Hyvän perhehoitoarjen suositukset - yhteiskehittäminen ikäihmisten kanssa
Kun haluttiin varmistaa ikäihmisten perhehoidon laatua, sitä lähdettiin selvittämään yhdessä asiantuntijoiden eli ikäihmisten kanssa. Yhteiskehittämisen prosessissa, systemaattisen tiedonkeruun ja analysoinnin avulla syntyi viisi hyvän perhehoitoarjen suositusta.
Kuntien kiinnostus ikäihmisten perhehoitoa kohtaan on jatkuvasti kasvussa. Perhehoidosta etsitään kustannustehokkaita ja inhimillisiä ratkaisuja väestön ikääntymisen aiheuttamaan palvelutarpeen lisääntymiseen. Perhehoidon kehittäminen hoivapalvelujen yhtenä tuottamismuotona on esillä myös pääministeri Marinin hallituksen ohjelmassa 2019.
Ikäihmisten toimeksiantosuhteista perhehoitoa pidetään erityisenä hoivan ja huolenpidon muotona. Sen keskeinen erityisyys on julkisen hoivan toteutuminen perhehoitajan tai ikäihmisen yksityiskodissa. Perhehoito on kuntien ja kuntayhtymien järjestämää sosiaalipalvelua, joka siirtyy vuonna 2023 hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Perhehoidon toteuttamista ohjaa perhehoitolaki (20.3.2015/263).
Perhehoidon tiedetään mahdollistavan mm. pysyvät ihmissuhteet, turvallisuuden, jatkuvuuden ja tavanomaisen kodin elinympäristönä. Perhehoidon toimintaympäristön riskiksi on tunnistettu mm. hoivan siirtyminen yksityiskotiin, jossa julkisen valvonnan mahdollisuus on rajallinen. Perhehoitaja ei ole työsuhteessa kuntaan, eikä hänellä ole työyhteisöä tai esimiestä. Käytännössä perhehoitoarjen laatu rakentuu päivittäisessä elämässä ja suurin vastuu siitä on perhehoitajalla.
Tässä kehittämistyössä ratkaistava ongelma on: Miten voidaan turvata palveluiden käyttäjien näkökulma ikäihmisten perhehoidon laadun määrittelemisessä ja varmistamisessa.
Ikäihmisten perhehoidon lisääntyessä on nähty tärkeäksi kiinnittää ennakollisesti huomiota perhehoidon laadun varmistamiseen. Laatutekijöiden esille nostamisen rinnalla pidetään tärkeänä perhehoitoon liittyvien riskien tunnistamista ja ennaltaehkäisevää, perhehoitoa kehittävää toimintaa. Nämä edellyttävät konkreettisia toimenpiteitä laadun varmistamiseksi.
Suomessa ikäihmisten perhehoidon laatua varmistavat mm. ikäihmisten perhehoidon järjestämisen toimintamalli ja perhehoitajien ennakkovalmennusohjelma. Suomesta kuitenkin puuttuvat perhehoidon arkeen kiinnittyvät ja käytännönläheiset hyvän perhehoidon sisältöjä määrittelevät suositukset. Tärkeä lähtökohta kehittämistyölle oli, että ikäihmisten tulee olla tuottamassa suositusten ja samalla hyvän perhehoitoarjen keskeisiä sisältöjä.
Kehittäjäjoukko:
- Ikäihmiset (39) pitkäaikaista ikäihmisten perhehoitoa toteuttavista perhekodeista (9) Oulunkaaren, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueilta. Ilman ikäihmisten osallisuutta ja perhekoteja, jotka avasivat arkensa kehittämistyölle, yhteiskehittäminen ei olisi toteutunut. Tämä kehittäjäjoukko antaa kasvot ikäihmisten perhehoidolle avaamalla oven kotinsa arkeen.
- Alueelliset kehittäjäkumppanit ovat Oulunkaaren kuntayhtymä, Pirkanmaan perhehoidon yksikkö ja Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö. He hoitivat perhekotien rekrytointiin, lupakäytäntöihin ja aikatauluihin liittyviä asioita paikallisesti. Lisäksi he antoivat alueellista näkökulmaa ja perhehoidon ohjaamisen ja valvonnan näkökulmaa kehittämiseen.
- Asiantuntijatahoina mukana olivat Ikäinstituutti, Muistiliitto ja Turun ammattikorkeakoulu. He toivat asiantuntemusta kehittämistyöhön, varmistaen moninäkökulmaisuutta ja kehittämisprosessin luotettavuutta.
Kehittäjäjoukon innostamisen avaintekijöitä olivat yhteisen tavoitteen tarkentaminen, oman näkökulman löytäminen siihen ja omistajuuden synnyttäminen. Tätä edistivät mm. käydyt keskustelut, kehittäjäjoukkoon kuuluvien asiantuntijuuden tunnistaminen ja vaikutusmahdollisuuksien turvaaminen. Avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri kannusti tuomaan esille omia ajatuksia ja huomioita.
Kehittämistyöstä innostumiseksi oli olennaista nähdä kehitettävä asia henkilökohtaisesti, oman tehtävän ja myös laajemman yhteiskunnallisen ja hyvään vanhustyöhön liittyvän merkityksen kautta tärkeäksi.
Pitkän ajan tavoitteena on, että ratkaisu turvaa ikäihmisten hyvinvointia ja hyvää elämää perhehoidossa. Tässä kuvatun toimintamallin tavoitteena on turvata ikäihmisten osallisuus hyvän perhehoidon edellytysten kuvaamisessa. Näin perhehoidossa oleville ikäihmisille annetaan mahdollisuus olla vaikuttamassa heitä koskeviin asioihin sen sijaan, että ratkaisua etsittäisiin asiantuntijatyönä.
Tärkeä mittari ja laadun varmenne on se, että ikäihmisten osallisuus toteutuu kehittämistyössä. Sitä arvioidaan mm. säännöllisellä itsearvioinnilla sekä ulkoisella, prosessia koskevalla arvioinnilla. Arviointi kohdentuu erityisesti siihen, säilyvätkö ikäihmisten kokemukset keskiössä koko kehittämisprosessin ajan.
Toimenpiteet on kuvattu tarkemmin ratkaisun perusidea -kohdassa, jossa kuvataan yhteiskehittämisen toimintamalli.
Pääkohderyhmä eli 39 ikäihmistä tavoitettiin alueellisten kehittäjäkumppanien kautta. Etukäteen tiedettiin, että perhekodeissa asuvista ikäihmisistä valtaosalla on muistisairauden tai muun syyn takia vaikeuksia ilmaista itseään sanallisesti. Tiedettiin myös, että he kuitenkin pystyvät ilmaisemaan kokemuksiaan käyttäytymisellään, ilmeillään ja eleillään.
Asiakasymmärryksen lisäämiseksi perehdyttiin kirjallisuuteen ja tutkimuksiin osallisuuden toteutumisesta, ikäihmisten hyvästä hoivasta ja huolenpidosta sekä hyvinvointia tuottavista tekijöistä. Lisäksi perehdyttiin erilaisiin menetelmiin ja kehitettyihin vuorovaikutusta tukeviin välineisiin.
Ikäihmisten osallisuuden varmistamiseksi valittiin päämenetelmäksi havainnointi. Tiedettiin, että havainnoinnin avulla on mahdollista päästä kiinni ikäihmisten hyvinvoinninkokemuksiin erilaisissa arkitilanteissa ja kohtaamisissa heidän omassa toimintaympäristössään. Kohtaamiset perhekodissa mahdollistavat myös spontaanit keskustelut.
Yhteiskehittäminen muiden kohderyhmien kanssa toteutui työpajatyöskentelynä, johon osallistettiin kehittäjäkumppaneita ja sidosryhmiä. Työpajoihin kutsuttavat henkilöt valittiin arvioiden heidän rooliaan paitsi ongelman ratkaisussa myös jatkossa toimeenpanemassa kehitettyjä ratkaisuja. Työpajojen osallistujilta odotettiin erilaisia näkökulmia yhteiskehittämiseen.