Imetyspoliklinikan videovälitteinen etävastaanotto
Imetyspoliklinikan videovälitteisen etävastaanottotoiminnan käynnistämisen tavoitteena oli laajentaa ja nykyaikaistaa imetyspoliklinikan palveluja, sekä parantaa imetysohjauspalveluiden tasapuolista saatavuutta Satakunnan hyvinvointialueen alueella.
Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa kehittämistyötä tehdään valtakunnallisen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteiden mukaisesti. Yhtenä kansallisen ohjelman tavoitteena on palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen. Kestävän kasvun Satakunta -hankkeessa yhtenä tarkoituksena on ottaa käyttöön uusia digitaalisia palveluita osana palveluiden saatavuuden parantamista. Myös Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen yhdeksi keskeiseksi maakunnallisesti kehitettäviksi kohteeksi on nostettu digitaalisten palveluiden, ratkaisujen ja niitä hyödyntävien toimintamallien käyttöönoton tehostaminen. Näiden kehittämisalueiden osana toteutettiin yhteistyössä Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ja Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeen kanssa tammi-maaliskuun 2023 aikana Satasairaalan äitiys- ja naistentautien poliklinikan imetyspoliklinikalla videovälitteinen etävastaanotto –pilotti.
Satakunnan hyvinvointialueelle on laadittu vauva ja perhemyönteisyysohjelma, jonka tarkoituksena on mahdollistaa hyvä alku imetykselle synnytyssairaalassa, tukea kuuden kuukauden täysimetystä ja edesauttaa imetyksen jatkumista kuuden kuukauden jälkeen kiinteän lisäruoan ohella vuoden ikään tai niin kauan kuin perhe toivoo. Jotta näihin tavoitteisiin päästäisiin, tulee satakuntalaisten perheiden saada tarvitsemansa tuki muun muassa imetykseen oikeaan aikaan ja matalalla kynnyksellä.
Satakunnan hyvinvointialue on pinta-alallisesti laaja ja imetyspoliklinikan vastaanotolle saavutaan osin pitkien etäisyyksien päästä. Ohjauspuheluista on etäisyyksien vuoksi muodostunut imetyspoliklinikalla vakiintunut vaihtoehto lähivastaanottojen rinnalle. Vuonna 2021 Satasairaalan imetyspoliklinikalla oli yhteensä lähes 800 asiakaskontaktia, joista yli puolet puhelinvälitteisiä etäkontakteja.
Imetyspoliklinikan kätilöt halusivat nykyaikaistaa ja laajentaa imetyspoliklinikan palveluja, sekä parantaa imetysohjauspalveluiden tasapuolista saatavuutta. Mahdollisimman moni imetystaipaleella oleva perhe halutaan tavoittaa ja tukea perheitä imetyksen onnistumisessa. Videovälitteisestä etävastaanotosta haluttiin tehdä perheitä kiinnostava ja vuorovaikutteisempi vaihtoehto puhelinohjaukselle, sekä korvata sen avulla osa lähikäynneistä ja ohjauspuheluista.
Satasairaalan imetyspoliklinikka tarjoaa ainoana paikkana Satakunnan hyvinvointialueella erikoissairaanhoidossa imetysohjausta. Imetyspoliklinikalla perheillä on mahdollisuus saada ohjausta ja keskustella imetys- ja vauvan ruokinta-asioihin erikoistuneiden kätilöiden kanssa imetykseen ja vauvan ruokintaan liittyvistä kysymyksistä. Annettavan ohjauksen tavoitteena on mahdollisimman myönteinen ja äidin ja koko perheen omien tavoitteiden mukainen imetyskokemus. Imetyspoliklinikalla on mahdollista keskustella jo raskauden aikana, jos on mieltä askarruttavia imetykseen tai vauvan ruokintaan liittyviä asioita (esimerkiksi aiempi imetyskokemus, perussairauden tai muun syyn mahdollinen vaikutus imetykseen tai monikkoraskaus).
Mikäli synnytyksen jälkeisinä päivinä on ollut haasteita imetyksen ja vauvan ruokinnan kanssa, voidaan imetyspoliklinikkakontrolli varata jo sairaalasta kotiutumisen yhteydessä.
Asiakasymmärryksen kerryttämiseksi imetyspoliklinikan asiakkaille tehtiin lomakekysely. Asiakaskyselyiden perusteella luotiin lisäksi kaksi uuden palvelun käyttäjäpersoonaa, joiden avulla pyrittiin ymmärtämään asiakkaiden tarpeita, toiveita ja mitä haasteita heillä saattaisi uuden palvelun kanssa olla. Myös imetyspoliklinikalla työskenteleville kätilöille tehtiin lomakekysely, jolla pyrittiin selvittämään heidän näkemyksiään ja toiveitaan imetyspoliklinikan toiminnan kehittämistarpeista. Lisäksi toimintamallin kehittämisessä hyödynnettiin benchmarkingia.