Ilo muistaa ja onnistua - tekemistä yhteisiin hetkiin muistisairauden myöhemmissä vaiheissa

Yksilöohjauksen kolmivaiheinen toimintamalli (musiikki-harjoitukset-rentoutus) sekä kognitiota ja mielen hyvinvointia tukevia harjoituksia muistisairauden keski- ja vaikeaan vaiheeseen tehtäväksi yhdessä läheisen, vapaaehtoisten ja ammattilaisten kanssa. 

Toimintaympäristö

Suomessa on 100 000 lievää muistisairautta sekä yli 90 000 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavaa henkilöä. Pirkanmaalla heitä arvioidaan kaikkiaan olevan n. 20 000 ja myöhemmissä vaiheissa noin. 11.600. Muistisairauksien odotetaan lisääntyvät väestön vanhenemisen vuoksi. Vuonna 2060 Suomessa vaikeaa tai keskivaikeaa muistisairautta sairastavia arvioidaan olevan jo 240 000. Muistisairauksien määrän lisääntymisen myötä tehostetun palveluasumisen tarve lisääntyy (Jyrkämä 2013). Tutkimuksissa on todettu, että laitoshoidossa asuvien keskivaikeaa ja vaikeaa muistisairautta sairastavien ihmisten elämänlaatu on huono, mikä on myös yhteydessä muistisairaiden käytösoireisiin (Räsänen 2012; Hänninen 2011, Numminen ym. 2011). Muistisairaiden elämänlaatua voidaan parantaa, jos he tulevat kuulluksi, hyväksytyksi ja ymmärretyksi. Elämänlaatua edistävät myös päivittäiset toiminnot, mielekäs tekeminen ja onnistumisen kokemukset.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pirkanmaan Muistiyhdistys haki Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stealta rahoitusta hankkeelle, jossa kehitetään, pilotoidaan ja arvioidaan toimintakykyä ja hyvinvointia edistäviä kognitioharjoituksia muistisairauden keski- ja vaikeaan vaiheeseen läheisten/omaisten ja tukihenkilöiden avustuksella toteutettavaksi kotona tai palvelukodeissa.

Rahoitus myönnettiin Kognitioharjoituksia keskivaikeaa ja vaikeaa muistisairautta sairastaville henkilöille (Kokeva)- hankkeelle vuosille 2017-2019. Hankkeelle asetetut tavoitteet:

  • kehittää hyvinvointia ja toimintakykyä edistävä malli muistisairauden keskivaikeaan ja vaikeaan vaiheeseen
  • etsiä, testata ja arvioida toimintakykyä tukevia kognitioharjoituksia muistisairauden keski- ja vaikeaan vaiheeseen
  • Kehittää koulutuskokonaisuus, jonka avulla omaiset ja vapaaehtoiset tukihenkilöt voivat ottaa kognitioharjoitukset käyttöön
  • juurruttaa toimintamalli Pirkanmaan Muistiyhdistyksen toiminta-alueelle (paikallisosastot)

Toimintamallin avulla edistetään Kansallisen Muistiohjelman tavoitteita, jonka mukaan muistisairaiden ihmisten terveydentilaa, elämänlaatua, toimintakykyä ja voimavaroja tulisi monipuolisesti edistää ja arvioida. Muistisairaille tarjottu mielekäs tekeminen ja erilaiset toiminnot edistävät terveyttä myös ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä. (STM 2012.)

Toimintamalli edistää myös  Sosiaali- ja terveysministeriön (2016) ”Kehitetään kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa”-kärkihankkeen tavoitetta tukea ikääntyneen väestön kotona asumista, edistää heidän toimintakykyä, lisätä heidän osallisuutta ja tarjota heille ensisijaisesti erilaista tukea.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kts. edellä

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyön sopimuskumppaneina olivat Akaan ja Tampereen kaupungit ja TampereMissio. He tarjosivat hoivayksiköitä menetelmien pilotointiin, antamaan asiantuntemuksensa ja osallistumaan kehittämistyöhön sekä osallistumaan hankkeen tuotosten levittämiseen. Akaasta yhteistyötahoksi nimettiin vanhainkoti Havulinna, Tampereen kaupungilta Koukkuniemen vanhainkodin osasto 28 ja TampereMission Petäjäkotikeskus.

Kehittämistyöhön sitoutuivat sopimuksella myös Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Heidän tehtävänä oli tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia suorittaa opintoja kehittämistyössä kuten työssäoppimisjaksoja, oppimistehtäviä ja opinnäytetöitä. Lisäksi he antoivat asiantuntemuksensa ja osallistuivat kehittämistyöhön sekä osallistuivat tuotosten levittämiseen.

Ohjausryhmä koostui sopimuskumppaneiden edustajista ja kutsutuista asiantuntijoista, jotka edustivat Muistiliittoa, Prikanmaan sairaanhoitopiiriä (psykogeriatrian osasto), Ylöjärven kaupunkia sekä muistiyhdistyksen läheisiä ja vapaaehtoistoimijoita.

Muutoksen mittaaminen

Hoivakodeissa harjoitteita tehneet sosiaali- ja terveysalan opiskelijat keräsivät joka kerran jälkeen muistisairailta palautteen siitä, kuinka he olivat kokeneet harjoitukset ja mitä he haluaisivat tehdä seuraavalla kerralla. Opiskelijat myös jättivät iltavuorohoitajalle kyselyn havainnoista mahdollisista harjoitteiden vaikutuksista.  Lisäksi opiskelijat kirjoittivat oppimispäiväkirjoja, jossa he kuvasivat tehtyjä harjoitteita ja niiden vaikutuksia. Omaisten ja vapaaehtoisten kokemuksia koottiin haastatteluilla. Ammattilaisten näkymyksiä kartoitetiin lisäksi erilaisilla kyselyillä ja haastatteluilla. 

Toteutussuunnitelma

kts. yhteiskehittely

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamalli on suunnattu muistisairauden myöhemmissä vaiheissa oleville henkilöille, jotka asuvat kotona tai hoivakodissa. Harjoitukset on tarkoitettu yhdessä tehtäväksi omaisen, vapaaehtoisen , opiskleijan tai ammattilaisten kanssa

Ratkaisun perusidea

ILO MUISTAA JA ONNISTUA -yksilöohjauksen malli (musiikki – harjoitus - rentoutus)

1. Aloitus: luodaan yhteys musiikin avulla, esim. tuttu laulu
2. Keskikohta: toiminnallinen hetki
-  tehdään monipuolisia harjoituksia yksilöllisesti vahvuuksien ja voimavarojen mukaan. Kannustetaan tekemään.
3. Lopetus: rentoutus ja rauhoittuminen,
- hierontaa, käsien silittämistä tai kättelyä, luonnonääniä, musiikkia, kuvia tms. häntä rentouttavaa.
- Miltä yhdessäolo tuntui? Kiitä häntä yhteisestä hetkestä.

Ja ILO MUISTAA JA ONNISTUA -opas, johon on koottu lähes 80 monipuolista harjoitusta kognitivisen toimintakyvyn ja mielen hyvinvonnin tukemiseen. Oppaassa on myös ohjeita harjoitusten soveltamiseen. 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli on juurrutettu osaksi Pirkanmaan Muistiyhdistyksen toimintaa.
Menetelmää esitellään ja käytetään asiakkaiden kanssa ryhmissä ja se on osa vapaaehtoisten tukihenkilöiden täydennyskoulutusta.

Toimintamallin käyttöön otto ei vaadi erityisiä resursseja tai taitoja. 
Kognitioharjoitusten teossa muistisairauden myöhemmissä vaiheissa toimii:
Monipuolisuus: Useita elementtejä sisältävä, laaja-alainen harjoittelu.
Säännöllisyys: Pienet tuokiot tai keskusteluhetket päivittäin arjen lomassa.
Räätälöinti: Tunnetaan ihminen, tarjotaan hänelle mielekästä tekemistä.
Muokataan: Annetaan aikaa, tehdään pieninä osina, sitä mikä sujuu.
Vuorovaikutus: Ymmärretään tunteita ja tarpeita.
Havainnollistetaan: käytetään apuna kaikkia aisteja.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Pirkanmaan muistiyhdistyksen sivuilla löytyvistä videoista saa hyvän opastuksen harjoitusten tekoon.
(Katso toimintamallin Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot)
Harjoitukset sopivat myös lastenlasten ja isovanhempien yhteiseksi puuhaksi.
Sopii myös muille kognitiivistä toimintakykyä harjoittaville kuin muistisairaille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Muistisairaat henkilöt kokivat saaneensa mielekästä tekemistä ja onnistumisen iloa. Tärkeintä heille oli se, että joku oli heidän seuranaan.

Läheiset, vapaaehtoistet tukihenkilöt, opiskelija ja ammattilaiset raportoivat saaneensa ideoita, tietoa, työkaluja ja osaamista muistisairaan hyvinvonnin tukemiseen. 

Mukana olleet hoivakodit kertoivat hoitokulttuurin muutoksista. Virikkeisiin ja asiakkaan kohtaamiseen kiinnitään aiempaa enemmän huomiota.