IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella

IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan koko Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.

Toimintaympäristö **

TOIMINTAYMPÄRISTÖ **

Toimintamallissa käynnistetään IPS - Sijoita ja valmenna! -työhönvalmennus Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa.   IPS-työhönvalmennuksen avulla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia. Toimintamallin kehittäminen on osa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoitus toimintamallin käyttöönottoon saadaan  EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. THL koordinoi aluehankkeita ja toteuttaa toimintamallin arviointitutkimuksen. 

Soiten alueella IPS- työhönvalmennus on avoin palvelu kaikille hyvinvointialueen mielenterveyden häiriöihin sairastuneille henkilöille, joilla on hoitokontakti aikuispsykiatrian avohoitoon tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluihin ja oma motivaatio työllistyä. Työhönvalmentajat tekevät tiivistä yhteistyötä koko aikuispsykiatrian kanssa. Aktiivista yhteistyötä tehdään myös alueen työllistymistä edistävien palveluiden sekä työnantajien kanssa. Tavoitteena on juurruttaa  IPS -työhönvalmennus osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa pysyväksi palveluksi. 

Soiten alueella työhönvalmentajat ovat kiinnittyneet osaksi aikuispsykiatrian kuntoutustiimiä. IPS työhönvalmentajat osallistuvat säännöllisesti kuntoutustiimin palavereihin niin asiakkaiden asioissa, kuin tiimin toiminnan kehittämiseen liittyen. Psykiatrian avohoidon johto on huolehtinut omalta osaltaan työhönvalmennuksen onnistuneesta kiinnittymisestä tiimiin ja osaksi psykiatrian avohoidon palvelua. Tärkeä tekijä onnistuneessa kiinnittymisessä on työhönvalmentajien toimiston sijainti samoissa tiloissa muun aikuispsykiatrian tilojen kanssa. Tämä tulee osaltaan todennäköisesti vaikuttamaan myös palvelun onnistuneeseen juurtumiseen osaksi psykiatrian palvelua. Työntekijöiden tuttuus ja tiimin osaksi tuleminen vaikuttaa selvästi myös asiakasohjautumiseen. 

 

KOHDERYHMÄ JA ASIAKASYMMÄRRYS **

Kohderyhmänä toimintamallissa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella ovat kaikki alueen mielenterveyden häiriöihin sairastuneet työikäiset, joilla on hoitokontakti aikuispsykiatrian avohoitoon tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluihin. Asiakkaat ohjautuvat palveluun pääasiassa psykiatrian hoitajien kautta tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalvelun työntekijöiden ohjaamana. Asiakas voi hakeutua palvelun piiriin myös itse. Hoitokontakti ja oma motivaatio työllistyä riittävät mukaan pääsemiseen.  Pilotoinnin aikana kehittämiseen pyritään osallistamaan myös kokemusasiantuntijoita. 

Hanke alkoi Soiten alueella maaliskuussa 2023. Asiakastyö on käynnistynyt ripeästi ja asiakkaita on ohjautunut hyvin aikuispsykiatrian avohoidosta ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista. Ensimmäiset asiakkuudet aloitettiin huhtikuussa 2023. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallin mukaista työhönvalmennusta kohderyhmälle ei järjestä Soiten hyvinvointialueella kukaan muu toimija. Vastaamme IPS-työhönvalmennuksella selkeään tarpeeseen. Tällä hetkellä työllistymistä edistävät palvelut ovat hajallaan eri toimijoiden vastuulla mm. työllisyyspalveluissa, kuntouttavassa työtoiminnassa ja muissa kuntouttavissa palveluissa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

KP-työkyky hankkeessa havaittiin, että IPS työhönvalmennuksen sijoittumisella aikuispsykiatrian avopalveluihin voidaan saada aikaan laadukasta ja vaikuttavaa työhönvalmennusta mielenterveyskuntoutujille ja edistää heidän työllistymistään. IPS hanke on mukana edistämässä hyvinvointialueen seuraavia painopisteitä kuten ennakoivat, yhdenvertaiset ja sujuvat palveluketjut ihmisen tukena arjessa sekä Yhteistyöllä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta Keski-Pohjanmaalla. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Alueellisesti IPS työhönvalmennuksen tiimin työtä tukee projektityöryhmä jossa on mukana asiantuntijoita Soiten tutkimus- ja kehitystyöstä,  työllisyyspalveluista, aikuispsykiatrialta,  aikuissosiaalityöstä, Kelalta ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista.

Tavoiteltu muutos

Hankkeen aikana tarkoituksena on integroida työhönvalmennus pysyväksi osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa.  Työhönvalmentajat ovat kiinnittyneet kuntoutustyöryhmään joka Soiten alueella kuuluu erikoissairaanhoidon alle. Hankkeen aikana koko psykiatrian hoidossa työskentelevää henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita pidetään ajan tasalla palvelun kehittymisestä kuukausittain lähtevällä infokirjeellä jossa kuvataan ajankohtaista palvelun edistymistä ja asiakastyön tuloksia. 

 Palvelun avulla yhä useampi mielenterveyden häiriöihin sairastunut henkilö työllistyy avoimille työmarkkinoille. Mahdollisena pidetään myös resurssien järjestyessä laajentaa työhönvalmennusta mahdollisesti hankekauden jälkeen päihdepalvelujen asiakkaisiin.

Muutoksen mittaaminen

Koko hankkeen ajan työhönvalmennuksen tiimi tilastoi palveluun osallistuneiden henkilöiden työllistymistä ja palveluun ohjautuneiden määrää.  IPS työhönvalmennusta ohjaavat 25 laatukriteeriä. Työhönvalmennuksen kriteerien mukaista toteutumista seuraamme asiakastyön osalta viikoittain tiimin palavereissa ja kuukausittain laajemmin arvioiden asiakastyön onnistumista ja työnantajayhteistyön toteutumista. Tuloksissa pyritään valtakunnallisesti hyvälle tasolle verraten tuloksia aiemmin pilotoineisiin hankkeisiin ja käynnissä oleviin muiden hyvinvointialueiden IPS-työhönvalmennuksen hankkeisiin. 

Tavoitteena hankkeessa on juurruttaa toiminta pysyväksi hyvinvointialueen palveluksi. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Pilotoinnin aikana asiakkaat ovat tähänastisen kokemuksen perusteella ohjautuneet pääsääntöisesti aikuispsykiatrian avohoidon kuntoutustyöryhmästä. maakuntien aluepoliklinikoilta sekä mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista. Muutamat asiakkaat ovat hakeutuneet palvelun piiriin itse.  Suurimmalla osalla on asiakkaista on diagnosoitu vakava tai vähintään keskivaikea mielenterveyden häiriö.  IPS-työhönvalmennus tulee toteuttaa tiiviissä yhteistyössä psykiatrisen hoidon kanssa.  Huomasimme hankkeen edetessä, että osalla asiakkaista ei ollut hoitokontaktia psykiatrian avohoitoon heidän ohjautuessaa palveluun mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluiden kautta. Asia ratkaistiin neuvotellen yhdessä THL:n hankekoordinaation ja psykiatrian avohoidon johdon kanssa . Päädyimme ratkaisemaan asian niin, että jokaisen asiakkaan kohdalla tarveperustainen hoitokontakti psykiatrialle on varmistetaan nimeämällä asiakkaalle omahoitaja, mikäli aktiivista  hoitoa ei IPS-työhönvalmennuksen alkaessa ole.  Tarvittaessa työhönvalmentaja voi olla yhteydessä hoitajaan asiakkaan psyykkistä vointia koskien.

Asiakkaiden ohjautuvuus palveluun on ollut hankkeen alusta asti hyvää. Psykiatriset sairaanhoitajat ja sosiaaliohjaajat ohjaavat asiakkaita lähes viikoittain palvelun piiriin 

Asiakkaita tullaan jatkossa osallistamaan kutsumalla paikalliseen projektityöryhmään kehittäjäjäseneksi IPS-hankkeessa asiakkaana oleva henkilö. Asiakasosallisuuden parantamisesta ja  kokemusasiantuntijoiden  käytöstä jatkossa palvelun kehittämisessä tehdään suunnitelmaa. Vertaisryhmätapaamisia tullaan järjestämään ja  asiakkaiden kokemusasiantuntijakoulutuksiin ohjaamista mietitään.

 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Työhönvalmennusta  käynnistettäessä Soiten alueella kävimme  tutustumassa  Etelä-Pohjanmaan IPS hankkeeseen.  Etelä-Pohjanmaalla IPS-työhönvalmennus hanke oli ollut onnistunut hyvin ja kokemusten jakaminen sekä onnistuneiden ratkaisujen kuuleminen hankkeen alussa auttoi välttämään osan mahdollisista sudenkuopista. Lisäksi osallistuimme valtakunnallisiin THL:n järjestämiin IPS-seminaareihin kuullen useita toimivia esimerkkejä IPS-toimintamallin käyttöönotosta.

Viikoittain käymme keskustelua käynnissä olevien hankkeiden  ja THL:n kanssa hanketelakoilla ja tiiminvetäjien palavereissa. Yhdessä kehittäminen ja kokemusten jakaminen toimintamallin käyttöönotosta valtakunnallisella tasolla on koettu merkitykselliseksi.

 

Ideointi

Soitessa IPS on osa erikoissairaanhoitoa aikuispsykiatrian avohoidossa. Hankkeen aikana toiminta on tarkoitus juurruttaa pysyväksi osaksi aikuispsykiatrian palveluita osoittaen IPS-työhönvalmennuksen hyöty asiakkaille. 

Idean valinta

IPS-työhönvalmennus tiimi Soiten hyvinvointialueella kuuluu aikuispsykiatrian avohoidon kuntoutustyöryhmään ja on osa erikoissairaanhoitoa. Hankeaikana toimintamalli on tarkoitus käyttöönottaa laatukriteerien mukaisesti. IPS-toimintamalli on vahvasti strukturoitu ja käyttöönoton onnistumista pystyy seurata laatukriteerien toteutumiseen perustuen. 

 

Ratkaisun testaaminen

IPS-Sijoita ja valmenna!-työhönvalmennuksen hankekausi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on  6.32023 -31.12.2024.

IPS-työhönvalmennusta pilotoidaan koko  Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hankkeessa työskentelee tiiminvetäjä /työhönvalmentaja sekä kaksi työhönvalmentajaa. Haasteita toimintamallin käyttöönottoon on tuonut henkilöstö muutokset. Työntekijävajeen vuoksi asiakasjonoa on kertynyt.