ItseNaiset – Tukea ja ohjausta työelämään siirtymisessä Suomeen muuttaneille naisille
ItseNaiset-toiminta tukee Suomeen muuttaneita, erityisesti pitkään työelämän ulkopuolella olleita naisia, jotka ovat siirtymässä kotoa kohti opintoja tai työelämää. Osallistujalle tarjotaan henkilökohtaista ohjausta, vertaistuellista ryhmätoimintaa sekä kursseja.
Viime vuosina sekä kansainvälisissä että kansallisissa selvityksissä on kiinnitetty huomiota Suomeen muuttaneiden naisten erityisen haastavaan työmarkkina-asemaan (OECD 2018.) On todettu, että ulkomaalaistaustaiset naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa työmarkkinoilla riippumatta heidän koulutustaustastaan tai kielitaidostaan. Erityisen haastavaa työllistyminen on naisille, jotka ovat kotoutumisensa alkuvaiheessa myös äitejä. Heidän integroitumisensa yhteiskuntaan ja suomalaisille työmarkkinoille kestää monesti huomattavan pitkään. Työelämän ulkopuolella olevat, lapsia kotona hoitavat naiset eivät yleensä pysty osallistumaan kokopäiväisiin koulutuksiin kotoutumisajan puitteissa, ja tämä heikentää heidän mahdollisuuksiaan rakentaa polkuja kohti ammatillisia koulutuksia ja työelämää.
Osallisuuden näkökulmasta paleluiden ulkopuolelle jäääminen on ilmeinen ongelma, sillä se heikentää naisten mahdollisuuksia oppia suomen kieltä, luoda kontakteja ja saada tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, koulutusmahdollisuuksista ja työelämästä. ItseNaiset-toiminnan tarkoituksena on tukea naisia yksilöllisten ja tehokkaampien kotoutumispolkujen löytämisessä sekä edistää naisten yhteiskunnallista osallisuutta.
Tavoitteena on osallistaa Suomeen muuttaneita, erityisesti pitkää työelämän ulkopuolella olleita naisia mukaan ItseNaiset-toimintaan ja tukea heidän siirtymistään kohti opintoja ja työelämää. Toimintaan osallistuminen lisää naisten opiskelu- ja työelämätietoutta, kasvattaa heidän itsetuntemustaan sekä uskoa omaan pystyvyyteen. Tarkoituksena on kotoutumispolkujen sujuvoittaminen, joka tapahtuu tarjoamalla tietoa erilaisista koulutusmahdollisuuksista, lisäämällä työnhaku- ja työelämävalmiuksia sekä ohjaamalla naisia oikea-aikaisesti heidän tarpeitaan vastaavien palveluiden piiriin.
Osallistumalla aktiivisesti – ja kutsumalla asiakkaita mukaan osallistumaan – naisten kotoutumista ja osallisuutta edistävän yhteistyöverkoston toimintaan tavoitellaan sitä, että naisten yksilölliset tarpeet tulisivat paremmin tunnistetuiksi ja että näihin tarpeisiin pystyttäisiin tulevaisuudessa joustavammin ja tehokkaammin vastaamaan. Tavoitteena on, että tieto naisten koulutukseen ja työelämään pääsemisen haasteista lisääntyy ja tätä kautta mahdollistuu uusien toimintatapojen kehittäminen yhteistyössä eri toimijoiden kesken.
Tarjoamme naisille henkilökohtaista ura- ja palveluohjausta, sekä vertaistuellista ja kurssimuotoista ryhmätoimintaa. Osallistujat voivat itse valita, mihin toimintaan osallistuvat.
Yksilöohjauksessa kartoitetaan keskustellen asiakkaan tilanne ja tarve. Tämän keskustelun pohjalta asetetaan tavoitteet ja sovitaan, mitä asiaa ryhdytään yhdessä työstämään. Ohjaajan kanssa on mahdollisuus etsiä itseä kiinnostavaa opiskelupaikkaa ja hakea opiskelemaan, laatia CV ja työhakemus, harjoitella työhaastatteluun, ilmoittautua Te-toimiston asiakkaaksi, tai vain pohtia seuraavaa askelta kohti koulutusta tai työelämää. Ohjaaja on asiakkaan tukena ja kunkin henkilökohtaisesta tilanteesta riippuen yhteydessä viranomaisiin, kuten Te-palveluihin tai kunnan sosiaalitoimeen. Keskeisenä osana ohjausta on poluttaminen ja eteenpäin ohjaaminen asiakkaan kannalta tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Toimintamallissa ohjaus on kulttuuri- ja sukupuolisensitiivistä. Kulttuuri- ja sukupuolisensitiivisyys ohjaustyössä tarkoittaa sitä, että tunnistetaan maahan muuttaneisiin naisiin kohdistuva moniperustainen syrjintä ja vahvistetaan naisten toimijuutta. Sukupulisensitiivisyydellä viitataan ymmärrykseen maahan muuttaneiden naisten erityistarpeista samalla kuitenkin huomioiden jokaisen asiakkaan yksilöllinen tilanne. Osallistujia tuetaan heidän henkilökohtaisesta tilanteestaan käsin, eikä koulutuksiin tai ammatteihin ohjaaminen pohjaudu stereotyyppisiin kulttuurisiin käsityksiin naisten ja miesten aloista, vaan tavoitteena on tukea naisten omia valintoja ja keskustella niistä.
Työelämään ja opintoihin orientoiva vertaisryhmätoiminta on ohjaajan vetämää ryhmätoimintaa, jossa keskustellaan laajasti opiskelusta, työelämästä, vapaaehtoistyöstä ja harrastamisesta Suomessa. Ryhmien kantavana ajatuksena on turvallisemman tilan luominen ja mahdollisimman matalan osallistumiskynnyksen varmistaminen. Ryhmissä käytetään erilaisia osallistavia menetelmiä, joiden avulla osallistujat voivat tunnistaa omaa osaamistaan, taitojaan, toiveitaan ja unelmiaan. Ryhmässä käy myös asiantuntijavieraita eri organisaatioista ja järjestöistä.
Vertaisryhmien lisäksi ItseNaiset -toimintamallissa tarjotaan mahdollisuus kartuttaa osaamista suomen kielen kurssilla ja tietokoneen perustaitoihin keskittyvällä digikurssilla. Kurssitoiminta on järjestetään yhteistyössä koulutuskeskus Vision kanssa.
Kohderyhmänä on Suomeen muuttaneet naiset, erityisesti kotiäidit tai pitkään työelämän ulkopuolella olleet. Kotiäitiydestä kohti opiskelua ja työelämää -hankkeen sekä aikaisemman Nicehearts ry:n tuottaman toiminnan aikana on ymmärretty, että naisilla on halu ja tarve osallistua yhteiskuntaan ja oman yhteisönsä toimintaan, kerryttää sekä käyttää omaa osaamistaan, päästä opiskelemaan ja työmarkkinoille. Osallistumisen esteenä on aikaisemmin saattaneet olla pienet lapset ja vastuu kodin hoitamisesta, heikko suomen kielen osaaminen, pitkät jonotusajat koulutuksiin ja kielikursseille, tai kurssien maksullisuus.
Asiakkaita osallistetaan tukemalla heidän omaa toimijuuttaan – korostamalla, että he voivat osallistua täysin omista lähtökohdistaan. Naisille tarjotaan aktiivisesti mahdollisuutta osallistua toiminnan suunnitteluun. Osallistujia kutsutaan myös mukaan naisten kotouttamista ja osallisuutta edistävään kuntarajat ylittävään yhteistyöverkostoon asiantuntijoina.