Iäkkään kuntoutustarpeen arvioinnin digitaalinen ohjauspolku
Ammattilaisten käyttöön luotu kuntoutukseen ohjaamisen opas, jonka tavoitteena on helpottaa kuntoutustarpeen arviointia kaikissa hyvinvointialueen palveluissa.
Opas on tehty TulKoti-hankkeen ja Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen tuella.
Toimintamallin nimi
Ammattilaisten käyttöön luotu kuntoutukseen ohjaamisen opas, jonka tavoitteena on helpottaa kuntoutustarpeen arviointia kaikissa hyvinvointialueen palveluissa.
Opas on tehty TulKoti-hankkeen ja Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen tuella.
Tavoitteena oli luoda digitaalinen ohjauspolku, joka on kaikkien hyvinvointialueen työntekijöiden käytössä. Ohjauspolun tavoitteena on sujuvoittaa asiakkaiden kuntoutustarpeen arviointia sekä kuntoutukseen ohjaamista.
Ohjauspolku alkaa kartoittavalla kysymyksellä (kuva 1), jonka perusteella ammattilainen saa ohjaavia jatkokysymyksiä. Kysymykset ovat pääosin "kyllä-ei" kysymyksiä tai suoria väittämiä (kuva 2). Kysymysten vastausten perusteella ammattilainen saa lopulta tiedon asiakkaalle oikeasta palvelusta, sekä ohjeet kyseisen palvelun varaamiseen/asiakasohjeet asiakkaalle annettavaksi (kuva 3). Tämän lisäksi ohjauspolkuun voidaan lisätä myös pidempiä tietoja palvelusta (kuva 4).
Kymenlaakson hyvinvointialue on kuuden kunnan alueella toimiva hyvinvointialue. Alueella on n. 162 000 asukasta (v. 2020). Yhdeksi alueen haasteeksi on hyvinvointialueen strategiassa nostettu väestön ikääntyminen ja kokonaisväestön väheneminen. Muun muassa tähän haasteeseen pyritään vastaamaan sujuvoittamalla palveluja ja niiden yhteentoimivuutta.
Kymenlaakson hyvinvointialueella kuntoutuspalvelua toteutetaan terveydenhuollossa. TulKoti-hankkeen kehittämistyössä on huomioitu lisäksi sosiaalihuollon asiakasneuvonta sekä esimerkiksi mielenterveyden palvelut osana asiakkaan kuntoutusta.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat kaikki hyvinvointialueen työntekijät, jotka tapaavat työssään asiakkaita. Pääasiakasryhmänä TulKoti-hankkeen osalta on ikääntyneet, mutta ohjauspolussa on huomioitu kaikki ikäryhmät.
Ohjauspolku on kuvattu digitaalisesti Telia Ace-pohjaiseen ammattilaisen tukiportaaliin. Ohjauspolusta on pidetty yksikkökohtaisia infoja, jonka lisäksi käyttöönottoon liittyvään sisäiseen viestintään on panostettu.
Ohjauspolun arviointia toteutetaan organisaatiossa keväällä 2024.
Ohjauspolun luomiseen on käytetty projektikoordinaattorin työpanoksen lisäksi yhteensä noin 10 työtuntia kuntoutuksen henkilöstön työaikaa. Kuntoutuksen henkilöstö on tuonut ohjauspolkuun substanssiosaamista. Lisäksi ohjauspolut on tarkistettu palveluiden esihenkilöillä/päälliköillä.
Ohjauspolku otettu käyttöön 12/2023, jonka vuoksi arviointia ei vielä mahdollista toteuttaa.