JALKAUTUVA TOIMINTA 60+ MIESTEN TAVOITTAMISEKSI MIESPORUKKATOIMINTAAN (AKSELI-HANKE)
Jalkautuva toiminta tavoittaa julkisilla paikoilla, erityisesti ikämiesten suosimissa paikoissa liikkuvia 60+ miehiä ja tarjoaa mahdollisuuden viestittää heille heitä puhuttelevalla tavalla miesporukkatoiminnasta.
Monen eläkkeelle jääneen miehen identiteetti, sosiaaliset suhteet ja merkityksellisyyden tunne ovat pitkään perustuneet työelämään ja siihen liittyviin yhteisöihin. Eläkkeelle siirtyminen saattaa johtaa eristäytymiseen ja vähentää yhteyksiä ympäröivään yhteiskuntaan, erityisesti silloin, kun miehet jäävät ilman aktiivisia sosiaalisia verkostoja tai kiinnostuksen kohteita. Tämä voi johtaa kokemukseen osattomuudesta ja yksinäisyydestä, mikä vaikuttaa miesten hyvinvointiin.
Eläkkeelle jääneet miehet voivat olla muita sukupuolia herkempiä jäämään eristyksiin, ja heidän osallisuutensa erilaisiin yhteisöihin tai vertaisryhmiin saattaa jäädä vähäiseksi. Digisyrjäytyminen on myös merkittävä haaste, sillä monet miehet eivät ole yhtä aktiivisia digitaalisissa palveluissa kuin nuoremmat sukupolvet, mikä voi vaikeuttaa heidän yhteydenpitoaan ja osallistumistaan.
Yksinäisyys ja syrjäytyminen voivat lisätä miesten riskiä kohdata esimerkiksi masennusta, päihteiden käyttöä ja muita hyvinvointia heikentäviä tekijöitä. Miesten osallistuminen sosiaalisiin ryhmiin voi olla kuitenkin vähemmän luontevaa ilman, että tarjotaan riittävästi matalan kynnyksen mahdollisuuksia. Toisaalta tutkimukset osoittavat, että miesten osalta yksinäisyyteen liittyvä apu ei aina ole helppoa, sillä he voivat kokea avun hakemisen vaikeaksi tai vieraalta. Tämän vuoksi jalkautuva työ tarjoaa tärkeän väylän tavoittaa miehet heidän omassa ympäristössään ja tukea heitä osallistumaan yhteisön toimintaan ilman, että tarvetta sote-palveluille olisi. Tavoitteena on rohkaista miehiä osallistumaan ryhmätoimintaan, joka tarjoaa mahdollisuuden vertaiskeskusteluihin ja yhteisön tukeen ilman, että se perustuisi suoraan terveyspalveluiden käyttöön.
Jalkautuvan työn kohderyhmää ovat noin 60+ vuotiaat, eläkkeellä olevat miehet. Heillä voi olla perussairauksia (diabetes, verenpainetauti ym.), mutta he ovat toimintakykyisiä ja asuvat kotona.
Kyseessä on heterogeeninen ryhmä, johon kuuluu hyvin erilaisista taustoista tulevia miehiä, joilla on erilaisia elämänkokemuksia, erilaiset arvomaailmat ja erilaiset luonteet. Myös heidän kokemuksensa yksinäisyydestä ja tarpeensa osallistua ryhmätoimintaan vaihtelevat. Jalkautuvan työn tavoitteena on löytää ja tunnistaa ne miehet, jotka voisivat kiinnostua miesporukkatoiminnasta ja/tai hyötyisivät siitä.
AKSELI-miesporukoita on osallistettu toimintamallin tekemiseen kysymällä heiltä sekä strukturoiduilla haastatteluilla (otos) että vapaamuotoisissa keskusteluissa, mikä heidät sai lähtemään mukaan toimintaan ja mitä he itse pitäisivät ratkaisevana toiminnasta viestinnässä.