Järjestöavustusten käsittelyprosessi Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen avustukset ovat haettavissa kerran vuodessa. Avustushaun valmistelun ja hakemusten käsittelyn ja päätöksenteon eri vaiheiden ohjaamiseksi on tehty prosessi.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, 7§ ohjaa, että Hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia. Aluehallitus päättää järjestöavustusmäärästä osana talousarviota joulukuussa 2024.
Järjestöjen avustamista ohjaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisperiaatteet (ALUEH 28.11.2023 § 403.) Myöntämisperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia talousarviomäärärahojensa puitteissa sellaiseen järjestötoimintaan, joka on hyvinvointialueen strategian mukaista ja noudattaa avustustoiminnan periaatteita täydentäen hyvinvointialueen toimintaa.
Avustusperiaatteita päivitetään keväällä 2025. Avustusperiaatteet on tarpeen liittää vahvemmin tukemaan alueelliseen hyvinvointisuunnitelmaan järjestöyhteistyössä valittujen painopisteiden toteutusta.
Hyvinvointialueen painotuksia ja tarpeita järjestöyhteistyölle vuoden 2025 avustushakuun on kerätty syksyn aikana seuraavissa tilaisuuksissa: hyvinvointialueen palvelualueiden työpaja järjestöyhteistyöstä, alueelliset hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen neuvottelut, Työikäisten aikuisten osallisuuden ja vertaistuen edistämisen kumppanuuspöytä. Hyvinvointialueen toimialue- ja professiojohtajien linjaamana toiminta-avustusta voi hakea seuraaviin:
• Matalan kynnyksen vertaistuellinen toiminta
• Osallisuutta edistävä tuki ja kohtaamispaikkatoiminta
• Yksinäisyyttä ehkäisevä ja vähentävä toiminta
• Sairauksia ennaltaehkäisevä toiminta ( muun muassa muisti, sydän, syöpä, diabetes, päihde- ja mielenterveys)
• Omaishoitajien ja omaishoitoperheiden ohjaus ja tuki
• OLKA-toiminta
• Digitaalisten palveluiden käytössä tukeminen
Käsittelyprosessin myötä hyvinvointialueen palvelualueet ovat tiiviimmin mukana sekä avustuspainopisteiden määrittämisessä että avustettavian järjestöjen hakukriteereiden arvioinnissa.