Ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamiset

Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaaminen. Tavoitteena on tunnistaa muistisairauksien riskissä olevat sekä tukea omaishoitajien jaksamista ja elintapoja entistä vahvemmin elintapaohjauksella.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaamiset
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystapaaminen. Tavoitteena on tunnistaa muistisairauksien riskissä olevat sekä tukea omaishoitajien jaksamista ja elintapoja entistä vahvemmin elintapaohjauksella.

Toteutuspaikka
Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

14.02.2023

Viimeksi muokattu

10.01.2024
Ratkaisun perusidea **

Omaishoitajien hyvinvointia, terveyttä ja jaksamista tuetaan vahvemmin Satakunnan hyvinvointialueella. Uusille sopimusomaishoitajille tullaan lähettämään kutsukirje hyvinvointi- ja terveystapaamiseen. Sen tärkeänä tavoitteena on, että tehtyjen terveysmittausten ja käytyjen keskustelujen pohjalta, omaishoitaja motivoituu terveellisten elintapojen ylläpitämiseen, mielen hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiseen. Hyvinvointi- ja terveystapaamiseen (eli terveystarkastukseen) osallistuminen on uudelle sopimusomaishoitajalle vapaaehtoista, mutta erityisen suositeltavaa.  

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on aloitettu yhtenäistämään yhdessä ammattilaisten ja omaishoitajien kanssa hyvinvointialueella toteutettavien hyvinvointi- ja terveystapaamisten sisältöä. Terveydenhoitajan ja omaishoidon palveluohjaajan välistä yhteistyötä ja monipuolisia terveyden edistämisen työtapoja pyritään yhtenäistämään koulutuksin ja työn tukemisella. 

Prosessin alun kuvaus:

  • Palveluohjaaja ilmoittaa uudet omaishoitajat terveydenhoitajalle, th varaa ajan terveystarkastukseen ja labrat (tarvittaessa), palveluohjaaja lähettää uudelle omaishoitajalle kutsun omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastukseen, sisältäen ajanvarauksen, esitietolomakkeen ja tiedon tehdystä lähetteestä verikokeisiin. HUOM! Paikallinen toimintatapa resurssien mukaan, lähettääkö palveluohjaaja vai terveydenhoitaja kirjeen esitietolomakkeesta ja kutsusta omaishoitajalle. ​

  • Mahdollisuus terveystapaamiseen tarjotaan 2 vuoden välein​

  • Esitietolomake kotiin​

  • Labrat ennen terveystarkastusta. Mikäli labrat on otettu n. puolen vuoden sisällä/kokonaiskuvan arviointi, tarvetta uusille näytteiden otolle ei ole. verikokeet (fP-Gluk, lipidit, HbA1c, PVK, Krea)​

  • Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystapaamisen sisältö: RR, BMI, Caide-riskitesti, pitkä MNA-ravitsemuskysely (yli 65), GDS15 (yli 65), Audit-C, MMSE ja kellotesti,  liikkuminen TUG-testi ja puristusvoimatesti​

  • Terveystapaamiseen varataan aikaa 1,5h​

  • Lääkärien konsultointimahdollisuus

Asiakkaalle annetaan elintapaohjausta ja jatko-ohjaus, jos yksi seuraavista kriteereistä täyttyy:​

  • Systolinen verenpaine yli 150 mmHg​

  • Painoindeksi yli 35kg/m2​

  • Kokonaiskolesteroli yli 6,5 mmol/l​

  • Liikunta ei aktiivista, heikentynyt tasapaino tai liikkumisvaikeus​

  • Paastovs yli 7​

  • Caide-riskitesti yli 6 pistettä​

  • Yksipuoliset ruokailutottumukset

 

Toimintaympäristö **

Omaishoidon tuesta säädetään omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005). Omaishoidon tuen myöntämisen yhtenä edellytyksenä on, että hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia. Ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset perustuvat ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettuun lakiin (980/2012). Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset suunnataan omaishoitosopimuksen tehneille omaishoitajille. Tarkastukset ovat omaishoitajalle vapaaehtoisia. (Kuntainfo)

Kansallisen ikäohjelman tavoitteena määritellään, että aktiivisten ja toimintakykyisten elinvuosien määrä kasvaa ja uudet tavat tukevat ja motivoivat iäkästä väestöä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Toimenpiteenä 2020-2023 on muun muassa elintapaohjauksen kehittäminen esimerkiksi FINGER –toimintamallilla. ( Kansallinen ikäohjelma - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi) ) FINGER-toimintamalli on THL:n tutkimukseen perustuva vaikuttava elintapaohjauksen malli, jolla voidaan ehkäistä muistisairauksia.  (FINGER-toimintamalli - THL )

Kehittämiseen vaikuttaa hankkeen aikana toteutuva sote-uudistus ja hyvinvointialueelle siirtyminen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä: ikääntyneet omaishoitajat

Asiakasymmärryksen kerryttämiseksi tehdään palvelumuotoilun keinoin tiedonkeruu omaishoitajien tarpeista, toiveista ja haasteista, riskeistä elintapaohjaukseen ja elämänlaadun parantamiseen liittyen. Tiedonkeruulla laajennetaan ymmärrystä kohderyhmän arjesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehittämistyötä tulee jatkaa, kun omaishoitajien terveystarkastusten resurssit ja sijoittuminen hyvinvointialueen palveluiden organisoitumisessa. 

Lisäksi tulee järjestää koulutukset yhtenäisten toimintatapojen varmistamiseksi sekä sopia jalkautuksesta ja toiminnan vaikutusten arvioinnista. Juurruttamisen tuki on merkittävä.

Kansikuva
Nainen istuu tutkimuspöydällä ja juttelee lääkärin kanssa.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä