Juttupenkki – keskustelu ja kohtaamispaikka ikääntyneille
Juttupenkki on avoin keskustelu- ja kohtaamispaikka ikääntyneille, jossa ohjaajina ovat kokemusasiantuntijat.
Ikääntyneiden mielen hyvinvointiin tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, jotta voidaan ennaltaehkäistä mielenterveys- ja päihdehäiriöiden kehittymistä. Ikääntyneiden terveyden edistäminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen ovat keinoja lisätä terveitä ja toimintakykyisiä elinvuosia ja siirtää raskaampien palveluiden tarvetta myöhemmäksi. Fyysisen terveydentilan ja toimintakyvyn edistämisen lisäksi on tärkeää edistää ja tukea ikääntyneiden psyykkistä hyvinvointia.
Yksinäisyyden kokemukset ovat kasvaneet kaiken ikäisten keskuudessa, myös yli 65 -vuotiailla. Erityisesti päivittäin yksinäisyyttä kokevien osuus korostuu Suomen Punaisen Ristin vuonna 2023 teettämässä yksinäisyysbarometrissa. Pitkään jatkunut yksinäisyys vaikuttaa yksilön terveydentilaan ja toimintakykyyn, altistaen eri sairauksille, kuten mielenterveys- ja päihdehäiriöille sekä kognitiiviselle heikentymiselle. Haitallisten terveysvaikutusten lisäksi yksinäisyys aiheuttaa yksilölle inhimillistä kärsimystä. Yksinäisyyden lieventämiseksi tarvitaan aktiivisia toimia. Yksinäisyys heikentää ikääntyneen mielen hyvinvointia ja erilaiset ryhmätoiminnat ovat keino vaikuttaa yksinäisyyteen ja vahvistaa ikääntyneiden mielen hyvinvointia.
Keski-Suomen hyvinvointialueella Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa tavoitteena on kehittää ikääntyneille kohtaamispaikkatoimintaa ja vahvistaa kokemusasiantuntijuutta palveluissa.
Ikääntyneille on varsin niukasti tarjolla avoimia, maksuttomia kohtaamispaikkoja, joihin voi mennä mukaan ilman ilmoittautumista tai painetta pidempiaikaisesta sitoutumisesta toimintaan. Juttupenkki toiminta perustuu avoimeen keskusteluun ja yhdessäoloon, jossa jokainen voi osallistua keskusteluun omien voimavarojen ja jaksamisen rajoissa. Avoimen kohtaamispaikkatoiminnan tavoitteena on tarjota ikääntyneille kynnyksetön keskustelu- ja kohtaamispaikka, jossa on mahdollisuus keskustella mielen päällä olevista asioista ja tavata toisia ikääntyneitä sekä kokemusasiantuntijoita.
Ikääntyneillä on mahdollisuus avoimeen keskusteluun, sosiaalisen kanssakäymiseen, parhaimmillaan uusien ihmissuhteiden muodostumiseen. On paikka, jossa on mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun, joiden aiheet nousevat ikääntyneiden tarpeista. Tavoitteena on vahvistaa ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyttä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty asiakaspalautekyselyllä. Juttupenkin jälkeen asiakkaat ovat täyttäneet vapaaehtoisen asiakaspalautekyselyn, jonka avulla on saatu tietoa muun muassa kuulluksi tulemisen kokemuksesta, syistä lähteä mukaan juttupenkki- toimintaan ja suosittelisiko asiakas juttupenkkiä toisille ikääntyneille. Asiakkailla on ollut mahdollisuus antaa avointa palautetta ja kehittämisideoita kirjallisesti ja keskustellen.
Saadun asiakaspalautteen perusteella tärkein syy lähteä mukaan juttupenkki -toimintaan on ollut uuteen toimintaan liittyvä kiinnostus sekä tarve jakaa mielen päällä olevia asioita. Myös juttukaverin puute ja toive uusista tuttavista olivat syynä osallistumiseen. Vastaajista 87% prosenttia suosittelisi juttupenkkiä tuttavalleen ja 91% koki tulleensa kuulluksi. Tyytyväisiä oltiin juttupenkin monipuolisiin keskusteluaiheisiin ja keskusteluseuraan, tunnelmaa kuvatiin rennoksi ja vapaaksi. Avoimissa vastauksissa toivottiin juttupenkille jatkoa.