Juntu-tukihenkilötoiminta väkivaltaisesti radikalisoituneille nuorille
Juntu-tukihenkilötoiminta tarjoaa yksilöllistä tukea ja apua väkivaltaisesti radikalisoituneille nuorille. Juntu-tukihenkilö kulkee nuoren rinnalla tilanteesta ja ympäristöstä riippumatta. Toimintaa voidaan toteuttaa ennen rikosseuraamusta, sen aikana ja sen jälkeen.
Selvitysten mukaan Suomessa on joukko nuoria, jotka oireilevat voimakkaasti mm. rikoksilla ja päihteiden käytöllä (Kaakinen & Näsi 2021; Kinnunen 2021; THL 2019; RISE 2019). Esimerkiksi rikoksiin syylliseksi epäiltyjen määrä vuonna 2019 oli yli 14000 (Stat 2020). Rikoksilla oireilevia nuoria on Uudellamaalla määrällisesti eniten ja mm. nuorten väkivaltarikosten määrä on selvästi kasvanut. Nuorten huumeiden ongelmakäyttäjien sukupolvi Uudellamaalla on myös suurempi kuin koskaan. Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella 1.5.2020 alle 30-vuotiaita vankeja oli 217 ja yhdyskuntapalvelua oli suorittamassa 127 alle 30-vuotiasta nuorta. (Rikosseuraamuslaitoksen monisteita 2/2020.)
Tutkimusten ja selvitysten mukaan nuoret rikos- ja päihdetaustaiset asiakkaat ovat suuressa riskissä syrjäytyä sekä ajautua uusintarikollisiksi tai päihteiden käyttäjiksi (mm. RISE 2019; Kivivuori & Linderborg 2009). Näillä nuorilla ongelmat myös kasaantuvat ja heidän palveluiden sekä tuen tarpeensa ovat moninaiset. Selvitysten ja tutkimusten mukaan rikostaustaisten nuorten sosiaalinen ja taloudellinen tilanne on heikko, jolloin heidän on vaikeaa muuttaa elämäntapaansa (mm. RISE 2019; Kivivuori & Linderborg 2009). Nuorten työttömyys Suomessa on ikäluokasta riippuen 20-30% (Stat 2015). Tutkimukset osoittavat, että rikos- ja päihdetaustaisten nuorten on vaikeampi työllistyä koulutuksen puutteen ja/tai rikollisen historian vuoksi (mm. Kivivuori & Linderborg 2009). Tutkimusten ja selvitysten mukaan tässä kohderyhmässä stigma voi ollakin monikertainen (mm. Koskenalho & Cooke 2016; Rovamo & Toikko 2019; Castaneda ym. 2018; Saarikkomäki 2021).
Ruotsin Suojelupoliisin, Säkerhetspolisenin, mukaan radikalisoitumisriskissä on koko ajan nuorempia ja nuorempia ihmisiä (Säkerhetspolisen 2022) ja Ruotsin mediassa on viime vuosina kirjoitettu paljon siitä, kuinka radikalisoituminen koskettaa lapsia ja nuoria (esim. Aftonbladet 2022). Väkivaltainen radikalisoituminen onkin kansainvälinen ilmiö, joka kytkeytyy kentältä tulevan tiedon mukaan selkeästi yllä kuvattuun nuorten rikollisuuden polarisoitumiseen (esim. Haikkola, Hästbacka & Pekkarinen, 2019, Säkerhetspolisen 2022). Doosjen ja kollegojen mukaan radikalisoituminen on prosessi, jossa ihmisistä tulee motivoituneempia käyttämään väkivaltaisia keinoja ulkoryhmään kuuluvia tai symbolisia kohteita vastaan (Doosje, Moghaddam, Kruglanski, de Wolf, Mann & Feddes 2016). Radikalisoitumiseen kuuluu siis käytännössä kaksi komponenttia: kognitiivinen ja behavioraalinen, joista ensimmäinen tarkoittaa, että ihminen omaksuu radikaaleja ajatusmalleja ja jälkimmäinen tarkoittaa, että hän toimii niiden mukaisesti, mahdollisesti jopa väkivaltaa käyttäen (Vergani, Iqbal, Ilbahar & Barton 2020).
Juntu-tukihenkilötoiminta on suunnattu väkivaltaisesti radikalisoituneille 15-29-vuotiaille nuorille. Juntu-nuorten historiasta on löydettävissä taustatekijöitä, jotka ovat johtaneet lopulta väkivaltaiseen radikalisoitumiseen. Tällaisia taustatekjöitä ovat mm. ylisukupolvisuus rikos- ja/tai päihdekäyttäytymisestä, koulukiusaaminen tai muut turvattomuuden kokemukset, syrjäytyminen ja ulkopuolisuus sekä arjen sisällön vähäisyys ja/tai osallisuuden kokemusten puuttuminen. Näissä haasteellisissa tilanteissa nuori lähtee hakemaan hyväksyntää ja/tai valtaa väkivaltaisen käyttäytymisen kautta.
Juntu-nuoret ovat pääsääntöisesti ajautuneet rikos- ja/tai päihdekierteeseen jo hyvin nuorina. Heidän tekemät rikokset ovat vakavia ja niitä saattaa olla takana jo useita. Juntu-nuori omaakin usein iästään huolimatta pitkän laitos- ja/tai vankilataustan. Juntu-nuorilla on alamaailman kulttuureja ihannoiva asenne sekä suoraa tai välillistä kosketuspintaa niihin. Väkivaltaisen radikalisoitumisen riskitekijät ovatkin Juntu-nuorilla hyvin ilmeisiä:
- yksinäisyyden tunne (84%:lla)
- ulkopuolisuuden tunne suhteessa yhteiskuntaan (97%:lla)
- väkivallan ja turvattomuuden kokemukset (94%:lla)
- riitatilanteita toistuvasti (54%:lla)
- toistuva väkivaltaa ihannoivan materiaalin käyttäminen (65%:lla)
- toistuvat väkivaltaiset ajatukset (62%:lla)
- väkivaltaiset teot itseä tai muita kohtaan (97%:lla)
- päihteiden käyttöä (70%:lla)
- kaventuneet mahdolisuudet vaikuttaa oman elämänsä valintoihin (50%:lla).
Juntu-nuoria ei ole syystä tai toisesta pystytty auttamaan ennaltaehkäisyn menetelmillä tai kasvatus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveyspalveluilla, jonka vuoksi he ovat ajatuneet elämään yhteiskuntamme ulkopuolella. Nämä nuoret ohjautuvat Juntu-tukihenkilötoimintaa siinä kohtaa, kun he jäävät vakavasta rikoksesta kiinni. Juntu-tukihenkilötoimintaan nuoret ohjautuvatkin ennen rikosseuraamusta, seuraamuksen eri vaiheissa tai seuraamuksen jälkeen.
Juntu-työskentelyn alussa nuoret pohtivat omaa elämäntilannettaan (Juntun alkuarviointi radikalisaation riskitekjöistä) sekä asettavat itselleen merkityksellisiä muutostavoitteita. Juntu-nuorten tavoitteista 90% liittyy elämänhallintataitoihin, kuten kehon ja mielen hyvinvointitaitoihin, sosiaalisiin taitoihin tai tunne- ja ajattelutaitoihin. Opiskeluun liittyviä tavoitteita on 49%:lla Juntu-nuorista. Suoraan rikoksettomaan elämäntapaan liittyviä tavoitteita on 32%:lla Juntu-nuorista ja päihteettömään elämäntapaan liittyviä tavoitteita 37%:lla.