Järjestöpositiivisuuden kuntatutka - tiedonkeruun väline

Järjestöpositiivisuuden kuntatutka on väline kuntien järjestöyhteistyön tarkasteluun. Tiedonkeruuvälineenä toimii kyselomake, jonka avulla haastatellaan kuntien työntekijöitä. Tulokset toimivat tiedolla johtamisen ja strategisen kehittämisen tukena.

Toimintaympäristö

Kuntatutka luotiin tarpeeseen saada vuosittainen, ajantasainen tilannekuva Keski-Suomen kuntien järjestöyhteistyön rakenteista ja käytännöistä. Kuntatutka toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019, jonka jälkeen se on toistettu vuosittain. Vuosittaiset kuntatutkan tiedonkeruut mahdollistavat myös pitkän aikavälin vertailtavuuden.

Kuntien järjestöyhteistyön ja järjestöjen toimintaedellytysten tukemisen vuosittainen tarkastelu on osoittautunut hyödylliseksi. Merkitys on kasvanut hyvinvointialueiden valmistelun ja käynnistymisen myötä. Tämä toimintaympäristön muutos vaikuttaa järjestöyhteistyön käytäntöihin ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaamiseen kunnissa, kuten avustuksiin, tiloihin ja yhteistyömuotoihin. 

Työkalu on syntynyt Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hankkeessa (2017–2020). Hankkeen päätyttyä sen ylläpito on jatkunut osana KYT-järjestöpalveluiden toimintaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kuntatutkan tavoitteena on selvittää millaiset yhteistyön rakenteet ja käytännöt kunnissa on, miten ne tukevat järjestöjen toimintaedellytyksiä ja miten strateginen yhteiskehittäminen järjestöjen kanssa toteutuu. Siksi aineiston keruussa kohderyhmänä ovat sellaiset kunnan työntekijät tai viranhaltijat, joka osaavat vastata järjestöyhteistyötä koskeviin teemoihin/kysymyksiin tai pystyvät kokoamaan tarvittavat tiedot kunnan sisällä. Keski-Suomessa nämä työntekijät/viranhaltijat ovat käytännössä järjestöyhteistyöstä vastaavia. 

Kuntatutkan tuloksista hyötyvät kuntien lisäksi myös järjestöt, jotka voivat käyttää niitä mm. vaikuttamistyönsä tukena.  

Ratkaisun perusidea

Järjestöpositiivisuuden kuntatutka on työväline kuntien järjestöyhteistyön vuosittaiseen tarkasteluun. Kuntatutkan avulla saadaan kokonaiskuva siitä, millaiset yhteistyön rakenteet ja käytännöt kunnissa on, miten ne tukevat järjestöjen toimintaedellytyksiä ja miten strateginen yhteiskehittäminen järjestöjen kanssa toteutuu. Tiedonkeruun välineenä toimii kyselomake, jonka pohjalta haastatellaan kuntien työntekijöitä/viranhaltijoita.

Vastausten pohjalta tehdään yleiskuvaa valottava kooste, infograafi, havaintokarttoja ja suositukset järjestöyhteistyön kehittämiseen seuraavalle vuodelle. Tulokset toimivat tiedolla johtamisen ja strategisen kehittämisen tukena esimerkiksi kunnissa järjestöyhteistyötä kehittäville työntekijöille ja kunnan päätöksentekijöille. 

Kuntatutkaa voidaan käyttää koko maakunnan kattavaan tai pelkästään yksittäisen kunnan järjestöyhteistyön tarkasteluun.

Liitteet
Kuva
Järjestöpositiivisuuden kuntatutkan 2022 infograafi
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kuntatutkan haastattelut tehdään pääsääntöisesti puhelimitse ja niiden kesto on noin 20–60 minuuttia. Kesto vaihtelee, koska joidenkin haastatteluiden yhteydessä päästään syvempiin keskusteluihin yhteistyön kehittämisen tarpeista. Usein samalla ryhdytään myös yhdessä suunnittelemaan keinoja/tapoja, miten vastata näihin. Tietoa kerätään pieneltä osin myös sähköpostilla, jos on tarve saada tietoja joltain muulta kunnan viranhaltijalta johonkin kuntatutkan yksittäiseen osioon/kysymykseen.

Vastausten pohjalta luodaan vuosittainen kokonaiskuva kuntien järjestöyhteistyön tilanteesta sekä tehdään niiden pohjalta infograafi ja havaintokarttoja. Vastausten pohjalta laaditaan aina suositukset järjestöyhteistyön kehittämiseen seuraavalle vuodelle. Tuloksista tiedotetaan laajasti eri kanavia hyödyntäen ja Keski-Suomen osalta vuosittaisia tuloksia kootaan sivulle: www.kyt.fi/kuntatutka (tiedottamisesta lisää vinkeissä). 

Kuntatutkan perusteemoina ovat

1) järjestöyhteistyön rakenteet eli onko kunnassa nimettyä järjestöyhdyshenkilöä/henkilöitä, järjestetäänkö säännöllisiä kunnan sekä järjestöjen ja yhdistysten tapaamisia,

2) järjestöjen toimintaedellytysten tukeminen eli miten järjestöjä avustetaan ja millaiset tilojen käyttömahdollisuudet järjestöillä on kunnassa, millaisia tukipalveluita kunta tarjoaa järjestöille,

3) strateginen yhteiskehittäminen eli miten järjestöt otetaan mukaan kunnan hyvinvointikertomus- ja suunnitelmatyöhön sekä

4) asukkaiden mahdollisuus saada tietoa järjestöjen toiminnasta kunnan nettisivuilta.

Lisäksi mukana on aina vuosittain vaihtuva, ajankohtainen teemakysymys. Esimerkiksi vuonna 2022 mukana oli kysymys, jolla selvitettiin kunnan työntekijöiden/viranhaltijoiden odotuksia ja huolenaiheita liittyen järjestöjen, kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyöhön sekä yhteistyön onnistumisen edellytyksiä.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Kuntatutkaa voidaan käyttää koko maakunnan kattavaan tai pelkästään yksittäisen kunnan järjestöyhteistyön tarkasteluun.

Keski-Suomessa paras aika toteuttaa haastattelut kuntien näkökulmasta on ollut loppuvuosi.

Haastateltaville on hyvä toimittaa hyvissä ajoin haastattelukysymykset ja edellisen vuoden vastaukset kuntakohtaisesti. Näin haastateltavat ehtivät koota tarvittavat tiedot itse haastatteluun.

Tiedonkeruun välineenä puhelinhaastattelu toimii parhaiten. Näin tietojen kirjaaminen onnistuu luontevimmin. Verkkoneuvotteluvälineen avulla tehtynä voi olla vaikea tehdä saman aikaisesti kirjauksia ja koittaa pitää katsekontakti haastateltavaan. Sähköpostitse tehty tiedonkeruu ei taas tue asioiden mahdollista tarkentamista eikä mahdollisia syvällisempiä keskusteluja.

Vastauksista voi olla hyödyllistä koota Excel-taulukko, jonka avulla saa selkeän kokonaiskuvan koko aineistosta.

Keski-Suomessa tuloksista on tiedotettu suoraan haastateltaville, kirjoitettu uutinen emo-organisaation nettivisuille, välitetty tietoa eri verkostoille sekä tehty aktiivisista sometiedottamista Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Havaintokartoista kustakin on tehty omat julkaisunsa somekanaviin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kuntatutkaan vastanneet työntekijät/viranhaltijat ovat kokeneet kuntatutkan päivittämisen hyväksi työvälineeksi pysähtyä tarkastelemaan kerran vuodessa kuntansa järjestöyhteistyötä. Sen on koettu toimivan hyvänä sparrauksena ja tapana jäsentää järjestöyhteistyötä sekä saada siihen uusia ideoita.

"Kuntatutkahaastattelu on hyvä tapa tsekata järjestöyhteistyön tilanne ja se toimii hyvänä sparrauksena."

"Kiitos haastattelusta. Sain tästä paljon kättä pidempää ensi vuoteen."

Kuntatutkan tuloksia ovat hyödyntäneet myös alueen järjestöt mm. vaikuttamistyössään.