Ikääntyneen koettu yksinäisyyden tunne ja toimia sen lieventämiseksi
Tavoitteena ikääntyneen yksinäisyyden tunteen vähentyminen, osallisuutta tukevan ohjauksen ja neuvonnan avulla. Tukea ikääntynyt osallistumaan osallisuutta edistävään toimintaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön laatusuosituksessa hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 : Tavoitteena ikäystävällinen Suomi, ikääntyneiden hyvinvointi ja terveys, saatavilla olevat palvelut nostetaan tärkeiksi ja ajankohtaisiksi asioiksi. Satakunnassa alueen yli 75-vuotiaiden ikääntyneiden kokonaismäärä kasvaa ja ikärakenteen vuoksi, ikääntyneiden palveluiden kehittäminen on nimetty yhdeksi tärkeimmistä kehittämisen kohteiksi.
Korona-aikana, vuosina 2021-2023 ikääntyneiden koettu yksinäisyyden, turvattomuuden ja osattomuuden tunteet korostuivat entisestään. Koronan aikana lisääntyi ikääntyneiden arkuus hakeutua sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja osallisuutta tukevaan toimintaan. Koronavuosien aikana syntynyt hoito- ja palveluvelka, on aiheuttanut myös ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeen kasvuna ja hyvinvointihaasteiden korostumisena. Korona-ajan lisäksi, haastetta on saada riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitaitoista henkilöstöä, jotka aiheuttavat uusilla hyvinvointialueilla lisähaasteita kyvyssä järjestää oikea-aikaista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita asukkailleen.
Ikääntyneiden palvelutarpeeseen vastaamisen merkitys kasvaa Satakunnan hyvinvointialueella, jotta ikääntyneet saisivat tarvitsemansa palvelut tasa-puolisesti ja oikeaan aikaan.
Väestö ikääntyy Suomessa kiihtyvällä vauhdilla ja 20-vuoden aikana yli 85-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan. Satakunnassa väestö on huomattavan ikääntynyttä ja ikärakenteeltaan viideksi ikääntynein hyvinvointialue. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen kehittämisen painopisteet ovat sosiaali- ja terveydenhuollon varhaisen tuen palvelut ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet.
Kansallisena tavoitteena on iäkkään kotona asuminen riittävien ja yksilöllisten palvelujen turvin. Kotona asuminen mahdollistuu palvelupaketin avulla, joka suunnitellaan asiakkaan tarpeen mukaan.
Kotona asuvan ikääntyneen yksinäisyyden ja ahdistuneisuuden tunne lieventyy. Ikääntynyt kokee osallisuutta tukevan toiminnan avulla voimaantumista, joka lujittaa itsenäistä kotona asumista.
Kohdatessa tai saadessa yhteydenottopyyntö yksinäisyyttä kokevasta ikääntyneestä, koettua yksinäisyyden tunnetta kysyttiin.
Ikääntyneen kokemaa yksinäisyyttä kartoitettiin:
- Ensikontaktin tai ensi tapaamisen aikana.
- Asiakaspalveluohjauksen aikana.
- Asiakassuhteen päättymisen yhteydessä.
Ikääntyneen kokemaa yksinäisyyttä kysyttiin seuraavanlaisesti.
-
Tunnetko itsesi yksinäiseksi, vaihtoehtoina: en tunne, tunnen joskus tai tunnen usein.
Suunnitelma ikääntyneiden yksinäisyyden lieventämiseksi:
- Kartoitettiin millaisia toimia, tapahtumia, tilaisuuksia ja paikkoja ikääntyneille oli saatavilla.
- Tiedotettiin monikanavaisesti tavoitteellista toiminnasta, sen tarkoituksesta ja tavoitteista.
- Jalkauduttiin erilaisiin keskuksiin ja tapahtumiin, tarkoituksena kohdata ikääntyneitä.
- Ikääntyneitä kohdattiin yhteistyökumppaneiden järjestämissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa.
- Järjestettiin ikääntyneille tapahtumia ja tilaisuuksia.
- Ikääntyneitä tuettiin palveluohjauksen avulla hakeutumaan osallisuutta tukevaan toimintaan.
Kartoittaminen:
- Tavatuilta ikääntyneiltä kysyttiin, mitä toiveita heillä olisi yksinäisyyden tunteen lieventymiseksi, joiden pohjalta ikääntyneelle kerrottiin eri osallisuutta tukevista vaihtoehdoista.
Seuranta:
- Ikääntyneen osallisuutta tuettiin säännöllisen yhteydenpidon avulla, joka oli määritelty ikääntyneen kanssa yhdessä yksilöllisen tarpeen mukaan.
- Ikääntyneen tilannetta seurattiin säännöllisten keskusteluiden avulla.
Yhteenveto:
- Yhteydenpito lopetettiin ikääntyneen yksinäisyyden lieventyessä, osallisuuden lisääntyessä tai yhteydenpito lopetettiin sovitusti.
Tavoitteena oli kohdata ja tavoittaa yksinäisyyttä kokevia ikääntyneitä.
Ikääntyneitä tavoitettiin erilaisissa tilaisuuksissa, tapahtumissa, kauppakeskuksissa, toreilla, terveyskeskuksien auloissa ja matalankynnyksen kohtaamispaikoissa. Kohdatuilta ikääntyneiltä kysyttiin yksinäisyydestä.
Ikääntyneiden kanssa keskusteltiin ja pohdittiin yhdessä, mitkä olisivat niitä toimia, miten yksinäisyyden tunnetta kyettäisiin lieventämään.