Ikääntyneiden palveluiden palveluprosessien yhdenmukaistaminen Keski-Suomen hyvinvointialueella

Kuvattujen palveluprosessien tarkoituksena on selkeyttää asiakkaan palvelupolkua, eri toimijoiden vastuita ja kuvata ikääntyneiden palveluiden palveluprosessia. 

Toimintaympäristö

Palveluprosessien kuvaaminen keskittyi ikääntyneiden palvelukokonaisuuteen: uuden asiakkaan palveluprosessiin, säännöllisen kotihoidon asiakkaan palveluprosessiin sekä asumisen hakemisen prosessiin. Palvelukokonaisuuden kuvaamiseen kuului keskeiset ikääntyneiden kotona asumista tukevien palveluiden toteuttajat: asiakas- ja palveluohjaus, kotihoito ja arkikuntoutus.  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keski-Suomen eri kunnissa oli ollut erilaisia toimintamalleja ja kotiin vietävien palveluiden palveluprosessit eivät olleet yhdenmukaisia. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keski-Suomen hyvinvointialueelle oli tarpeen yhtenäistää palveluprosesseja sosiaalihuollon palveluprosessin mukaiseksi , jonka vuoksi näiden kuvaaminen oli tärkeää. Tärkeää oli kuvata myös kotona asumista tukevien eri ammattilaisten rooleja palveluprosessin eri vaiheissa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ensisijaisesti ovat asiakas- ja palveluohjauksessa, kotihoidossa ja arkikuntoutuksessa toimivat ammattilaiset.  Palveluprosessien yhdenmukaistaminen koskettaa myös  kotona asuvia ikääntyneitä ja heidän palvelupolkuaan.  

Ratkaisun perusidea

Kuvatut palveluprosessit selkiyttävät eri ammattilaisten vastuita ja rooleja sekä toimivat myös johtamisen tukena hyvinvointialueella. Palveluprosessit sujuvoittavat ja yhdenvertaistavat asiakkaan palvelupolkua ja luo edellytyksiä näin laadukkaalle asiakkaan saamalle palvelulle. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Eri toimijoiden yhteinen keskustelu palveluprosessista ja vastuista; selkeyttää rooleja ja on tärkeää yhteisen näkemyksen luomiseksi. Palveluprosessien vakiinnuttamisen tarvitaan perehdytystä ja koulutusta, jotta kaikki eri ammattilaiset sisäistävät oman roolinsa palveluprosessissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Palveluprosessien kuvaamista voidaan soveltaa eri toimintaympäristöihin ja eri palveluihin. Kuvaamista helpottaa yhteinen vuoropuhelu kuvaamisen aikana, jolloin palveluprosessin eri vaiheisiin liittyvät hyvät käytännöt ja kehittämisenkohteet saadaan nostettua esiin.