Itsemurhariskitekijöiden arviointilomake
Ammattilaisille suunnattu arviointilomake henkilön itsemurhariskitekijöiden arvioimisen tueksi. Arviointilomake soveltuu sekä kiireettömään että päivystykselliseen arvioon niin lähi-, etä- kuin puhelinvastaanotossa.
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) järjestää ja tuottaa alueen kuntien sote palvelut (osajäsenenä Puolanka). Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty jo vuodesta 2005 maakunnallisesti. Kainuun sote on kuntayhtymäorganisaatio, jossa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto ovat integroituna samaan organisaatioon. Osa palveluista tuotetaan lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Mielenterveyspalvelut ja riippuvuuksien hoito on toteutunut integroituina lähi-, seudullisina ja keskitettynä palveluina. Vuoden 2023 alusta Kainuun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut tuottaa Kainuun hyvinvointialue.
Kainuussa on väkilukuun suhteutettuna paljon itsemurhakuolleisuutta. Puolestaan mielenterveyspalveluihin hakeutuminen tapahtuu myöhäisemmässä vaiheessa ja palveluiden käyttö on muuta maata vähäisempää. Perusterveydenhuollossa käyntejä muulle ammattiryhmälle kuin lääkäreille on eniten koko maassa. Itsemurhien ehkäisyyn, puheeksi ottamiseen ja itsemurhariskitekijöiden tunnistamiseen tarvitaan osaamisen vahvistamista. Todettiin, että itsemurhariskitekijöiden tunnistamiseksi tarvitaan helppo ja selkeä itsemurhariskitekijöiden arviointilomake, jota voidaan laajasti eri ammattilaisten työssä hyödyntää.
Itsemurhariskitekijöiden arviointi ja riskiryhmien tunnistaminen liittyy Kansalliseen Mielenterveysstrategiaan ja itsemurhien ehkäisy ohjelmaan vuosille 2020-2030.
Kehittäjäjoukko muodostui Mukana elämässä Itsemurhien ehkäisy Kainuussa - hankeen riskiryhmien tukemisen ja tunnistamisen projektiryhmän jäsenistä, jotka edustavat sosiaalialaa, mielenterveys- ja päihdepalveluita, päivystyspalveluita, työterveyshuoltoa, järjestöjä, poliisia, kuntien nuorisotyötä ja seurakuntaa. Kehittäjäjoukko totesi, että olemassa olevat itsemurhariskien arviointilomakkeet ovat pitkiä ja vaikeita hyödyntää arjen työssä. Päädyttiin kehittämään yhteistyössä omaa arviointimittaria. Projektiryhmä sitoutui projektiryhmätyöskentelyyn. Innostuminen pidettiin yllä aktiivisilla tapaamisilla. Lisäksi innostuneisuutta pidettiin yllä usean projektiryhmän työyksikön mahdollisuudella ottaa itsemurhariskitekijöiden arviointilomake jo pilottivaiheessa asiakastyöhön.
Itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamisen ja itsemurhariskin arvioinnin helpottuminen sekä, ettei itsemurhavaarassa olevan hoidon ja tuen tarve viivästy.
Ammattilaisten osaamista havaita ja ottaa itsetuhoiset ajatukset puheeksi tulee vahvistaa. Myös osaamisessa tulee vahvistaa ammattilaisten ymmärrystä itsemurhariskien moninaisuudesta. Ammattilaisten osaamista on vahvistettu koulutuksin, työpajoin ja tiedottamalla. Itsemurhariskitekijöiden arviointilomake pilotointiin useammassa yksikössä asiakaskäyttöön.
Kohderyhmänä ovat kainuulaiset, joilla on kasvanut itsemurhariski, kuten pulmia mielenterveydessä, päihteiden käytössä, elämäntilanteen haasteellisuudessa, somaattisessa sairastavuudessa ja kivussa, milloin hoito ei ole tasapainossa. Itsemurhariskitekijöiden arviointilomake on suunnattu ammattilaisille tueksi asiakastilanteisiin, joissa havaitaan itsetuhoisuuden riskiä.
Itsemurhariskitekijöiden arviointilomakkeen pilotointivaiheessa arviointilomakkeen mukaan liitettiin palaute, missä kysyttiin havaintoja ja kommentteja niin asiakkaalta kuin ammattilaiselta arviointilomakkeen käytettävyyteen ja kokemukseen liittyen.
Todettu Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille tehdyssä kyselyssä vuonna 2021, ettei olemassa olevia arviointilomakkeita (C-SSRS -itsemurhariskin arviointiasteikko, SIS-lomake) ole ammattilaisilla käytössä haasteellisen sisällön vuoksi.
Mukana elämässä -hankkeen projektiryhmällä tuli vahva idea selkeästä, helppo täyttöisestä, itsemurhariskitekijät sisältävästä lomakkeesta tukemaan ammattilaisen tekemää itsemurhariskin arviota ja auttamaan tarkentavien kysymysten esittämisessä, joka hankkeessa tulisi kehittää.
Kyseessä on konkreettinen ja selkeä itsemurhariskitekijöiden arviointilomake, jonka sisältö mukailee Itsemurhien ehkäisy ja itsemurhaa yrittäneen hoito Käypä hoito -suositusta.
Itsemurhariskitekijöiden arviointilomakkeen hyödynnettävyys testattiin pilotoinnissa useassa yksikössä 3-5/2022. Pilotointiin osallistui useita yksiköitä, joissa Itsemurhariskitekijöiden arviointilomaketta testattiin ammattilaisen arvioimana asiakkaille. Arviointilomakkeen käytöstä ammattilainen täytti palautelomakkeen. Palautteen mukaan Itsemurhariskitekijöiden arviointilomake on soveltuva asiakaskäyttöön sellaisenaan eikä muutostarvetta lomakkeeseen tullut esille. Asiakkaiden palaute Itsemurhariskitekijöiden arviointilomakkeen käytöstä oli positiivinen. Asiakkaat kokivat hyvänä tarkentavat ja suorat kysymykset. Kysymysten tarkennus auttoi asiakasta kuvaamaan tilannettaan perusteellisemmin ja paremmin ammattilaiselle. Suorat kysymykset koettiin tärkeänä.
Arviointilomakkeen pilotointi tapahtui maalis-toukokuu 2022. Pilotointiin osallistui yksiköitä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluista, ikäihmisten palveluista ja Kainuun kriisikeskus. Pilotointia varten yksiköihin toimitettiin Itsemurhariskitekijöiden arviointilomakkeita, palautelomakkeita sekä kirjallinen ohjeistus. Pilotoinnin päätyttyä palautelomakkeita palautui kehittämisen ja arvioinnin tueksi.
Tavoitteena oli saada tietoa arviointilomakkeen käyttökokemuksista ja hyödynnettävyydestä itsemurhariskin tunnistamiseen ja arviointiin.
Kokeilussa opittiin, että itsemurhariskitekijöiden arviointilomakkeen käyttö on helppoa ja arviointilomake tukee ammattilaisen itsemurhariskin arviointia.