IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella

IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan koko Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.

Toimintaympäristö **

TOIMINTAYMPÄRISTÖ **

Toimintamallissa käynnistetään IPS - Sijoita ja valmenna! -työhönvalmennus Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa.   IPS-työhönvalmennuksen avulla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia. Toimintamallin kehittäminen on osa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoitus toimintamallin käyttöönottoon saadaan  EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. THL koordinoi aluehankkeita ja toteuttaa toimintamallin arviointitutkimuksen. 

Soiten alueella IPS- työhönvalmennus on avoin palvelu kaikille hyvinvointialueen mielenterveyden häiriöihin sairastuneille henkilöille, joilla on hoitokontakti aikuispsykiatrian avohoitoon tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluihin ja oma motivaatio työllistyä. Työhönvalmentajat tekevät tiivistä yhteistyötä koko aikuispsykiatrian kanssa. Aktiivista yhteistyötä tehdään myös alueen työllistymistä edistävien palveluiden sekä työnantajien kanssa. Tavoitteena on juurruttaa  IPS -työhönvalmennus osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa pysyväksi palveluksi. 

Soiten alueella työhönvalmentajat ovat kiinnittyneet osaksi aikuispsykiatrian kuntoutustiimiä. IPS työhönvalmentajat osallistuvat säännöllisesti kuntoutustiimin palavereihin niin asiakkaiden asioissa, kuin tiimin toiminnan kehittämiseen liittyen. Psykiatrian avohoidon johto on huolehtinut omalta osaltaan työhönvalmennuksen onnistuneesta kiinnittymisestä tiimiin ja osaksi psykiatrian avohoidon palvelua. Tärkeä tekijä onnistuneessa kiinnittymisessä on työhönvalmentajien toimiston sijainti samoissa tiloissa muun aikuispsykiatrian tilojen kanssa. Tämä tulee osaltaan todennäköisesti vaikuttamaan myös palvelun onnistuneeseen juurtumiseen osaksi psykiatrian palvelua. Työntekijöiden tuttuus ja tiimin osaksi tuleminen vaikuttaa selvästi myös asiakasohjautumiseen. 

 

KOHDERYHMÄ JA ASIAKASYMMÄRRYS **

Kohderyhmänä toimintamallissa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella ovat kaikki alueen mielenterveyden häiriöihin sairastuneet työikäiset, joilla on hoitokontakti aikuispsykiatrian avohoitoon tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluihin. Asiakkaat ohjautuvat palveluun pääasiassa psykiatrian hoitajien kautta tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalvelun työntekijöiden ohjaamana. Asiakas voi hakeutua palvelun piiriin myös itse. Hoitokontakti ja oma motivaatio työllistyä riittävät mukaan pääsemiseen.  Pilotoinnin aikana kehittämiseen pyritään osallistamaan myös kokemusasiantuntijoita. 

Hanke alkoi Soiten alueella maaliskuussa 2023. Asiakastyö on käynnistynyt ripeästi ja asiakkaita on ohjautunut hyvin aikuispsykiatrian avohoidosta ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista. Ensimmäiset asiakkuudet aloitettiin huhtikuussa 2023. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallin mukaista työhönvalmennusta kohderyhmälle ei järjestä Soiten hyvinvointialueella kukaan muu toimija. Vastaamme IPS-työhönvalmennuksella selkeään tarpeeseen. Tällä hetkellä työllistymistä edistävät palvelut ovat hajallaan eri toimijoiden vastuulla mm. työllisyyspalveluissa, kuntouttavassa työtoiminnassa ja muissa kuntouttavissa palveluissa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

KP-työkyky hankkeessa havaittiin, että IPS työhönvalmennuksen sijoittumisella aikuispsykiatrian avopalveluihin voidaan saada aikaan laadukasta ja vaikuttavaa työhönvalmennusta mielenterveyskuntoutujille ja edistää heidän työllistymistään. IPS hanke on mukana edistämässä hyvinvointialueen seuraavia painopisteitä kuten ennakoivat, yhdenvertaiset ja sujuvat palveluketjut ihmisen tukena arjessa sekä Yhteistyöllä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta Keski-Pohjanmaalla. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Alueellisesti IPS työhönvalmennuksen tiimin työtä tukee projektityöryhmä jossa on mukana asiantuntijoita Soiten tutkimus- ja kehitystyöstä,  työllisyyspalveluista, aikuispsykiatrialta,  aikuissosiaalityöstä, Kelalta ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista.

Tavoiteltu muutos

Hankkeen aikana tarkoituksena on integroida työhönvalmennus pysyväksi osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa.  Työhönvalmentajat ovat kiinnittyneet kuntoutustyöryhmään joka Soiten alueella kuuluu erikoissairaanhoidon alle. Hankkeen aikana koko psykiatrian hoidossa työskentelevää henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita pidetään ajan tasalla palvelun kehittymisestä kuukausittain lähtevällä infokirjeellä jossa kuvataan ajankohtaista palvelun edistymistä ja asiakastyön tuloksia. 

 Palvelun avulla yhä useampi mielenterveyden häiriöihin sairastunut henkilö työllistyy avoimille työmarkkinoille. Mahdollisena pidetään myös resurssien järjestyessä laajentaa työhönvalmennusta mahdollisesti hankekauden jälkeen päihdepalvelujen asiakkaisiin.

Muutoksen mittaaminen

Koko hankkeen ajan työhönvalmennuksen tiimi tilastoi palveluun osallistuneiden henkilöiden työllistymistä ja palveluun ohjautuneiden määrää.  IPS työhönvalmennusta ohjaavat 25 laatukriteeriä. Työhönvalmennuksen kriteerien mukaista toteutumista seuraamme asiakastyön osalta viikoittain tiimin palavereissa ja kuukausittain laajemmin arvioiden asiakastyön onnistumista ja työnantajayhteistyön toteutumista.  Tuloksia kirjataan ja tilastoidaan läpi koko hankkeen. Tuloksissa pyritään valtakunnallisesti hyvälle tasolle verraten tuloksia aiemmin pilotoineisiin hankkeisiin ja käynnissä oleviin muiden hyvinvointialueiden IPS-työhönvalmennuksen hankkeisiin. 

Tavoitteena hankkeessa on juurruttaa toiminta pysyväksi hyvinvointialueen palveluksi. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Pilotoinnin aikana asiakkaat ovat tähänastisen kokemuksen perusteella ohjautuneet pääsääntöisesti aikuispsykiatrian avohoidon kuntoutustyöryhmästä. maakuntien aluepoliklinikoilta sekä mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista. Muutamat asiakkaat ovat hakeutuneet palvelun piiriin itse.  Suurimmalla osalla on asiakkaista on diagnosoitu vakava tai vähintään keskivaikea mielenterveyden häiriö.  IPS-työhönvalmennus tulee toteuttaa tiiviissä yhteistyössä psykiatrisen hoidon kanssa.  Huomasimme hankkeen edetessä, että osalla asiakkaista ei ollut hoitokontaktia psykiatrian avohoitoon heidän ohjautuessaa palveluun mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluiden kautta. Asia ratkaistiin neuvotellen yhdessä THL:n hankekoordinaation ja psykiatrian avohoidon johdon kanssa . Päädyimme ratkaisemaan asian niin, että jokaisen asiakkaan kohdalla tarveperustainen hoitokontakti psykiatrialle on varmistetaan nimeämällä asiakkaalle omahoitaja, mikäli aktiivista  hoitoa ei IPS-työhönvalmennuksen alkaessa ole.  Tarvittaessa työhönvalmentaja voi olla yhteydessä hoitajaan asiakkaan psyykkistä vointia koskien.

Asiakkaiden ohjautuvuus palveluun on ollut hankkeen alusta asti hyvää. Psykiatriset sairaanhoitajat ja sosiaaliohjaajat ohjaavat asiakkaita lähes viikoittain palvelun piiriin.

Asiakkaita tullaan jatkossa osallistamaan kutsumalla paikalliseen projektityöryhmään kehittäjäjäseneksi IPS-hankkeessa asiakkaana oleva henkilö. Asiakasosallisuuden parantamisesta ja  kokemusasiantuntijoiden  käytöstä jatkossa palvelun kehittämisessä tehdään suunnitelmaa. Vertaisryhmätapaamisia tullaan järjestämään ja  asiakkaiden kokemusasiantuntijakoulutuksiin ohjaamista mietitään. 

 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Työhönvalmennusta  käynnistettäessä Soiten alueella kävimme  tutustumassa  Etelä-Pohjanmaan IPS hankkeeseen.  Etelä-Pohjanmaalla IPS-työhönvalmennus hanke oli ollut onnistunut hyvin ja kokemusten jakaminen sekä onnistuneiden ratkaisujen kuuleminen hankkeen alussa auttoi välttämään osan mahdollisista sudenkuopista. Lisäksi osallistuimme valtakunnallisiin THL:n järjestämiin IPS-seminaareihin kuullen useita toimivia esimerkkejä IPS-toimintamallin käyttöönotosta.

Viikoittain käymme keskustelua käynnissä olevien hankkeiden  ja THL:n kanssa hanketelakoilla ja tiiminvetäjien palavereissa. Yhdessä kehittäminen ja kokemusten jakaminen toimintamallin käyttöönotosta valtakunnallisella tasolla on koettu merkitykselliseksi.

 

Ideointi

Soitessa IPS on osa erikoissairaanhoitoa aikuispsykiatrian avohoidossa. Hankkeen aikana toiminta on tarkoitus juurruttaa pysyväksi osaksi aikuispsykiatrian palveluita osoittaen IPS-työhönvalmennuksen hyöty asiakkaille. 

Idean valinta

IPS-työhönvalmennus tiimi Soiten hyvinvointialueella kuuluu aikuispsykiatrian avohoidon kuntoutustyöryhmään ja on osa erikoissairaanhoitoa. Hankeaikana toimintamalli on tarkoitus käyttöönottaa laatukriteerien mukaisesti. IPS-toimintamalli on vahvasti strukturoitu ja käyttöönoton onnistumista pystyy seurata laatukriteerien toteutumiseen perustuen.  IPS toimintamallin vaikuttavuutta on tutkittu ja sen toimivuudesta on tieteellistä näyttöä niin maailmalta, kuin kotimaastakin.

 

Idean testaus asiakkaalla

Syksyllä 2023 käynnistimme kuukausittain kokoontuvan  asiakasosallisuutta edistävän vertaisryhmän toiminnan osana IPSiä. Asiakkailla on  ryhmässä mahdollisuus jakaa kokemuksiaan paitsi toisten valmennettavien, myös työhönvalmentajien kanssa. Keskusteluissa syntyy usein ideoita palvelun kehittämiseksi ja työhönvalmennuksessa olevien kokemusten kuuleminen huomioidaan palvelun kehittämisen ideoinnissa ja toteutuksessa. IPS tiimimme kokoontuu säännöllisesti myös kehittämisen merkeissä kahden viikon välein.

Asiakkailta on pyydetty kommentteja ja ajatuksia koskien heidän kokemustaan palvelusta. Asiakkaiden ajatuksia IPS palvelusta ja sen vaikutuksista heidän elämäänsä on jaettu hankkeen omassa somessa ja psykiatrian henkilöstölle hankkeen infokirjeissä. Kommenteista on noussut  kokemus kunnioittavasta kohtaamisesta työhönvalmennuksessa sekä palvelun rajaamattoman keston sekä henkilökohtaisiin toiveisiin pohjaavan työnhaun merkitys. 

 

Ratkaisun testaaminen

IPS-Sijoita ja valmenna!-työhönvalmennuksen hankekausi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on  6.32023 -31.12.2024.

IPS-työhönvalmennusta pilotoidaan koko  Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hankehakemuksen mukaan IPS työhönvalmennuksessa työskentelee tiiminvetäjä /työhönvalmentaja sekä kaksi työhönvalmentajaa. Haasteita toimintamallin käyttöönottoon on tuonut henkilöstö muutokset. Työntekijävajeen vuoksi asiakasjonoa on kertynyt hankkeen aikana ja sen purkaminen on ollut haasteellista resurssien vähyyden vuoksi.

Kesäkuussa 2024 tiimiissä on kolme työhönvalmentajaa ja tiiminvetäjä kolmennen työhönvalmentajan aloitettua toukokuussa 2024.  Tämän hetkisellä työntekijäresurssilla saamme jonon puretuksi todennäköisesti tulevan syksyn aikana.

TYÖSKENTELYN VAIHEET

Työhönvalmentajat ja tiiminvetäjä aloittivat työskentelyn maaliskuussa 2023 ja asiakastyötä aloiteltiin jo huhtikuussa. Palvelua esiteltiin ja toiminnasta tiedotettiin aktiivisesti psykiatrian henkilöstöä ja yhteistyöverkostoja infokirjeiden avulla. Hankkeen yhteistyöverkostoihin kuuluvat TE- ja työllisyyspalvelut, sosiaalitoimi, Kela, alueen yrittäjät ja työantajat sekä yhdistykset. 

Palvelua on toteutettu hankkeen alusta saakka laatukriteereiden mukaisesti. Työhönvalmentajien asiakasmäärä on rajattu laatukriteerien mukaisesti- työhönvalmentajilla voi olla 20 asiakasta ja tiimivetäjällä 10. Tällä pystytään takaamaan jokaiselle asiakkaalle riittävän henkilökohtainen ja tiivis palvelu työllistymisen edistämiseksi. Työhönvalmennuksessa käytämme IPS lomakkeistoa asiakastyössä. Tiiminvetäjä seuraa palvelun laatukriteerien mukaista toteutumista ja yhdessä tiimin kanssa tilastoiden asiakastyötä ja tavoitteiden asettaminen yhdessä on säännöllistä. IPS tiimi osallistuu THL:n järjestämiin IPS-Sijoita ja valmenna!-työhönvalmennuksen menetelmäkoulutuksiin, seminaareihin ja säännöllisesti järjestettäviin valtakunnallisiin yhteisiin foorumeihin. 

IPS-työhönvalmennus pohjautuu toipumisorientaatioon ja valmennuksessa keskitytään asiakkaan vahvuuksiin ja voimavaroihin etsien hänelle työtä joka vastaa hänen osaamistaa ja mielenkiinnon kohteitaan. Työpaikkoja etsitään avoimilta työmarkkinoilta ja työn löytyessä työhönvalmentajan tuki asiakkaalle jatkuu edelleen niin pitkään kuin asiakas kokee sen tarpeelliseksi. TTyöhönvalmentajan tehtäviin kuuluu myös työnantajien tukeminen asiakkaan työllistämisen yhteydessä.  IPS työhönvalmennuksessa merkittävää on myös tiivis yhteistyö asiakkaan psykiatrisen hoitotahon kanssa. Tästä meillä on hyviä kokemuksia ja yhteistyöhön pohjaten asiakkaalla on mahdollisuus saada oikeanlaista tukea sekä hoitavalta taholta että työhönvalmennuksessa.

IPS perustuu kansainvälisesti käytössä oleviin  IPS-työhönvalmennuspalvelun 8 periaatteeseen:
 1) tavoitteena työllistyminen avoimille työmarkkinoille,
2) avoin palvelu kaikille asiakkaille, joilla on tavoitteena palkkatyöhön työllistyminen, 
3) integrointi psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen, 
4) palvelun on vapaaehtoista ja työnhaun käynnistyminen tapahtuu asiakkaan toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan, 
5) varmistetaan taloudellisiin tukiin ja etuuksiin liittyvien ohjauksen sekä neuvonnan saanti (työnhakija- ja työnantaja-asiakkaat), 
6) nopea työnetsintä, 
7) tiivis työnantajayhteistyö ja 
8) palvelu on yksilöllistä sekä kestoltaan rajaamaton.

ASIAKASOHJAUTUVUUS

Asiakkaat ohjautuvat palveluun pääsääntöisesti IPS työhönvalmennukseen aikuispsykiatrian avohoidon eri työryhmistä, mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista ja aluepoliklinikoilta.  Tietoisuuden lisääntyessä IPS palvelusta hyvinvointialueella, olemme saaneet yhä enemmän yhteydenottoja myös te-palveluista, suoraan asiakkailta itseltään sekä sosiaalipalveluista. 

Asiakastyö alkoi huhtikuussa 2023 ja kesäkuussa 2024 palveluun on tullut yhteensä lähetteitä 101.  Aktiivisia asiakkuuksia on käynnissä 59, päättyneitä asiakkuuksia on 13 ja jonossa 25.
Palvelusta ohjautuu avoimien työmarkkinoiden lisäksi asiakkaita myös opiskelemaan ja muihin työllistymistä edistäviin vaiheisiin kuten työkokeiluun tai työharjoitteluun. Kesäkuun lopussa 2024  asiakkaiden työllistymisprosentti Soiten aluehankkeessa on 28% . Opiskelemaan tai  lyhyemmille kursseille asiakkaista on edennyt 9 hlöä  ja muihin työllistymistä edeltäviin vaiheisiin kuten työkokeiluun  9 asiakasta.

 

YHTEISTYÖVERKOSTOT
Hankkeen projektityöryhmässä on mukana edustusta Kelalta, kuntakokeilusta, te-palveluista, sosiaalityöstä, hankekoordinaatiosta ja mielenterveys-ja päihdepalveluista. Yhteistyötä tehdään projektityöryhmän ulkopuolella aktiivisesti etenkin te-palveluiden ja kuntakokeilun työntekijöiden kanssa. Terveyssosiaalityö on ollut myös tärkeässä roolissa asiakkaiden etuusasioiden hoitamisessa ja selvittelyssä.  

Kokeilun tavoitteet

Hankkeen tavoitteina on mielenterveydenhäiriöihin sairastuneiden työllistymisen ja työllisyyden sekä hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistäminen. Yhtenä tärkeänä tehtävänä on myös mielenterveyden häiröihin liittyvän stigman vähentäminen sekä tasavertaisuuden edistäminen työelämässä. Tavoitteena on myös lisätä ammattilaisten osaamista ja juurruttaa  IPS-toimintamalli pysyväksi osaksi psykiatrian palveluita Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Ratkaisun perusidea **

Laatukriteerit ohjaavat IPS-työhönvalmennuksen toteuttamista ja niiden pohjalta arvioidaan toiminnan laatua. Keski-Pohjanmaan IPS-työhönvalmennuksen laatuarviointi toteutettiin ensimmäistä kertaa Keski-Suomessa maaliskuussa 2024. Laatuarvioinnissa saimme 108 ja toiminta toteutuu hyvällä tasolla.  IPS työhönvalmennus on integroitunut osaksi psykiatrista kuntoutusta hyvin.