntien väestö ja erityisesti ne väestöryhmät, joissa mielenterveyden vahvistamisen tarve on suurin.