Ikääntyneiden elintapaohjauksen toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella. (RRP, P4, I2)

Finger-tutkimuksessa luotu toimintamalli tuodaan Satakunnan hyvinvointialueelle. Toimintamallissa on lisäksi haluttu huomioida uni sen moninaisten vaikutusten vuoksi. Kaatumisen ehkäisy huomioidaan Finger-mallin osioita mukaillen.

Toimintaympäristö

Satakunnan väestörakenne on maan haastavimpia. Kuten muuallakin maassa, työikäinen väestö vähenee ja ikääntyneiden määrä kasvaa. Ikärakenne on ikääntynyttä, mutta se ei ole jakautunut hyvinvointialueella tasaisesti. Pilotin kohdealueeksi valikoitui Pohjois-Satakunta sen muuta aluetta suuremman ikääntyneiden määrän kasvun takia.

Satakunnan hyvinvointialueen FINGER toimintamalliin ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin osana monialaista asiakas- ja palveluohjausta Satakunnan hyvinvointialueella liittyvää kehittämistyötä tehdään THL:n ohjauksessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP) (2023-2025). Kansallisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin kehittämistyön mukaisesti Satakunnassa tullaan ottamaan käyttöön digitaalinen palvelutarjotin vuoden 2025 aikana. Digitaaliselle palvelutarjottimelle kootaan tiedot alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Finger-tutkimuksessa luotu toimintamalli tuodaan Satakunnan hyvinvointialueelle. Toimintamallissa on lisäksi haluttu huomioida uni sen moninaisten vaikutusten vuoksi sekä kognitioon että elintapamuutoksiin. Unella on vahva yhteys aivoterveyteen ja hyvinvointiin. Mallissa tunnistetaan muistisairauden riskissä olevat Caide-testin avulla, käydään yksilöllinen keskustelu ja tehdään elintapamuutossuunnitelma. Ryhmätoiminta on tärkeässä roolissa, koska tutkimusten mukaan yksinäisyys lisää muistisairausriskiä. Sosiaalisuus on osa myös alkuperäistä Finger-toimintamallia. Mallissa huomioidaan monitekijäisyys ja kannustetaan pieniinkin elintapamuutoksiin. Pyrkimyksenä on, että pienet muutokset kannustavat ja sitouttavat asiakkaan pysyviin muutoksiin. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toteutetaan hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen kanssa yhteistyössä. Pilottiin osallistuneiden positiiviset kokemukset, tulokset ja kommentit innostavat uusiakin toimijoita.

Toimintamallia kehitetään ja toteutetaan monipuolisella yhteistyöllä:

  • Satakunnan hyvinvointialue ja osana sitä toimiva Ikäkeskus toimii koordinoivana tahona. Ikäkeskuksen työntekijät muun muassa käyvät asiakkaiden kanssa yksilölliset keskustelut, pitävät ryhmäkertoja ja vastaavat seurannasta. 
  • Kunnat tarjoavat tilat tapaamiskerroille (myös yksilöllisiä haastatteluja sekä liikuntakertoja varten) ja kunnan liikunnanohjaaja pitää ryhmille liikuntakerrat. Liikkumistestien vastuu jakautuu kuntien liikunnanohjaajien ja ikäkeskuksen työntekijöiden kesken.
  • Muistiluotsin aivoterveyslähettiläät pitävät tiedonkäsittely- ja muistitoiminnoista olevan ryhmätapaamisen.
  • Gery ry sekä Ikäkeskuksen ravitsemusasiantuntija vastaavat ravitsemuksen asioista.
  • Sydänliitto on mukana sydän- ja verisuonisairauksia koskevassa osuudessa.
  • Ikäinstituutti on ollut mukana suunnittelemassa uni-osiota sekä mielen hyvinvoinnin liittämistä mukaan toimintamalliin. Uni-osiossa olemme hyödyntäneet Kansallisen aivoterveysohjelman ja Ikäinstituutin laatimaan webinaaria ikäihmisten unesta.
  • Paikallisapteekkarit ovat mukana kertomassa mm. unen lääkkeettömästä hoidosta, d-vitamiinista ja lääkkeiden vaikutuksista kaatumisiin. 

Elintapaohjauksen kehittämisen ohessa kevään 2024 aikana valmisteltiin myös alueellista ravitsemussuunnitelmaa yhteistyössä Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeen ja hyvinvointialueen HYTE-yksikön kanssa. Osana alueellisen ravitsemussuunnitelman valmistelua toteutettiin monialainen työpajatyöskentely, jossa muotoiltiin suunnitelman päämääriä, tavoitteita ja toimenpiteitä.

Tavoiteltu muutos

Tuloksia on hyvä tarkastella sekä yhteiskunnallisesta että asiakkaan näkökulmasta.

Yhteiskunnallisesti tuloksia voidaan mitata pienempinä kustannuksina niin sairaanhoidossa kuin palveluiden tarpeessa. Hyvinvoiva kansalainen jaksaa myös pidempään ansiotyössä tai osallistuu muulla tavoin, esimerkiksi kotona tapahtuvaan hoivaan. Mallin kohderyhmänä ovat enimmäkseen iäkkäät ja heillä on usein suuri rooli esimerkiksi lastenlasten hoivassa, joka keventää päivähoidon järjestämisen tarpeita. Tällaisissa tilanteissa tapahtuu myös elintapakasvatusta nuoremmalle sukupolvelle. 

Muistisairauksien lisääntyminen kasvattaa merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon menoja. Muistisairauksista aiheutuvat kustannukset yhteiskunnalle ovat suuret jo nyt, ja niiden ennustetaan kasvavan huomattavasti väestön ikääntyessä ja potilasmäärän lisääntyessä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Havainnointitutkimusten tiedon valossa muistipotilaiden määrän hallintaan voidaan vaikuttaa pyrkimällä vähentämään muistisairauksien ilmaantuvuutta sekä lyhentämällä taudin kestoa. Tärkeäksi tekijäksi nouseekin johdonmukainen yhteiskunnallinen panostus muistisairauksien ehkäisyyn. Elintapoihin liittyvät tekijät vähentävät myös muuta sairastavuutta sekä parantavat psyykkistä hyvinvointia, joten samat keinot sopivat laajemminkin terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Elintapojen ja ravitsemuksen muutokset vaativat tutkimusten mukaan säännöllistä tukea ja kannustusta.

Asiakkaan näkökulmasta hänen elämänsä on mielekkäämpää hyvien elintapojen tuodessa lisää hyvinvointia. Hyvinvointi voi näkyä parempana fyysisenä kykenemisenä arkisissa toiminnoissa, mutta myös tunteena minäpystyvyydestä, parempana mielialana ja virkeämpänä olona sekä unen laadun paranemisena. Asiakas voi saada lisävuosia kotona asumiseen. Toimintamallin mukainen muutospolku vaikuttaa ennaltaehkäisevästi myös moniin muihin sairauksiin muistisairauksien ehkäisemisen lisäksi. 

Muutoksen mittaaminen

Muutosta mitataan:

  • Kyselyillä. Osallistujia pyydetään täyttämään kokonaisuuden alussa ja lopussa kysely, jossa kartoitetaan mm. kokemusta unen laadusta ja terveydentilasta, liikuntatottumuksia sekä ravitsemuksellisia seikkoja. Kyselyt on laadittu niin, että niiden avulla voidaan arvioida muutosta. 
  • Liikkumistesteillä. Jokaiselle osallistujille tehdään alussa ja lopussa liikkumistestit, jotka toimivat toimintakykymittareina. 
  • Mittauksilla. Alku- ja loppukeskustelun yhteydessä asiakkaalta mitataan verenpaine ja lasketaan BMI. Häneltä kysytään kolesteroli- ja verensokeriarvot ja ohjataan tarvittaessa omahoitajalle. 

 

Pilotin loputtua osallistujille teetettiin arviointi ja kehittämistä varten loppukysely, jolla kartoitettiin pilotin vaikuttavuutta ja kokemuksia elintapaohjaukseen osallistumisesta. Loppukyselystä ja ryhmätapaamisten loputtua tapahtuvan puhelinsoiton avulla saatiin tietoa olivatko osallistujat tehneet elintapamuutoksia ja jos olivat, niin mitä ja oliko elintapaohjauksella ollut vaikutusta heidän mielentilaansa, elintapoihinsa ja terveydentilaansa. 

Juurruttaminen on vielä kesken, joten arviointia on voitu tehdä vasta pilotin osalta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat yli 60-vuotiaat Caide riskitestistä yli kuusi pistettä saavat. Ryhmiin osallistuvia on tavoiteltu muun muassa paikallisapteekkien, eläkeläisjärjestöjen, liikuntakeskuksien, tapahtumien ja omahoitajien kautta. 

Asiakasymmärrystä kerätään asiakaskyselyllä. Asiakaskyselyssä kartoitetaan alueita, joihin asiakas on jo tyytyväinen sekä alueita, joihin hän kaipaisi muutosta. Muutoshalukkuudesta ilmaisevissa kohdissa asiakkaalta kysytään, millaisia haasteita hänellä on kyseisen asian suhteen ollut. Asiakkailta kysytään myös, haluaisivatko he yksilö- vai ryhmäohjausta ja olisivatko he halukkaita itsenäisesti toteutettavaan elintapamuutokseen digitaalisessa ympäristöstä. Ikää kartoitetaan viiden vuoden haarukoinnilla, koska olemme olleet kiinnostuneita siitä, onko eri ikäisillä eri tyyppisiä toiveita. 

Idean valinta

Jo olemassa olevien Fingerin osa-alueiden (ravitsemus, liikunta, sydän- ja verisuonitaudit, sosiaalisuus ja tiedonkäsittely- ja muistitoiminnot) lisäksi olemme halunneet huomioida unen laajat vaikutukset. Tähän päädyttiin, koska tieto unen vaikutuksista kognitioon on lisääntynyt viime vuosina ja sillä on todettu olevan mahdollisesti vaikutuksia myös muistisairauksiin.  Hyvin nukkuneena elintapamuutoksiin on helpompi sitoutua. 

Idean testaus asiakkaalla

Pilottiin osallistuneilta kerättiin palautetta sekä kirjallisesti loppukyselyllä ja että "mitä kuuluu" puhelinsoiton yhteydessä suullisesti. 

Osallistujat toivoivat liikuntatestien (kävelytesti 6min, puristusvoimatesti, sovellettu kyykkytesti ja tasapainotesti) uusintaa ja kunnan liikunnanohjaaja piti ne heille kolmen kuukauden kuluttua pilotin loppumisesta. Ryhmän toiveesta järjestettiin myös uusi yhteistapaaminen, jonka kerralle osallistujilta kysyttiin aihetoiveita. Mielen hyvinvointi nousi toiveista esiin ja tapaamiskerta piti sisällään mielen hyvinvoinnin teemojen lisäksi keskustelua unesta ja ravitsemuksesta. 

Tiedossa oli, että pilottikokonaisuus oli aikataulusyistä liian tiivis ja lyhyt. Se sai myös asiakkailta palautetta. Varsinainen elintapaohjauksen kokonaisuus, jota juurrutetaan kuntiin, on kestoltaan noin puoli vuotta. 

Tehdyt muokkaukset koostetusti:

  • Ajankestollisesti pidempi kokonaisuus (noin 6kk)
  • Mielen hyvinvoinnin huomioiminen
  • Uni omana kokonaisuutenaan 
  • Ravitsemuksen osalta tuodaan lisää käytännön vinkkejä osallistujille
  • Välitapaaminen ryhmämuotoisena. Mahdollisuus yksilölliseen keskusteluun ja tukeen. 

Toimintamalliin kuuluvat yksilölliset keskustelut ovat saaneet asiakkailta kiitosta. Kahden kesken käytäviin keskusteluihin on varattu aikaa noin 90 minuuttia asiakasta kohden ja ne ovat omalta osaltaan sitouttaneet osallistujia elintapaohjaukseen.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena on aktivoida ihmisiä elintapamuutokseen kannustamalla pieniinkin muutoksiin. Tietoa on paljon saatavilla, mutta jokaiselle täytyisi löytyä oma tapa toteuttaa sitä arjessa. Lisäksi haluamme huomioida ja tuoda esille, että aivoterveydestä huolehtiminen on tärkeää ja hyvinvointia lisäävää kaiken ikäisenä. Muistisairauksia ehkäisee parhaiten ajoissa aloitettu hyvistä elintavoista huolehtiminen. 

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perusideana on muistisairauksien ja kaatumisten ennaltaehkäisy hyvillä hyvinvointia ja terveyttä edistävillä elintavoilla monitekijäisesti vaikuttaen. 

Mallissa on keskeistä käytännönläheinen ravitsemusohjaus, nousujohteinen liikunta, muistiharjoittelu, uni, sosiaalisuus sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinta mielen hyvinvointia unohtamatta. Useamman osa-alueen samanaikainen kohentaminen tehostaa riskitekijöihin vaikuttamista. Uni huomioidaan, koska sillä on vaikutuksia niin kognitioon kuin elintapamuutoksiin. Mielen hyvinvoinnin huomioiminen tukee hyvinvointia ja terveyttä edistäviä toimia.

Toteutetaan hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen kanssa yhteistyössä.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Muistisairauksien riskissä olevien henkilöiden varhainen tunnistaminen palvelujärjestelmässä on tärkeää, jotta ennaltaehkäisevät toimenpiteet voidaan kohdistaa riittävän ajoissa oikeille henkilöille.​ Ammattilaiset (esim. omahoitajat)usein kartoittavat Caide-riskitestiin kuuluvia tekijöitä (mm. verenpaine, paino ja kolesteroli) vastaanotollaan. Riskitestin ja toimintamallin tunnetuksi tekeminen edistää niiden käyttöönottoa. Kun ammattilainen tunnistaa muistisairauksien riskiryhmään kuuluvan ikääntyvän henkilön ja tekee tälle Caide-riskitestin sekä tietää mihin asiakkaan voi tämän jälkeen ohjata, asiakas saa hänelle kohdennettuja palveluja.

  • Finger -toimintamallin edistäminen hyvinvointialueella ja pysyväksi käytännöksi jääminen vaatii koordinoivan henkilön. Satakunnan hyvinvointialueella tällaista työtä on tekemässä kaksi palvelutuotannon henkilöä. He vastaavat käytännön toimista elintapaohjaukseen liittyen. He mm. käyvät yksilölliset keskustelut asiakkaiden kanssa, sopivat aikataulut kuntien liikunnanohjaajien ja järjestöjen kanssa, tekevät tilavaraukset ja pitävät ryhmätoimintaa. 

     

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallissa on tärkeää huomioida osa-alueisiin lähestyminen aivoterveyden näkökulmasta. Kaatumisen ehkäisy istuu hyvin eri osa-alueissa huomioitavaksi. 

Yhteistyö hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja paikallisapteekkien kanssa tuo mukanaan monipuolista asiantuntijuutta. 

Jatkossa on pohdittava lähiryhmien lisäksi digitaalisia ratkaisuja. Välimatkat kunnasta toiseen saattavat olla hyvinkin pitkät, jolloin ryhmiä koordinoivan henkilön ja luentoja pitävän järjestön osallistuminen saattaa olla sekä ajallisesti haastavaa että kallista. Etäryhmään voisi osallistua kaikkialta kunnista, mutta sen kehittäminen vaatii vielä pohdintaa, koska esimerkiksi liikkumistestejä tai verenpaineen mittaamista ei voi toteuttaa etänä. Etäryhmä toteutuisi siis soveltuvin osin tai hybridimuotoisena lähi- ja etätapaamiset yhdistäen. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin monitekijäisyys sekä laaja yhteistyöverkosto kuntien ja järjestöjen kanssa on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Verkosto on ollut myös joustava ja erilaisia ratkaisuja on kehitetty yhdessä. Esimerkiksi yhdessä kunnassa ei ollut omaa liikunnanohjaajaa, vaan ohjaaja järjestettiin kansalaisopiston kautta yhteistyöpalaverin aikana.