Järjestöavustusten käsittelyprosessi Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen avustukset ovat haettavissa kerran vuodessa. Avustushaun valmistelun ja hakemusten käsittelyn ja päätöksenteon eri vaiheiden ohjaamiseksi on tehty prosessi.
Toimintamallin nimi
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen avustukset ovat haettavissa kerran vuodessa. Avustushaun valmistelun ja hakemusten käsittelyn ja päätöksenteon eri vaiheiden ohjaamiseksi on tehty prosessi.
Avustushaun käsittelyprosessi varmistaa, että avustushakua edeltäen järjestöjen kumppanuusesitykset on kuultu ajoissa ja hyvinvointialueen palvelualueilta on selvitetty johdon ja asiantuntijoiden näkemys järjestötoiminnan ja järjestöyhteistyön tarpeista.
Tarvelähtöisyyden lisäksi avustuspainotuksia ohjaavat hyvinvointialueen strategiat ja avustusperiaatteet. Strategioista ja suunnitelmista merkittävin on alueellinen hyvinvointisuunnitelma, jonka järjestöyhteistyössä toteutettavia tavoitteita edistetään myös toiminta-avustuksella. Hyvinvointialueen johto linjaa avustuspanotukset lokakuussa ja varmistaa samalla avustusmäärärahat budjeteihin.
Avustushaku ja sähköinen hakulomake on avoinna marraskuun.
Talousarvio ja avustusmääräraha päätetään poliittisesti joulukuussa. Hakemukset tarkastetaan teknisesti ja sisällöllisesti palvelualueilla. Avustusten käsittelyprosessi varmistaa, että käytössä on riittävä asiantuntijuus ja huolellinen eri näkökulmia edustava tarkastelu tehdä esitykset päätöksentekoon. Järjestöavustushakemuksiin tutustumisen myötä palvelualueilla voi syntyä taloudellisen avustamisen lisäksi myös uusia yhteistyön tekemisen muotoja.
Toimialueiden johtoryhmäkäsittely yhteensovittaa palvelualueiden avustusesitykset. Toimialuejohtajat sovittavat nämä vielä yhteiseksi päätösesitykseksi tammikuussa poliittiselle päätöksentekoelimelle.
Poliittinen päätöksentekoelin käsittelee asian ja tekee päätökset helmikuussa. Päätökset saavat lainvoimaisuuden maaliskuussa, jolloin avustukset siirtyvät maksatukseen järjestöille. Järjestöt käsittelevät maalis-huhtikuussa edellisen vuoden tilinpäätökset ja edellisvuonna avustusta saavien järjestöjen tulee toimittaa avustuksen käyttöä koskevat raportit hyvinvointialueelle toukokuun loppuun mennessä.
Järjestöillä on mahdollisuus tarjota hyvinvointialueelle myös kumppanuuteen perustuvaa yhteistyötä. Mahdolliset kumppanuustapaamiset palvelualueiden kanssa ajoitetaan huhti-toukokuulle, jotta kumppanuudesta on mahdollisuus sopia ennen järjestön muita avustushakuja.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, 7§ ohjaa, että Hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia. Aluehallitus päättää järjestöavustusmäärästä osana talousarviota joulukuussa 2024.
Järjestöjen avustamista ohjaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisperiaatteet (ALUEH 28.11.2023 § 403.) Myöntämisperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia talousarviomäärärahojensa puitteissa sellaiseen järjestötoimintaan, joka on hyvinvointialueen strategian mukaista ja noudattaa avustustoiminnan periaatteita täydentäen hyvinvointialueen toimintaa.
Avustusperiaatteita päivitetään keväällä 2025. Avustusperiaatteet on tarpeen liittää vahvemmin tukemaan alueelliseen hyvinvointisuunnitelmaan järjestöyhteistyössä valittujen painopisteiden toteutusta.
Käsittelyprosessin myötä hyvinvointialueen palvelualueet ovat tiiviimmin mukana sekä avustuspainopisteiden määrittämisessä että avustettavian järjestöjen hakukriteereiden arvioinnissa.
Järjestöavustusten käsittelyprosessi aikataulutetaan johdon vuosikelloon. Järjestöavustuksiin liittyvä valmistelu on osa budjetointiin ja talousarvioon liittyvää valmistelua.
Järjestöavustusvalmistelun koordinointi ja valmistelu on sisällytetty työnkuviin.
Toimintamalli vahvistaa palvelualuejohdon ja asiantuntijoiden osallisuutta valmisteluun ja päätöksentekoon eri tasoilla. Toimintamalli mahdollistaa asiakasrajapinnassa tapahtuvan asiantuntijuuden hyödyntämisen päätösesitysten valmisteluun. Avustusten käsittelyprosessi edistää myös muuta kuin taloudellisen avustamisen yhteistyötä järjestöjen kanssa.