IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen polku Nuorten Matalassa
Tarkoituksena on kuvata ja yhtenäistää Nuorten Matalan Kotkan ja Kouvolan yksiköissä toteutuvien IPC- ja Cool Kids-interventioiden ohjautumisen prosessit, jotta asiakkaat saavat tasalaatuista palvelua huolimatta siitä, missä yksikössä hän asioi.
Mielenterveysstrategia 2020-2030 suosittaa vaikuttavaksi todettujen psykososiaalisten menetelmien osaamisen ja saatavuuden lisäämistä kaikissa ikäryhmissä. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa on osana Psykososiaalista tukea perustasolla työpakettia parannettu vaikuttavien menetelmien saatavuutta ja tuettu niiden käyttöönottoa ja juurtumista muun muassa Nuorten Matalan yksiköissä.
Lähtötilanteessa Nuorten Matalan yksiköiden ammattilaisilla on ollut vaihtelevaa osaamista erilaisiin psykososiaalisiin menetelmiin. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen aikana ammattilaisille on koulutettu systemaattisesti Cool Kidsiä lievän ja keskivaikean ahdistuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä IPC:tä lievän ja keskivaikean masennuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Ohjautuminen näihin interventioihin on alkuvaiheessa ollut työntekijäkohtaista ja interventioiden tarjoaminen Nuorten Matalan asiakkaille ei ole ollut systemaattista / tasalaatuista.
Kehittäminen perustui Kymenlaakson hyvinvointialueen strategisiin tavoitteisiin.
Nuorten matalan IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen kehittäminen on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa on kuvattu Nuorten Matalan yksiköiden eri palveluprosesseja. Työskentelyä on tehty Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen ja Nuorten Matalan työntekijöiden yhteistyönä erilaisissa työpajoissa.
Nuorten Matalan työntekijät ovat olleet tärkeässä roolissa kehittämistyössä, koska heillä on ollut paras näkemys yksiköiden konkreettisesta työstä.
Muutoksen myötä pyritään selkiyttämään asiakkaiden ohjautumista IPC- ja Cool Kids-interventioihin. Selkeällä kuvauksella pyritään siihen, että interventio-osaaminen saataisiin laajemmin asiakkaiden saataville ja asiakkaiden ohjautuminen olisi tasapuolista ja tasalaatuista riippumatta siitä, kumpaan Nuorten Matalan yksikköön ja kenelle työntekijälle nuori ohjautuu. Tällöin esimerkiksi tietyn työntekijän interventio-osaaminen ei määrittelisi asiakkaan interventioon ohjautumista tai sen aikataulua, vaan se olisi paremmin asiakkaan tarpeisiin vastaavaa.
Muutosta voidaan mitata toteutuneiden interventiomäärien tarkastelulla.
Jatkossa toiveena olisi, että myös odotusaikaa interventioon pääsemiseksi voitaisiin mitata.
IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen polut on rakennettu työpajoissa yhdessä interventio-osaajista koottujen työryhmien kanssa. Työryhmät ovat esitelleet nämä polut koko Nuorten Matalan henkilöstölle.
Jatkossa tarvitaan työryhmän sitoutumista ja esihenkilöiden muutosjohtamista, jotta uudet toimintatavat saadaan käyttöön ja ne pysyvät käytössä.
Nuorten Matala tarjoaa 13-17 -vuotiaille nuorille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä nuoren ja perheen tarpeeseen vastaavia hoito- ja tukitoimia. Nuorten Matalaan voi ottaa yhteyttä ilman lähetettä, kun nuorella tai hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta nuoren tilanteesta. Nuorten Matalaan voi ottaa yhteyttä esimerkiksi:
- Nuoren mielen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä
- Päihteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä
- Nuoren itsenäistymiseen liittyvissä kysymyksissä
- Nuoren käyttäytymiseen liittyvissä asioissa
- Vanhemmuuteen tai kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä sekä
- Kodin ristiriitatilanteissa.
Nuorten Matalan moniammatillisissa työryhmissä työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kuten, sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, psykologi ja lääkäri. Moniammatillisen työryhmän työntekijöillä on laajasti osaamista IPC- ja Cool Kids-interventioihin. Nuorten Matalassa työskennellään nuoren, perheen ja tarvittaessa nuoren lähi- ja viranomaisverkoston kanssa.
Interventioihin ohjautumisen polkujen suunnittelussa on hyödynnetty pohjana Nuorten Matalan terveys- ja sosiaalipalveluiden prosessien kuvauksia.