Järjestöpositiivisuuden kuntatutka - tiedonkeruun väline
Järjestöpositiivisuuden kuntatutka on väline kuntien järjestöyhteistyön tarkasteluun. Tiedonkeruuvälineenä toimii kyselomake, jonka avulla haastatellaan kuntien työntekijöitä. Tulokset toimivat tiedolla johtamisen ja strategisen kehittämisen tukena.
Kuntatutka luotiin tarpeeseen saada vuosittainen, ajantasainen tilannekuva Keski-Suomen kuntien järjestöyhteistyön rakenteista ja käytännöistä. Kuntatutka toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019, jonka jälkeen se on toistettu vuosittain. Vuosittaiset kuntatutkan tiedonkeruut mahdollistavat myös pitkän aikavälin vertailtavuuden.
Kuntien järjestöyhteistyön ja järjestöjen toimintaedellytysten tukemisen vuosittainen tarkastelu on osoittautunut hyödylliseksi. Merkitys on kasvanut hyvinvointialueiden valmistelun ja käynnistymisen myötä. Tämä toimintaympäristön muutos vaikuttaa järjestöyhteistyön käytäntöihin ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaamiseen kunnissa, kuten avustuksiin, tiloihin ja yhteistyömuotoihin.
Työkalu on syntynyt Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hankkeessa (2017–2020). Hankkeen päätyttyä sen ylläpito on jatkunut osana KYT-järjestöpalveluiden toimintaa.
Kuntatutkan tavoitteena on selvittää millaiset yhteistyön rakenteet ja käytännöt kunnissa on, miten ne tukevat järjestöjen toimintaedellytyksiä ja miten strateginen yhteiskehittäminen järjestöjen kanssa toteutuu. Siksi aineiston keruussa kohderyhmänä ovat sellaiset kunnan työntekijät tai viranhaltijat, joka osaavat vastata järjestöyhteistyötä koskeviin teemoihin/kysymyksiin tai pystyvät kokoamaan tarvittavat tiedot kunnan sisällä. Keski-Suomessa nämä työntekijät/viranhaltijat ovat käytännössä järjestöyhteistyöstä vastaavia.
Kuntatutkan tuloksista hyötyvät kuntien lisäksi myös järjestöt, jotka voivat käyttää niitä mm. vaikuttamistyönsä tukena.