Jalkautuva tiedottaminen osana etsivää vanhustyötä
Jalkautuvassa tiedottamisessa liikutaan toiminta-alueella mahdollisimman monipuolisesti: tapahtumissa, tilaisuuksissa, kohtaamispaikoissa. Tarkoitus on päästä juttusille ihmisten kanssa, kertoa heille henkilökohtaisesti omasta toiminnasta ja kutsua mukaan.
Ikääntyneiden yksinäisyys on totta. Se aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä ja myös kustannuksia yhteiskunnalle: yksinäisten sairastavuus on suurempi ja he käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita huomattavasti ikäverrokkiryhmäänsä enemmän. Esimerkiksi toiminta-alueellamme Espoossa itsensä yksinäiseksi usein tai jatkuvasti kokevia on reilut 5 % ja peräti 20 % yli 75-vuotiaista ei pidä laisinkaan yhteyttä kotitalouden ulkopuolisiin ystäviin tai sukulaisiin. (FinSote 2018)
Samalla kohderyhmällä esiintyy myös palveluiden alikäyttöä (Kröger ym. 2019), kun ihmiset eivät osaa tai pysty hakeutumaan tarpeenmukaisiin palveluihin. Esimerkiksi Finsote 2018 -tutkimuksen mukaan 70 % espoolaiseläkeikäisistä ei osallistu aktiivisesti mihinkään kerho-, yhteisö- tai harrastustoimintaan. Saman tutkimuksen mukaan melkein 30 % yli 75-vuotiaista kokee, että he tarvitsisivat apua arkeensa, mutta eivät saa sitä tarpeeksi tai ollenkaan. Löytämällä nämä palvelukatveissa olevat ikääntyneet ja kiinnittämällä heidät oikea-aikaisesti sopiviin palveluihin ja toimintoihin, voidaan vähentää yksinäisyyttä, lisätä hyvinvointia ja ennaltaehkäistä monia ulkopuolisuudesta aiheutuvien korjaavien palvelujen tarpeita.