Hyvinvointikeskustelu työttömien työnhakijoiden työ- ja toimintakyvyn tukemiseen

Työttömyys voi vaikuttaa työnhakijan hyvinvointiin ja sitä kautta mahdollisuuksiin työllistyä heikentävästi. Hyvinvointikeskustelun tavoitteena on tukea yksilön työ- ja toimintakykyä lyhyellä, jäsentyneellä keskustelulla.   

Toimintaympäristö

Työttömyys altistaa hyvinvoinnin heikkenemiselle, ja työttömyyden pitkittyminen aiheuttaa hyvinvoinnin haasteiden kasautumista.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Stadin ammattiopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia Ammattikorkeakoulu tekevät kehitystyön yhteistyössä Helsingin työllisyyspalveluiden kanssa.

Tavoiteltu muutos

Toimintamallin kehittämiselle tavoiteltiin selkeää ja vakiintunutta toimintatapaa työllistymisen tukemiseksi toimintaterapian keinoin.

Työttömän työnhakijan kuva omasta tilanteestaan selkeytyy, hän saa tukea voimavarojensa vahvistamiseen ja asettaa tavoitteita haasteiden taklaamiseen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehitystyössä kohderyhmänä olivat työttömät työnhakijat.

Ratkaisun perusidea

Hyvinvointikeskustelu on asiakkaan työ- ja toimintakykyä kartoittava ja tukeva keskustelu. 

Keskustelun tavoitteena on tukea työ- ja toimintakykyä muun muassa tunnistamalla omia vahvuuksia ja voimavaroja sekä mahdollisia muutoskohteita. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli on kuvattu liitteessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on kuvattu liitteessä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Palautteiden mukaan asiakas sai kokemuksen, että hän tulee kuulluksi työttömyyteen ja hyvinvointiin liittyen kokonaisvaltaisesti. Tämä oli uutta ja jo sinällään hyvinvointia tukevaa. Asiakkaat kokivat keskustelut hyödyllisiksi, ja tapaamisten tuloksina syntyikin käytännön oivalluksia, kuten vuorokausirytmin ja vapaa-ajan merkitys hyvinvoinnille. Tarvittaessa asiakkaita jatko-ohjattiin sopiviin palveluihin.