Jatkopolkujen tukeminen
Toimintamalli havainnollistaa työnantajalle, kuinka haastavassa työmarkkina-asemassa olevien työntekijöiden tulevaisuuden suunnitelmia voidaan tukea työsuhteen aikaisten ohjauskeskusteluiden avulla.
Osatyökykyisten henkilöiden sekä työelämän ulkopuolella olevien nuorten työllistyminen ovat merkittäviä haasteita Suomessa. STEAn Paikka auki -avustusohjelma on yksi monista hallituksen toimenpiteistä, joilla edistetään osatyökykyisten ja haastavassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten työllistymistä.
Koronapandemia on vaikuttanut työllisyyskehitykseen negatiivisesti eritoten nuorten osalta. Nuoret tarvitsevat oikea-aikaista tukea vahvistuakseen toimijoina työelämässä.
Jatkopolkujen tukemisen malli on kehitetty sitä varten, että työnantajina toimivilla sosiaali- ja terveysjärjestöillä olisi mahdollisimman hyvät valmiudet tukea järjestöissä toimivia Paikka auki -työntekijöitä työsuhteiden jälkeisten jatkopolkujen löytämisessä. Toimintamalli on sovellettavissa myös yleisesti työllistymisen tukipalveluissa.
Paikka auki -koordinaatiohankkeen yhtenä tavoitteena on edistää vaikeasti työllistyvien nuorten tai osatyökykyisten työelämävalmiuksia ja jatkotyöllistymismahdollisuuksia sekä vahvistaa heidän positiivista suhtautumistaan tulevaisuuteen.
Kohderyhmä osatyökykyiset henkilöt ja/tai työelämän ulkopuolella olevat nuoret ovat sote- ja työllisyyspalveluiden asiakkaita ennen työllistymistään järjestöön. Osalla taustalla saattaa olla pitkäkin työttömyys-, kuntoutus- tai työkyvyttömyyseläkejakso ennen työllistymistä.
Paikka auki -ohjelmassa tuetaan sekä työntekijöitä että työnantajia tekemään avustusohjelman työsuhteista mahdollisimman mielekkäitä sekä tulevaisuuteen kannustavia. Toimintamalli ja siihen liittyvä materiaali ovat yksi tukimuoto sille, kuinka työnantaja voi tukea ohjauskeskusteluiden avulla työmarkkina-asemassa olevaa henkilöä.
Kun järjestöön työllistyneitä työntekijöitä tuetaan tämän toimintamallin mukaisesti oikea-aikaisesti jatkopolun löytämisessä työsuhteen aikana, kevennetään osaltaan heidän sote- ja työllisyyspalveluiden tarvetta tulevaisuudessa.
Toimintamallia on kehitelty yhteistyössä Paikka auki -hankkeen koordinaatiotiimin ja avustusohjelman työnantajajärjestöjen kanssa. Mallin idea perustuu hankkeen aikana kerättyyn tutkimus- ja kokemustietoon hankkeen toimijoilta sekä ohjelmakoordinaattori Anu Lappalaisen ja Ira Mattilan aiempaan työkokemukseen ja osaamiseen aiheen tiimoilta.
Toimijajoukkoa innostetaan toimintamallin hyödyntämiseen tapaamisissa ja keskusteluissa.
Malli auttaa ja tukee työnantajia ja mentoreita oikea-aikaisten jatkopolkujen suunnittelua tukevien ohjauskeskusteluiden käymisessä työntekijöiden kanssa.
Paikka auki -hankkeessa tehdään jatkuvaa tutkimusta. Työntekijöiltä kysytään jatkopoluista 1-12 kk työsuhteen loppumisen jälkeen. Tämän hetkisen tutkimustiedon mukaan noin 2/3 työntekijöistä löytää jatkopolun.
Tämä toimintamalli tukee osaltaan jatkopolun löytymistä.
Toimintamallia jaetaan Paikka auki -viestinnässä (somekanavat, uutiskirje) ja toimintamallia esitellään työllistymiseen liittyvissä tapahtumissa ja eri asiantuntijaverkostoissa. Toimintamallista keskustellaan säännöllisesti työnantajatapaamisissa.
Paikka auki -avustusohjelmassa mukana olevat järjestötyönantajat, joita on vuosittain noin 200, työpaikkojen mentorit sekä työpaikkaohjaajat. Toimintamallin kehittämisen alkusysäys on saatu Paikka auki -työntekijöille ja -järjestöille tehdyistä kyselytutkimusten tuloksista.
Mallin työstämisessä on hyödynnetty Paikka auki -järjestötyönantajien kokemuksia työntekijöiden jatkopolkujen tukemisesta Paikka auki -työsuhteiden aikana.