Hyvinvointietoja keräävän teknologian hyödyntäminen arviointi- ja kuntoutusjaksoilla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella  POP-Digi-Hoitotakuu 2 -hankkeessa (RRP2, Pilari 4, Investointi 4) käyttöönotetaan hyvinvointitietoja keräävää teknologiaa Vivago-hyvinvointikellojen avulla kuntoutusyksiköissä ja kotikuntoutustiimeissä. 

Toimintaympäristö

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ikärakenteen nopea muutos vaikuttaa sekä palvelutarpeisiin että henkilöstön saatavuuteen. Pohteella tuetaan sitä, että iäkkäät pystyisivät asumaan ja elämään kotona mahdollisimman toimintakykyisinä ja he pystyisivät ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti hyvinvointia, terveyttä ja mielekästä elämää. Turvallista kotona asumista ja arjessa pärjäämistä tuetaan ja toimintakykyä edistetään kuntouttavin keinoin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pohjois-Pohjanmaalla asuu muuta maata enemmän yli 75-vuotiaita, jotka tarvitsevat joko asumisen palveluita tai kotiin annettavia palveluja. Palvelutarpeen kasvaessa kotiin annettavien palveluiden tukemiseksi Pohteella kehitetään ja käyttöönotetaan teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja. POP-Digi-Hoitotakuu 2 -hankkeen (RRP2) työpaketissa ”Teknologian hyödyntäminen kotiin annettavissa palveluissa ja toimintakyvyn tukemisessa ja arvioinnissa” käyttöönotetaan ja pilotoidaan teknologiaratkaisuja Pohteen kuntoutusyksiköissä ja kotikuntoutustiimeissä. Vivago-hyvinvointikellot tuottavat dataa ammattilaisille vuorokausirytmistä, unen laadusta ja määrästä sekä aktiivisuudesta. Tavoitteena on, että teknologiaa hyödynnetään asiakkaan arviointi- ja kuntoutusjaksolla arvioinnissa ja toimintakyvyn tukemisessa yhdessä asiakasta osallistaen. Teknologiset ratkaisut tukevat kuntoutusyksiköiden ja kotikuntoutustiimien toimintamallia,  Pohteen strategista kehittämistä sekä kansallisia linjauksia. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hyvinvointitieto ja reaaliaikaiset herätteet parantavat turvallisuutta ja ovat osa niin kuntoutuksen kuin hoidon vaikuttavuuden seurantaa. Tietoja voidaan hyödyntää yksilöllisen hoidon, palveluiden tarpeen ja kuntoutuksen suunnittelussa sekä vaaratilanteiden ennakoinnissa.

Teknologiaa hyödyntämällä asiakkaan saama palvelu paranee ja toimintakyvyn arvioinnista tulee monipuolisempi. Hyvinvointitietoa tuottavan datan avulla objektiivinen arviointi ja kirjaaminen lisääntyy subjektiivisen arvion rinnalle. Henkilökunnan ammattitaito kasvaa, koska teknologiaa hyödynnetään osana yksiköiden toimintamalleja ja asiakkaalle pystytään tarjoamaan yksilöllisempää hoitoa. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Teknologiavastaavien nimeäminen. Lähihoitaja/sairaanhoitaja/geronomi-fysioterapeutti/toimintaterapeutti vastinparit alueellisesti ja yksikkökohtaisesti. Pääkäyttäjien nimeäminen projektisuunnittelijan näkökulmasta.