Hyvinvointialueen järjestöyhdyshenkilön toimenkuva
Hyvinvointialueen järjestöyhdyshenkilön tehtävänä on huolehtia hyvinvointialueen yleishyödyllisen järjestö- ja seurakuntayhteistyön koordinoimisesta sekä yhteistyöhön liittyvien lakisääteisten velvollisuuksien toteutumisesta.
Järjestöt ja seurakunnat edistävät hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Osa niistä toimii sosiaali- ja terveys- tai pelastuspalveluiden kumppaneina tai tuottajina. Hyvinvointialueen toimintaa säätelevät lait velvoittavat hyvinvointialuetta tekemään yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Lisäksi hallituksen esityksessä tarkennetaan lain kirjauksia.
Useiden selvitysten mukaan toimiva järjestöyhteistyö vaatii nimettyjä vastuuhenkilöitä sekä auki kuvattuja yhteistyön prosesseja (Auvinen ym. 2021, 62; Brax 2018, 12; Valtari ym. 2020). Kuntaliitto suosittaa järjestöyhdyshenkilön tehtävää kunnille hyvänä käytäntönä (https://www.kuntaliitto.fi/hyvinvoinnin-edistamisen-hyvat-kaytannot). Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän selvityksen mukaan myös sote-keskuksissa tulee olla nimetyt järjestöyhdyshenkilöt (Valtari ym. 2020).
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestö- ja seurakuntayhteistyön valmistelu on toteutunut väliaikaisen valmistelutoimielimen ja myöhemmin järjestämistoiminnan ohjauksessa osana osallisuuden, yhdyspintojen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valmistelua ensin Rakenneuudistushankkeen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osahankkeen ja myöhemmin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen resurssilla.
Valmistelua on tehty laajasti sekä julkisen sektorin että järjestöjen ja seurakuntien edustajia osallistaen. Osallistumismenetelminä on käytetty mm. verkkokyselyjä sekä etä- ja verkkotyöpajoja.
Järjestöjen, seurakuntien, kuntien ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osallistamisprosessin aikana tuottaman tiedon pohjalta voidaan todeta, että kaikki yhteistyön osapuolet odottavat hyvinvointialueen järjestöyhteistyöltä seuraavia asioita:
- Yhteistyötä tulee johtaa.
- Yhteistyön tulee olla suunnitelmallista, systemaattista ja koordinoitua.
- Yhteistyöllä tulee olla selkeät rakenteet ja toimintatavat.
- Yhteistyötä tekevien työntekijöiden toimenkuvien tulee olla selkeitä ja resursoinnin riittävää.
- Yhteistyöprosessit tulee olla kuvattu.
- Yhteistyön tulee perustua sopimuksellisuuteen.
- Järjestöjen toimintaedellytyksiä tulee tukea muun muassa tilojen ja avustusten avulla.