Hyvinvointia arkeen -elintapaohjauksen toimintamalli

Toimintamalli sisältää tietoa ja tukea hyvinvoinnin tarkasteluun ja vahvistamiseen. Pääpaino on aikuisille suunnatuissa Ylöjärven kaupungin palveluissa sekä palvelupoluissa.

Toimintaympäristö

Hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen on kuntien lakisääteinen tehtävä (Kuntalaki (410/2015). Myös terveydenhuoltolaki  (1326/2010) velvoittaa huolehtimaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä seuraamaan väestön terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä. Vuonna 2023 voimaan astuva laki sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä velvoittaa hyvinvointialueita ja kuntia yhteistyöhön. 

Lainsäädännön lisäksi kansalliset linjaukset ja suositusket ohjaavat väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä (esim. Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030 : Valtioneuvoston periaatepäätös, Mielenterveysstrategia).

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman (2020-2023) tavoitteissa ja toimeenpanoissa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä ongelmien ennaltaehkäisy ovat vahvasti esillä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pirkanmaalla hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on pääosin hyvää tasoa, kuten Ylöjärvelläkin, mutta samaan aikaan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden eriarvoisuus on kasvanut.  

Laaja hyvinvointikertomus (2021-2024) sekä muut kohdennetut hyvinvointia tukevat suunnitelmat vahvistavat kehittämistyötä ja tarkoituksena on integroida hyvinvointityö kiinteämmin osaksi sosiaali- ja terveyspalveluita. Alueella jo toimiva Terveyskioski sekä Arkeen voimaa -toimintamalli antavat hyvän pohjan elintapaohjaukselle ja ennaltaehkäiseville hyvinvointia tukeville palveluille. Aiemmin käynnissä ollut Vesote-hanke tarjoaa paljon tietoa toiminnan kehittämiseksi.

Vuoden 2019 lopussa Ylöjärvellä oli 33 234 asukasta. Suurimmat ikäryhmät muodostavat 5-14 vuotiaat lapset ja 35-45 vuotiaat aikuiset.  Ylöjärvellä on sataa työikäistä kohden 64 alle 15-vuotiasta tai 65-vuotta täyttänyttä asukasta. Huoltosuhde on Ylöjärvellä tällä hetkellä maakunnallista ja valtakunnallista tasoa matalampi. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamallin on koonnut Ylöjärven kaupungin monialainen kehittäjätiimi, johon kuului työntekijöitä eri hallintoalueita sekä järjestöjä.  Kehittäjätiimi oli osa Tulevaisuuden sote-keskus hanketta. Toimintamalli koottiin vuosina 2021-2022 yhteiskehittäen ja toimintaa koordinoivat Ylöjärven kaupungilta hyvinvointipäällikkö ja hankekoordinaattori.

Toimintamallin kehittämistä jatketaan vuonna 2023 osana kaupungin hyvinvointityötä.

Lisätietoja:

Suvi Saarinen
Hyvinvointipäällikkö

044 4811 471
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Ilosalo Outi 

Hyvinvointisuunnittelija 

Ylöjärven kaupunki

041 730 8442
etunimi.sukunimi1@ylojarvi.fi

 

 

Tavoiteltu muutos
  • Hyvinvointia tukevat palvelut ovat kiinteä osa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta ja kuntien palveluja
  • Omatoimisuutta ja omahoitoa on mahdollista toteuttaa myös digitaalisilla palveluilla
  • Hyvinvointia ja voimavaroja arvioidaan yhdessä alueen asukkaiden kanssa osana kohtaamistyötä
  • Yhteistyötä tehdään sote- ja kuntatoimijoiden sekä kolmannen sektorin kanssa
Muutoksen mittaaminen

Nykytilan kartoittamisessa hyödynnetiin sisällön analyysiä olemassa olevien hyvinvointiraportteja käsittelemällä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys
  • Ylöjärven kaupungin
    • työikäiset asukkaat ja heidän läheiset
    • eri ammattiryhmien työntekijät
    • sidosryhmät

Asiakasymmärrys:

Olemassa olevia palautekanavia hyödyntäen sekä laadullisen tiedon hyödyntäminen, joista suurimpana Laajan hyvinvointikertomuksen tulokset.  Työntekijöiden osaaminen kartoitettiin erillisenä kyselynä. Asukkaiden kokemuksia kerättiin järjestöjen kanssa yhteistyöllä sekä koko kuntaa koskevalla asukaskyselyllä.

 

Ratkaisun perusidea

Hyvinvointia arkeen -sivustolta löytyy tietoa ja tukea hyvinvoinnin tarkasteluun ja vahvistamiseen sekä palveluja ja palvelukokonaisuuksia hyvinvoinnin tueksi. Sivusto jakautuu neljään eri hyvinvoinnin osa-alueeseen: liikkuminen, syöminen, uni ja lepo sekä mielen hyvinvointi. Mielen hyvinvoinnin osiossa keskitytään mielenterveyteen, sosiaalisiin suhteisiin sekä erilaisten riippuvuuksien hallintaan.  Kultuurihyvinvoinnin osuus lisättiin viidentenä osiona, joka kokoaa yhteen Ylöjärven kaupungin kulttuurihyvinvointia edistäviä kulttuuripalveluja. Tiedon lisäksi kokonaisuus sisältää oma-apukeinoja sekä palveluja, joiden avulla omaa hyvinvointiaan voi tarkastella. 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin kehittäminen:

  1. Kehittäjätiimin nimeäminen
  2. Nykytilan kuvaus
  3. Tarpeiden ja toiveiden kartoittaminen (työntekijät, asukkaat, kokemusasiantuntijat)
  4. Toimintamallin luonnostelu pienemmissä työryhmissä
  5. Palautekierros eri työryhmillä ja muutokset
  6. Toimintamallin esittely
  7. Palautteen kerääminen (jatkuvaa) ja mahdolliset muutokset sekä päivittäminen.

Toimintamalli on esitelty asukkaille, työntekijöille ja liitetty osaksi perustason hoito- ja palvelupolkuja. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa laajasti kohtaamistyöhön ja toimii alueellisestikin toiminnan tukena.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Sivuston avulla on lisätty hyvinvointia tukevien palvelujen näkyvyyttä ja saavutettavuutta.  Saavutettavuutta on kartoitettu kyselyllä, jonka tuloksien käsittely on kesken. Toimintamallin jalkauttaminen vaatii vielä työtä.