Ikäystävällinen taloyhtiö -esite perustuu pirkanmaalaisille taloyhtiötoimijoille toteutettuun ikäasumisen kyselyyn ja kyselyssä ilmenneisiin tiedontarpeisiin. Esite välittää tärkeimmät yhteystiedot alueen vanhustyön toimijoihin. Täytettävä esite löytyy täältä.  

Toimintaympäristö **

Ikääntyneiden asuminen on monella tavalla ajankohtainen yhteiskunnallinen ilmiö. Ikääntyneiden asumisen toimipideohjelmassa 2020-2022 kuvataan moninaisia tarpeita tähän tapaan: "Ikääntyneiden tarpeet ovat erilaisia, joten tarvitaan monenlaisia toimia nykyisen asuntokannan korjaamisesta uudenlaisten asumisratkaisujen luomiseen sekä asuinalueiden kehittämiseen." Lisäksi asumisen kehittämisessä ja palvelujen tarjonnassa on viime vuosikymmeninä korostettu kotona asumisen tukemista ja paikallaan vanhenemista.

Kerrostaloasunnossa asuminen on merkittävä ikäasumisen ilmiö ja kerrostaloja hallinoivat taloyhtiöt ovat keskeinen ikäasumisen toimija. Valtaosa, noin 80 %, 65 vuotta täyttäneistä asuu omistusasunnossa. Kerrostaloasunnossa asuu yli puolet 75 vuotta täyttäneistä yksinasuvista ja kolmasosa kahden hengen talouksista, joissa ainakin asukas toinen on täyttänyt 75 vuotta.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

TIEDOTE

Julkaisuvapaa 26.11.2020

Taloyhtiöiden hallituksissa etsitään ratkaisuja ikäasumisen kysymyksiin

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry ja Markku-hanke toteuttivat ikäasumista koskevan kyselyn taloyhtiötoimijoille lokakuussa. Kyselyyn vastanneista 179 toimijasta 70 % kertoi kohtaavansa tehtävässään ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä tai yhteydenottoja. Vastaajista 56 % kohtasi ikäasumisen kysymyksiä tai yhteydenottoja muutaman kerran vuodessa, kuukausittain 32 % ja viikoittain tai useammin 13 %.

Viestintä ja yhteydenpito nousivat vastauksissa yhdeksi merkittäväksi toimijoita työllistäväksi aihepiiriksi. Suoranaiset ristiriidat mainittiin monissa vastauksissa. Osalla vastaajista oli huolta yhdenvertaisuuden toteutumista eri ikäisten osakkaiden erilaisten teknisten valmiuksien vuoksi: “Aina ei muisteta, että netti ym. kanavat eivät tavoita kaikkia.”

Esteettömyydellä tuetaan ikääntyneiden asumisesta

”Taloyhtiöiden hallituksissa joudutaan tulevina vuosina varmasti enenevissä määrin miettimään ikääntymisen vaikutuksia”, toteaa Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja Jorma Koutonen. Asuinympäristöjen esteellisyys oli aihe, johon 53 % ikäasumisen kysymyksiä tehtävässään kohtaavista oli jo törmännyt. Ammatillista tukea ja koulutusta kaipaavista vastaajista 67 % toivoi lisätietoa esteettömyydestä taloyhtiöissä ja siihen saatavista avustuksista. Eräs vastaajista piti kotona asumisen mahdollisuutta “ensisijaisen tärkeänä”, mutta asian edistäminen vaatii ponnistelua: “Kunnostuksen kalleus ja rahoitusmahdollisuudet tuntuvat haastavilta.”

Huoli-ilmoituksesta ja muistiasioista kaivataan lisää tietoa

Huoli ikääntyneestä naapurista liittyi yksinäisyyteen, muistiasioihin tai toimintakyvyn rajoitteisiin. ”Vastauksissa ilmeni naapurien keskinäinen välittäminen, jota kuvailtiin jopa “naapurihoivana”, kertoo Suvi Fried Markku-hankkeesta. Lisäkoulutusta kaipaavista vastaajista 77 % toivoi koulutuksiin vanhustyön ammattilaisten osaamista ja tietoa esimerkiksi huoli-ilmoituksesta. Vastauksissa ilmeni taloyhtiöiden jäsenten kokema kuormittuminen epäselvien vastuiden vuoksi: “Ikääntyvät ihmiset tarvitsevat monenlaista tukea pystyäkseen asumaan pidempään nykyisessä kodissaan. Taloyhtiön hallituksella ei ole välttämättä riittävästi tietoa tällaisen tuen tarjoamiseen.”

Perjantaina 27.11. vietetään monissa vanhustyön järjestöissä Välittämisen päivää ja tänä vuonna nostetaan esiin erityisesti yksin asuvien vanhojen ihmisten tilanne. Välittämisen päivänä levitetään tietoa myös huoli-ilmoituksesta, jonka avulla voi tarvittaessa kertoa viranomaiselle huolensa ikääntyneen ihmisen pärjäämisestä.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kiinteistöalalla, taloyhtiöissä ja isännöitsijöillä, herännyt tiedontarve ikääntyneiden asukkaiden tilanteisiin ja ikääntymiseen liittyen.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on vahvistaa taloyhtiötoimijoiden ymmärrystä ja tietoa ikääntymiseen liittyen. Tätä varten kyselyn tuloksien pohjalta koottiin esite tärkeimpien yhteystietojen välittämiseksi Tampereen seudulla ja Pirkanmaalla.

Liitteet
Toteutussuunnitelma

1. Tunnistaminen

Tunnistetaan kiinnostava ja ajankohtainen aihe, josta ymmärrystä halutaan lisätä. Markku-hankkeessa ikäasuminen oli tunnistettu tällaiseksi jo aivan hankkeen alkuvaiheessa ja erityisesti kiinnostuksen kohteena oli taloyhtiötoimijoiden tukeminen ikääntyvässä yhteiskunnassa.

2. Moniammatillinen yhteistyö

Etsitään yhteistyökumppanit, joiden kanssa aihetta voidaan lähestyä uudesta näkökulmasta. Markku-hankkeen yhteistyökumppanina toimi Kiinteistöliitto Pirkanmaa ja kysely laadittiin ja toteutettiin yhteistyössä heidän kanssaan.

3. Kyselyn toteuttaminen

Laaditaan ja toteutetaan kysely yhteistyössä kumppanien kanssa. Kyselyä tehdessä on mahdollista hyödyntää eri alojen osaamista mahdollisimman onnistuneen kyselyn luomiseksi.

4. Tulosten purkaminen

Käydään läpi kyselyn tulokset. Tunnistetaan aiheet, joista vastaajat kaipaisivat lisätietoa.

5. Esite ratkaisuna

Kyselyn tuloksena tunnistettuihin kysymyksiin vastattiin tiiviin esitteen muodossa, jonka tarkoituksena on jakaa moniammatillista osaamista aiheen piirissä. Ikäasumista ja taloyhtiöitä käsittelevässä esitteessä jaettiin tietoa esimerkiksi huoli-ilmoituksen tekemisestä ja esteettömyyden edistämisestä taloyhtiössä. Myös muita ratkaisuja on mahdollista kehittää.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä olivat taloyhtiöiden hallituksen jäsenet sekä isännöitsijät, jotka kohtaavat tehtävässään ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä. Asiakasymmärrystä kartoitettiin aihetta käsittelevän kyselyn avulla, joka laadittiin yhteistyössä Kiinteistöliitto Pirkanmaan kanssa heidän osaamistaan hyödyntäen. Tulosten pohjalta koottiin Ikäystävällinen taloyhtiö -esite, johon koottiin tietoa ikäasumiseen liittyen sekä tärkeitä yhteistietoja alueella.

Ratkaisun perusidea **

Ikäystävällinen taloyhtiö -esitteessä avainasia on moniammatillinen tiedonvälitys. Ikäasuminen on tunnistettu ajankohtaiseksi aiheeksi, josta taloyhtiötoimijat kaipaavat lisää tietoa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Liitteenä on täytettävä versio Ikäystävällinen taloyhtiö -esitteestä. Tarkista oman alueesi yhteystiedot ja kokoa ne tiiviisti, esimerkiksi liitteeksi tallennetun esitteen valkoisiin kenttiin. Tämän jälkeen esitettä voi levittää oman alueen taloyhtiötoimijoille.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Taloyhtiötoimijat ovat ikäasumisen arjen kannalta avainasemassa. Kukin vanhustyön tekijä voi omassa työssään miettiä, miten huomioida mahdolliset yhteistyömahdollisuudet heidän kanssaan iäkkäiden hyvinvoinnin edistämiseksi.

Taloyhtiötoimijat ovat esimerkki siitä, että etsivän vanhustyön verkostot koostuvat monipuolisesta eri alojen toimijoista.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ikäasumisen kysely paljasti selkeitä vanhustyöhön liittyviä tiedontarpeita. Ikäystävällinen taloyhtiö -esitteellä pyritään vastaamaan tiiviillä ja helppokäyttöisellä tavalla tärkeimpiin kysymyksiin. Esite kokoaa esimerkiksi vanhustyön tärkeimmät yhteystiedot Pirkanmaalla. Toiseen esiteversioon on mahdollista lisätä oman alueen yhteystiedot muualla Suomessa.