Ikääntyneen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemisen toimintamalli sote-keskustoimijoille

Osana Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus- ohjelmaa Ylöjärven kaupunki on kehittänyt Ikääntyneen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemisen toimintamallin arvioimisen, ohjauksen ja yhteistyön tueksi.

 

 

Toimintaympäristö

Ylöjärven kaupungin ikäihmisten palvelut, osana Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vanhuspalvelulaki (980/2012) sekä Sosiaali -ja terveysministeriön laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:29) korostavat kotiin vietäviä palveluja, joilla voidaan tukea iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta.

Hyvinvointi jaetaan yleensä kolmeen ulottuvuuteen: terveyteen, materiaaliseen hyvinvointiin ja koettuun hyvinvointiin tai elämänlaatuun. Yksilöllisen hyvinvoinnin osatekijöiksi taas luetaan sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen, onnellisuus ja sosiaalinen pääoma. Tärkein hyvinvoinnin mittari on henkilökohtainen kokemus omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. 

Toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen merkityksellisistä ja välttämättömistä jokapäiväisen elämän toiminnoista – siinä ympäristössä jossa hän elää. Se on myös tasapainotila kykyjen, elin- ja toimintaympäristön sekä omien tavoitteiden välillä. 

Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukeminen lisää elämänlaatua, vähentää kaatumisriskiä ja vahvistaa kykyä selviytyä päivittäisistä askareista. Tärkeää on tukea ihmisen omia voimavaroja ja toimintakykyä perustarpeista huolehtimisen rinnalla. (ETENE 2008).  Riippumatta iästä ja toimintakyvystä ihmisellä täytyy olla mahdollisuus elää hyvää ja omanlaistaan elämää omassa ympäristössään.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kotona tapahtuvan kuntoutuksen kehittäminen on nostettu käynnissä olevan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus (PirSOTE) -hankkeen yhdeksi painopisteeksi. Ylöjärvellä on kehitetty monipuolisesti ikääntyneiden kuntouttavia palveluja.  Etähoivan sekä -kuntoutuksen kenojakin on jo kehitetty.

Toiminta ei kuitenkaan ole vielä systemaattinen osa kotoa asumista tukevia palveluja. Kuntoutusmuodot keskittyvät usein fyysisen toimintakyvyn tukemiseen ja painopistettä tulisikin kääntää laaja-alaiseen toimintakyvyn tukemiseen. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämiseen on osallistunut Ylöjärven kaupungin työntekijöitä, osana Tulevaisuuden sote-keskus, Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille Pirkanmaalla, ja Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille- hankkeita.

Lisätietoja:

Saarinen Suvi
Hankekoordinaattori (PirSote), Ylöjärven kaupunki

041 730 8442
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Tavoiteltu muutos

 

  • Toimintakykyä ja hyvinvointia tukevat palvelut ovat kiinteä osa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta
  • Hyvinvointia ja voimavaroja tuetaan yhdessä asiakkaan kanssa osana kaikkea kohtaamistyötä
Muutoksen mittaaminen

Toiminnasta kerätään sekä määrällistä että laadullista tietoa. Laadullisessa arvioinnissa painotetaan asiakkaan omaa tai omaisen kokemustietoa ja koettua hyvinvointia. Opinnäytetyö (YAMK) tekeillä.

Toteutussuunnitelma

Olemassa olevien toimintamallien kokoaminen ja työntekijöiden perehdytys

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys
  • Ylöjärven kaupungin kotihoidon asiakkaat ja heidän läheiset
  • Kotihoidon, kotikuntoutuksen, asiakasohjauksen ja geriatrian poliklinikan työntekijät
  • Järjestöt
  • Sidosryhmät

 

Asiakasymmärryksen taustalla on aiemmat palautteet etähoivasta sekä työntekijöiden kokemustieto.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tarkoituksena on tarjota keinoja ikääntyneen toimintakyvyn tukemiseksi ja arvioimiseksi sekä vahvistaa ammattilaisten osaamista sekä tiivistää monialaista yhteistyötä.

Lisäksi toimintamalliin liittyy vahvasti Hyvinvointilähete, joka toimii ammattilaisille puheeksioton ja ohjauksen tukena. 

Liitteet
Kuva
Kukka ja esitteet, joissa tekstiä
Hyvinvointilähete, Pirjo Susi, Ylöjärven kaupunki.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli rakennettiin yhteiskehittäen ja prosessi otetaan käyttöön kaikkialla Ylöjärven kaupungin ikääntyneiden palveluissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin kehittäminen vaatii monialaista työntekijäresurssia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin juurruttaminen on vielä kesken, mutta toimintamalli on jo nyt vahvistanut sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten keinoja tukea ikääntyneen toimintakykyä laaja-alaisesti.