Iäkkään kuntoutustarpeen arvioinnin digitaalinen ohjauspolku
Ammattilaisten käyttöön luotu kuntoutukseen ohjaamisen opas, jonka tavoitteena on helpottaa kuntoutustarpeen arviointia kaikissa hyvinvointialueen palveluissa.
Opas on tehty TulKoti-hankkeen ja Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen tuella.
Kymenlaakson hyvinvointialue on kuuden kunnan alueella toimiva hyvinvointialue. Alueella on n. 162 000 asukasta (v. 2020). Yhdeksi alueen haasteeksi on hyvinvointialueen strategiassa nostettu väestön ikääntyminen ja kokonaisväestön väheneminen. Muun muassa tähän haasteeseen pyritään vastaamaan sujuvoittamalla palveluja ja niiden yhteentoimivuutta.
Kymenlaakson hyvinvointialueella kuntoutuspalvelua toteutetaan terveydenhuollossa. TulKoti-hankkeen kehittämistyössä on huomioitu lisäksi sosiaalihuollon asiakasneuvonta sekä esimerkiksi mielenterveyden palvelut osana asiakkaan kuntoutusta.
Ohjauspolkua on toteutettu TulKoti-hankkeen sekä Tulevaisuuden sote-keskuksen kuntoutuksen projektikoordinaattoreiden työpanoksella. Tämän työpanoksen lisäksi kuntoutuksen henkilöstö on antanut osaltaan työpanostaan ohjauspolun sisältöihin.
Ohjauspolun laaja-alaisuudesta johtuen ohjauspolkua kirjatessa on tehty yhteistyötä myös sosiaalineuvonnan, mielenterveyspalveluiden sekä lasten ja nuorten kuntoutuksen kehittäjien kanssa.
Ohjauspolun osalta muutosta mitataan ohjauspolun käyttömäärien avulla. Lisäksi kotikuntoutus toteuttaa kaksi kertaa vuodessa ensikäyntiseurannan, joka mittaa kotikuntoutukseen ohjautuneiden asiakkaiden kuntoutuksen oikea-aikaisuutta sekä -paikkaisuutta.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat kaikki hyvinvointialueen työntekijät, jotka tapaavat työssään asiakkaita. Pääasiakasryhmänä TulKoti-hankkeen osalta on ikääntyneet, mutta ohjauspolussa on huomioitu kaikki ikäryhmät.