IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen polku Nuorten Matalassa

Tarkoituksena on kuvata ja yhtenäistää Nuorten Matalan Kotkan ja Kouvolan yksiköissä toteutuvien IPC- ja Cool Kids-interventioiden ohjautumisen prosessit, jotta asiakkaat saavat tasalaatuista palvelua huolimatta siitä, missä yksikössä hän asioi. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen polku Nuorten Matalassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tarkoituksena on kuvata ja yhtenäistää Nuorten Matalan Kotkan ja Kouvolan yksiköissä toteutuvien IPC- ja Cool Kids-interventioiden ohjautumisen prosessit, jotta asiakkaat saavat tasalaatuista palvelua huolimatta siitä, missä yksikössä hän asioi. 

Toteutuspaikka
Nuorten Matalan yksiköt, jotka tarjoavat 13-17 -vuotiaille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä hoito- ja tukitoimia ilman lähetettä, kun nuorella, hänen vanhemmalla tai toisella viranomaisella on huolta tilanteesta.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

13.10.2022

Viimeksi muokattu

24.11.2023
Ratkaisun perusidea **

IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen prosessin kuvauksella pyritään siihen, että Nuorten Matalaan ohjautuva tai siellä jo asiakkaana oleva, lievästä tai keskivaikeasta masennus- tai ahdistusoireilusta kärsivä nuori ohjautuisi mahdollisimman nopeasti vaikuttavaksi todettuun interventioon. 

Ohjautumisen prosessissa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, että palvelusta tunnistetaan ne asiakkaat, joille IPC- ja Cool Kids-interventiot sopivat. Tunnistamisen jälkeen palveluiden prosessissa seuraava tärkeä vaihe on yhteinen toimintatapa interventioon ohjautumiseksi. Intervention rakenne kuuluu interventio-osaajan tavanomaiseen toimintaan eikä sitä ole erikseen kuvattu interventiopolkuihin. Intervention jälkeen tulee yhteisen toimintamallin mukaisesti arvioida asiakkaan kokema hyöty ja tehdä huolellinen arviointi ja suunnitelma siitä, jatkuuko nuoren asiakkuus vielä Nuorten Matalassa ja miten työskentelyä jatketaan. 

Tarkempi prosessi löytyy liitteestä.

Toimintaympäristö **

Mielenterveysstrategia 2020-2030 suosittaa vaikuttavaksi todettujen psykososiaalisten menetelmien osaamisen ja saatavuuden lisäämistä kaikissa ikäryhmissä. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa on osana Psykososiaalista tukea perustasolla työpakettia parannettu vaikuttavien menetelmien saatavuutta ja tuettu niiden käyttöönottoa ja juurtumista muun muassa Nuorten Matalan yksiköissä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nuorten Matala tarjoaa 13-17 -vuotiaille nuorille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä nuoren ja perheen tarpeeseen vastaavia hoito- ja tukitoimia. Nuorten Matalaan voi ottaa yhteyttä ilman lähetettä, kun nuorella tai hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta nuoren tilanteesta. Nuorten Matalaan voi ottaa yhteyttä esimerkiksi:

  • Nuoren mielen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä
  • Päihteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä
  • Nuoren itsenäistymiseen liittyvissä kysymyksissä
  • Nuoren käyttäytymiseen liittyvissä asioissa
  • Vanhemmuuteen tai kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä sekä
  • Kodin ristiriitatilanteissa.

Nuorten Matalan moniammatillisissa työryhmissä työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kuten, sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, psykologi ja lääkäri. Moniammatillisen työryhmän työntekijöillä on laajasti osaamista IPC- ja Cool Kids-interventioihin. Nuorten Matalassa työskennellään nuoren, perheen ja tarvittaessa nuoren lähi- ja viranomaisverkoston kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Palveluiden strukturointi sekä palveluprosessien mallinnus vaati organisaation johdon ja palveluyksiköiden esihenkilöiden sitoutumisen työskentelyyn ja henkilöstön työaikaresurssin kohdentamisen työskentelyyn riittävällä tasolla.

Palveluprosessien juurrutus ja ylläpito vaatii palveluyksiköiden esihenkilöiden sitoutumista niiden ylläpitoon.  Jatkossa prosesseista käydään myös yhteistä keskustelua työpaikkakokouksissa, jotta tarvittavat muutokset ja kehittämistarpeet tulee huomioitua ajoissa ja prosessit pysyvät ajan tasalla. IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen prosessin tulee olla kiinteä osa Nuorten Matalan yksiköiden asiakasohjausta, että ne pysyvät aktiivisesti työyhteisön mielessä.

Nuorten Matalassa kuvatut IPC- ja Cool Kids-interventioihin ohjautumisen prosessit hyväksyttiin palveluiden johtajilla ja käytiin yhdessä läpi yksiköiden yhteisessä kehittämispäivässä, jonka jälkeen niin Nuorten Matalan henkilöstö kuin esihenkilötkin ovat voineet hyödyntää palveluprosesseja yksikön sisäisessä työskentelyssä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Interventioihin ohjautumisen prosessit on tuoreesti kuvattu eikä niiden  konkreettisia /  mitattavia vaikutuksia ole vielä nähtävillä. Työyhteisöstä on kuitenkin saatu palautetta, että prossien kuvauksen vaikutuksen ensimmäisiä vaikutuksia on huomattu asiakasohjauksessa, jossa interventiot ja niiden tilannekatsaus ovat osa asiakasohjauskokouksen protokollaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

IPC- ja Cool Kids-interventioiden ohjautumisen prosessin suunnittelu oli tässä kokonaisuudessa kiinteä osa laajempaa Nuorten Matalan yksiköiden palveluprosessien kuvausta. Työntekijöiden kanssa järjestettiin ennen interventioihin ohjautumisen polkujen suunnittelua useita työpajoja, joissa suunniteltiin muita palvelupolkuja ja työskentely interventioihin ohjautumisten polkujen kanssa oli sen vuoksi erittäin nopeaa ja tehokasta. Prosessit saatiin kuvattua valmiiksi kahdessa kahden tunnin työpajassa, kun projektikoordinaattori oli tehnyt visuaalisen taustan ja valmistelut valmiiksi.

Työntekijöiden mahdollisimman runsas osallistuminen suunnitteluun on merkityksellistä, koska näin saatiin erilaiset toimintatavat selville ja saatiin yhteisesti valittua sieltä työntekijöiden mielestä parhaiten toimiva.

Jatkossa juurtumisen tukeen tulee kiinnittää huomiota, jotta prosessit tulevat käyttöön ja näkyvät myös asiakkuuksien sisällöissä.

Kansikuva
Nuorten Matala: masennus- / mielialaoireilevan nuoren hoitopolku

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä