Ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamiset
Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaaminen. Tavoitteena on tunnistaa muistisairauksien riskissä olevat sekä tukea omaishoitajien jaksamista ja elintapoja entistä vahvemmin elintapaohjauksella.
Omaishoidon tuesta säädetään omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005). Omaishoidon tuen myöntämisen yhtenä edellytyksenä on, että hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia. Ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset perustuvat ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettuun lakiin (980/2012). Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset suunnataan omaishoitosopimuksen tehneille omaishoitajille. Tarkastukset ovat omaishoitajalle vapaaehtoisia. (Kuntainfo)
Kansallisen ikäohjelman tavoitteena määritellään, että aktiivisten ja toimintakykyisten elinvuosien määrä kasvaa ja uudet tavat tukevat ja motivoivat iäkästä väestöä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Toimenpiteenä 2020-2023 on muun muassa elintapaohjauksen kehittäminen esimerkiksi FINGER –toimintamallilla. ( Kansallinen ikäohjelma - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi) ) FINGER-toimintamalli on THL:n tutkimukseen perustuva vaikuttava elintapaohjauksen malli, jolla voidaan ehkäistä muistisairauksia. (FINGER-toimintamalli - THL )
Kehittämiseen vaikuttaa hankkeen aikana toteutuva sote-uudistus ja hyvinvointialueelle siirtyminen.
Yhtenäinen toimintamalli hyvinvointialueella puuttuu omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamisessa. Hyvinvointialueen ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamisen toimintatavat yhtenäistetään ja kehitetään uudeksi toimintamalliksi, jossa pyritään ehkäisemään paremmin muistisairauksia FINGER-toimintamallin mukaisesti.
Kehittäminen tapahtuu osana Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hanketta (2021-2023), jossa pyritään siirtämään painopistettä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen raskaista palveluista.
Satakunnassa organisaatiorakenne perustuu elämänkaarimalliin. Aiemmin omaishoitajien terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat ovat olleet sekä ikääntyneiden että aikuisten palvelujen toimialueen alla. Samaan aikaan ennaltaehkäisevää työtä tekevät seniorineuvolat organisoituvat hyvinvointialueella.
Projektiryhmän jäsenet:
- omaishoidon päällikkö
- Omaishoidon palveluohjaaja
- Ravitsemusterapeutti
- Ateriapalveluiden asiantuntija
- Muistihoitaja
- terveyskeskuslääkäri
- ikääntyneiden palveluiden ylilääkäri
- omaishoitajien terveystarkastukset, terveydenhoitaja
- kuntohoitaja/hyte-valmentaja
- Palveluvastaava
- Järjestöedustus
- Liikunnan edustus
- hankekoordinaaattori ja projektipäällikkö, Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
- Ohjausryhmä
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa luodaan yhtenäinen toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueelle ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamisesta, jonka osana elintapaohjaus. Käyttöönoton jälkeen hyvinvointialueella muistisairauksien riskitesti on käytössä osana omaishoitajien terveystarkastusta, minkä myötä riskissä olevia tunnistetaan aiempaa helpommin ja tuen tarjoamisesta ja ohjaamisesta omaishoitajan jaksamista tukeviin järjestöjen, kunnan tai hyvinvointialueen palveluihin tulee systemaattisempaa.
Toimintamallin käyttöönoton jälkeen yli 80 % uusista ikääntyneistä omaishoitajista osallistuu vapaaehtoiseen terveystarkastukseen.
- Oleelliset toimijat on tuotu yhteiskehittämisen äärelle
- FINGER-toimintamalli on mallinnettu
- Omaishoitajien terveystarkastusten kysymykset on mukautettu tunnistamaan muistisairauksien riski
- Omaishoitajien terveystarkastusta tekevien ammattilaisten koulutus on järjestetty
- Hyvinvointi- ja terveystapaamiseen osallistuneiden uusien sopimusomaishoitajien määrä
- Asiakaskokemus tapaamisesta
- Muiden alueiden toimintamallien kartoitus
- Satakunnan yhdistysten, kuntien, hyvinvointialueen organisaatioiden muistisairauksien ennaltaehkäisyn ja toimintojen nykytilaselvitys
- Tiedonhankinta yli 50-vuotiaiden omaishoitajien toiveista ja tarpeista elintapaohjaukseen
- Sidosryhmäverkoston koolle kutsuminen yhteiskehittämiseen
- Asiakaspolun mallinnus: muistisairauksien tunnistaminen ja ohjaus
- Koulutukset: ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamisen toimintamalli ja elintapaohjaus
Kohderyhmä: ikääntyneet omaishoitajat
Asiakasymmärryksen kerryttämiseksi tehdään palvelumuotoilun keinoin tiedonkeruu omaishoitajien tarpeista, toiveista ja haasteista, riskeistä elintapaohjaukseen ja elämänlaadun parantamiseen liittyen. Tiedonkeruulla laajennetaan ymmärrystä kohderyhmän arjesta.
Osaksi seniorineuvoloiden toimintaa tullaan suunnittelemaan ryhmätoimintaa ikääntyneiden omaishoitajien sosiaalisen, fyysisen, psyykkisen terveyden tukemiseksi FINGER-toimintamallin sisällön mukaisesti.
Kulttuurihyvinvointi
Taiteen ja kulttuurin pariin osallistumisella voidaan lisätä ikääntyneiden hyvinvointia. Matalan kynnyksen kulttuuripalveluihin osallistumisen lisää vireyttä ja iloa arkeen sekä muun muassa vähentää stressiä. Osallistumista kulttuurin pariin voi kuitenkin estää "Kokemuksen ja tottumuksen puute käydä kulttuuritilaisuuksissa, yksinäisyys tai seuran puute, fyysiset tai sosiaaliset esteet tai epävarmuus kulttuuritarjonnasta ja sen sisällöistä." (Elämänmakua arkeen kulttuurista - Omaishoitajat ry) . Satakunnan hyvinvointialueella jatketaan osana Kestävän kasvun Satakunta 2 -hanketta kulttuurireseptin pilotointia ja laajentamista. Jatkossa osana omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamista omaishoitajalle kerrotaan kulttuuriresepti ja Kulttuurikaveri-toiminnasta ja tarjotaan Kulttuurireseptiä. Resepti sisältää kahdelle hengelle osallistumisen paikalliseen kulttuurin tai taiteen pariin.
Omaishoitajan työn sitovuus
Olennaisena omaishoitajien jaksamisen tuessa on noussut esiin, kuinka omaishoitajan tuettavalle voitaisiin aiempaa paremmin tarjota korvaavaa tukea siksi aikaa, kun omaishoitaja käy esimerkiksi liikuntaryhmissä ja huolehtii omasta sosiaalisesta hyvinvoinnistaan. Ideoimme yhteistyötä Soteekin kanssa. Soteekki on SAMKin sosiaali- ja terveysalan palvelukeskus, jossa opiskelijat tuottavat laadukkaita ja edullisia sosiaali- ja terveysalan palveluja.
Esitietolomake ja kutsukirje hyvinvointi- ja terveystapaamiseen testattiin kahdella omaishoitajalla. Saatujen palautteiden perusteella kiinnitettiin tarkempaa huomiota lomakkeiden selkeyteen, ymmärrettävyyteen, sanavalintoihin ja kiinnostavuuteen.
Ryhmämuotoisena toteuttava elintapaohjauksen suunnittelua tullaan jatkamaan Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeessa yhdessä hyvinvointialueen HYTE-yksikön HYTE-koordinaattorin ja toimialueen ikäkeskusten kanssa.