Ikäneuvolan toimintamallin kehittäminen Lapin hyvinvointialueelle
Ikäneuvolan toimintamalli on kohdennettu yli 65-vuotiaille. Tavoitteena on tunnistaa asiakkaan tuen tarpeet varhaisessa vaiheessa. Tapaamisen sisällöt muotoutuvat yksilöllisten tarpeiden pohjalta sisältäen sähköisen asioinnin ja elintapaohjauksen.
Lapin hyvinvointialue on pinta-alaltaan Suomen laajin hyvinvointialue. Lapissa yli 65-vuotiaiden osuus on koko maan keskiarvoa suurempi. Alueella kärsitään negatiivisesta väestönkehityksestä, olemassa oleva väestö vanhenee ja huoltosuhde kasvaa. Vuonna 2021 sairastavuus oli Lapissa koko maan neljänneksi suurinta ja sote-nettokäyttökustannukset maan toiseksi korkeimmat. Eniten sairastavuutta aiheuttavat ja terveydenhuollon palveluita vaativat kansansairaudet, joista muun muassa sydän- ja verisuoni- sekä muistisairaudet lisääntyvät iän myötä. Kansanterveysongelmien näkökulmasta riskitekijöiden varhainen tunnistaminen on inhimillisestä näkökulmasta ja kustannusten kannalta kaikkein vaikuttavinta. Ikääntyneen väestön entistä parempi kunto auttaa osaltaan selviytymään kasvavasta huoltopaineesta.
Sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020-2023 ohjaa hyvinvointialueita suunnittelemaan toimenpiteitä, joiden avulla ylläpidetään ja edistetään ikääntyneiden terveyttä ja toimintakykyä tukemalla iäkkäiden omaehtoista toimintaa, löytämällä toimintakyvyn heikkenemisen riskissä olevat sekä kohdistamalla heihin tarvittavat ehkäisevät toimenpiteet. (STM julkaisuja 2020:29)
Lapin kuntiin toteutetusta nykytilanneselvityksestä kävi ilmi, ettei alueella ollut käytössä yhtenäistä mallia ikääntyneiden ennaltaehkäisevien terveystapaamisten järjestämiseen ja toteutukseen.