JuniorDigiagentti-toiminta
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallinnoima Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke palkkasi nuoria kesätöihin pariksi viikoksi kertomaan hyvinvointialueen OmaEP digipalveluista ja toimimaan digitukena asiakkaille. Toimintamalli työllisti 29 nuorta.
Digitalisaatio etenee nopeasti ja on tullut vahvaksi osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Väestön digitaaliset valmiudet eivät kuitenkaan kehity samassa tahdissa. Ikääntyminen, alueellinen eriarvoisuus ja digitukea tarvitsevien ryhmien kasvu (esim. iäkkäät, maahanmuuttajat, mielenterveyskuntoutujat) korostavat tarvetta matalan kynnyksen digituen palveluille. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella kehitetty Digiagentti-toimintamalli (ks. linkki) vastaa digituen tarpeeseen ja tähän toimintamalliin linkittyen tavoitteena on JuniorDigiagenttitoiminnan avulla tuoda nuoret vahvemmin osallisiksi toimintaan.
Valtakunnalliset ja alueelliset strategiat (mm. sote-uudistus, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvointialue- ja palvelustrategia) ohjaavat julkisten palvelujen digitalisointia sekä painottavat asiakaslähtöisyyttä, yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiassa nämä tavoitteet näkyvät konkreettisesti. JuniorDigiagenttitoiminta tukee niiden toteutusta palvelujen jalkauttamisella (digituki) ja asiakasymmärryksen lisäämisellä.
JuniorDigiagenttitoiminnan kohderyhmänä ovat ensisijaisesti Etelä-Pohjanmaan asukkaat. Erityisesti ne, jotka tarvitsevat tukea digipalveluiden käytössä, esimerkiksi ikäihmiset tai henkilöt, joille sähköinen asiointi ei ole arkipäivää. Nuoret Digiagentit jalkautuivat eri puolille maakuntaa kirjastoihin, terveyskeskuksiin ja julkisiin tiloihin esittelemään OmaEP- ja Tarmoa-palveluita selkeästi ja matalalla kynnyksellä.
Toiminnan toinen kohderyhmä ovat nuoret kesätyöntekijät, jotka saavat mahdollisuuden kartuttaa työkokemustaan, oppia asiakaspalvelua ja kehittää digiosaamistaan. Nuoret toimivat digitukena asukkaiden ja hyvinvointialueen välillä sekä pääsevät tutustumaan hyvinvointialueen toimintaan käytännön tasolla uudella tavalla.
Toiminnan aikana kerrytetään asiakasymmärrystä suoraan kentältä: nuoret raportoivat yleisimmistä kysymyksistä ja kohtaamisista, joissa nousivat esiin esimerkiksi digipalveluiden käyttöön liittyvät esteet ja ennakkoluulot. Nuoret havainnoivat, miten esittelypisteiden sijoittelu ja sijainti vaikuttavat asiakaskohtaamisiin. Tätä tietoa hyödynnetään jatkossa digipalveluiden kehittämisessä ja viestinnän suunnittelussa.
JuniorDigiagentti-projekti sai alkunsa, kun kaksi ajankohtaista tarvetta kohtasivat. Hyvinvointialueella haluttiin lisätä digipalveluiden näkyvyyttä ja toivottiin niihin liittyvän opastuksen ja esittelyn jalkautuvan suoraan asukkaiden arkeen ja ympäristöön eri puolille maakuntaa. Samalla heräsi keskustelu nuorten kesätyömahdollisuuksista. Näistä lähtökohdista syntyi idea tarjota nuorille uudenlainen kesätyö, jossa he pääsisivät esittelemään hyvinvointialueen digitaalisia palveluita ja tarjoamaan käytännön digitukea asukkaille eri kohteissa.
Alkuperäisenä tavoitteena oli palkata työpari nuoria työskentelemään jokaisen alueen kahdeksan sosiaali- ja terveyskeskuksen alueelle. Projektin edetessä laajensimme nuorten määrää siten, että OmaEP:n esittely mahdollistui Etelä-Pohjanmaan jokaisessa kunnassa. Lisäksi palkkasimme some-tiimin, jonka tehtävänä oli kesätyöjakson aikana tuottaa materiaalia Etelä-Pohjanmaan Hyvinvointialueen sosiaaliseen mediaan.
Juniordigiagenttitoiminnan ideoimiseen osallistui Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen henkilöstö kokonaisuudessaan. Joukosta nimettiin ydintiimi, joka vastasi toimintamallin tarkemmasta suunnittelusta. Ydintiimiin kuului hankejohtaja, kaksi hankeasiantuntijaa ja asiantuntija-assistentti.
Toimintaa suunnitellessa tärkeässä roolissa oli hyvinvointialueen viestintä, jonka kanssa suunniteltiin rekrytointiin ja markkinoitiin liittyvä viestintä. Tärkeinä yhteistyötahoina toimivat myös hyvinvointialueen palvelut, joiden kanssa sovittiin JuniorDigiagenttien esittelypisteet. Toimintaa jalkautettiin myös yhdyspintatoimijoiden tiloihin. Kuntien (kirjastojen) ja yritysten (kaupat) kanssa yhteistyö toimi sujuvasti.