Juttupenkki – keskustelu ja kohtaamispaikka ikääntyneille

Juttupenkki on avoin keskustelu- ja kohtaamispaikka ikääntyneille, jossa ohjaajina ovat kokemusasiantuntijat.

Toimintaympäristö **

Ikääntyneiden mielen hyvinvointiin tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, jotta voidaan ennaltaehkäistä mielenterveys- ja päihdehäiriöiden kehittymistä. Ikääntyneiden terveyden edistäminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen ovat keinoja lisätä terveitä ja toimintakykyisiä elinvuosia ja siirtää raskaampien palveluiden tarvetta myöhemmäksi. Fyysisen terveydentilan ja toimintakyvyn edistämisen lisäksi on tärkeää edistää ja tukea ikääntyneiden psyykkistä hyvinvointia. 

Yksinäisyyden kokemukset ovat kasvaneet kaiken ikäisten keskuudessa, myös yli 65 -vuotiailla. Erityisesti päivittäin yksinäisyyttä kokevien osuus korostuu Suomen Punaisen Ristin vuonna 2023 teettämässä yksinäisyysbarometrissa. Pitkään jatkunut yksinäisyys vaikuttaa yksilön terveydentilaan ja toimintakykyyn, altistaen eri sairauksille, kuten mielenterveys- ja päihdehäiriöille sekä kognitiiviselle heikentymiselle.  Haitallisten terveysvaikutusten lisäksi yksinäisyys aiheuttaa yksilölle inhimillistä kärsimystä. Yksinäisyyden lieventämiseksi tarvitaan aktiivisia toimia. Yksinäisyys heikentää ikääntyneen mielen hyvinvointia ja erilaiset ryhmätoiminnat ovat keino vaikuttaa yksinäisyyteen ja vahvistaa ikääntyneiden mielen hyvinvointia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keski-Suomen hyvinvointialueella Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa tavoitteena on kehittää ikääntyneille kohtaamispaikkatoimintaa ja vahvistaa kokemusasiantuntijuutta palveluissa.

Ikääntyneille on varsin niukasti tarjolla avoimia, maksuttomia kohtaamispaikkoja, joihin voi mennä mukaan ilman ilmoittautumista tai painetta pidempiaikaisesta sitoutumisesta toimintaan. Juttupenkki toiminta perustuu avoimeen keskusteluun ja yhdessäoloon, jossa jokainen voi osallistua keskusteluun omien voimavarojen ja jaksamisen rajoissa. Avoimen kohtaamispaikkatoiminnan tavoitteena on tarjota ikääntyneille kynnyksetön keskustelu- ja kohtaamispaikka, jossa on mahdollisuus keskustella mielen päällä olevista asioista ja tavata toisia ikääntyneitä sekä kokemusasiantuntijoita. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kohtaavat työssään yksinäisiä ikääntyneitä. Ammattilaiset saattavat kokea työssään haasteena, mistä löytää apua ikääntyneen kokemaan yksinäisyyteen. Mihin ohjata ikääntyneet, jotka eivät halua esimerkiksi päivätoiminnan piiriin.  Ikääntyneen kokema yksinäisyys saattaa lisätä myös sosiaali - ja terveyspalveluiden kysyntää, kun asiakkaan tarve ja palvelu eivät kohtaa. Ammattilaiset voivat ohjata ikääntyneitä juttupenkki -toimintaan, joka parhaimmillaan voi lieventää yksinäisyyden kokemusta, vähentää muiden palveluiden kysyntää sekä pienentää yksinäisyyteen liittyvien haitallisten terveysvaikutusten riskiä. 

Tavoiteltu muutos

Ikääntyneillä on mahdollisuus avoimeen keskusteluun, sosiaalisen kanssakäymiseen, parhaimmillaan uusien ihmissuhteiden muodostumiseen. On paikka, jossa on mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun, joiden aiheet nousevat ikääntyneiden tarpeista. Tavoitteena on vahvistaa ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyttä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakasymmärrystä on kerrytetty asiakaspalautekyselyllä. Juttupenkin jälkeen asiakkaat ovat täyttäneet vapaaehtoisen asiakaspalautekyselyn, jonka avulla on saatu tietoa muun muassa kuulluksi tulemisen kokemuksesta, syistä lähteä mukaan juttupenkki- toimintaan ja suosittelisiko asiakas juttupenkkiä toisille ikääntyneille. Asiakkailla on ollut mahdollisuus antaa avointa palautetta ja kehittämisideoita kirjallisesti ja keskustellen. 

Saadun asiakaspalautteen perusteella tärkein syy lähteä mukaan juttupenkki -toimintaan on ollut uuteen toimintaan liittyvä kiinnostus sekä tarve jakaa mielen päällä olevia asioita. Myös juttukaverin puute ja toive uusista tuttavista olivat syynä osallistumiseen. Vastaajista 87% prosenttia suosittelisi juttupenkkiä tuttavalleen ja 91% koki tulleensa kuulluksi. Tyytyväisiä oltiin juttupenkin monipuolisiin keskusteluaiheisiin ja keskusteluseuraan, tunnelmaa kuvatiin rennoksi ja vapaaksi. Avoimissa vastauksissa toivottiin juttupenkille jatkoa.

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

Juttupenkki on ikääntyneille suunnattu avoin keskustelu- ja kohtaamispaikka, joka on kehitetty osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Avoimen kohtaamispaikkatoiminnan tavoitteena on mahdollistaa ikääntyneille kynnyksetön keskustelu- ja kohtaamispaikka, jossa on mahdollisuus keskustella mielen päällä olevista asioista ja tavata toisia ikääntyneitä ja kokemusasiantuntijoita. 

Toimintaa on pilotoitu onnistuneesti ja juttupenkin juurruttaminen pysyväksi toiminnaksi on hyvinvointialueen vastuulla. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Juttupenkki -toimintaa on mahdollista toteuttaa erilaisissa toimintaympäristöissä, jotka ovat ikääntyneille tuttuja ja helposti saavutettavia.  Keski-Suomessa juttupenkki kokoontui terveysaseman ja päiväkeskuksen tiloissa. Juttupenkki soveltuu kaiken ikäisille. Uuden toiminnan markkinointiin tulee panostaa eri kanavissa, jotta tieto tavoittaa ikääntyneet. Markkinoinnissa toimivaksi osoittautui terveysaseman palvelupiste ja esitteiden jako terveysaseman eri ammattilaisten toimesta. Juttupenkin osallistujamäärän suhteen ei ollut rajausta, mutta tasapuolisen keskustelun mahdollistamiseksi yli kymmenen henkilön ryhmä saattaa tuoda haasteita. Juttupenkissä ohjaajana toimii kaksi kokemusasiantuntijaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Saadun asiakaspalautteen perusteella juttupenkki on tullut tarpeeseen, se on tarjonnut mahdollisuuden asioiden jakamiseen ja keskustelun on koettu piristäneen mielialaa. Myös useat toiveet juttupenkin jatkosta kuvaavat toiminnan tarpeellisuutta. Juttupenkki on tehnyt näkyväksi avoimen, kynnyksettömän kohtaamispaikan tarpeen. Ammattilaisilta saadun palautteen perusteella juttupenkki on toiminut myös hoidollisen intervention tilalla, osa mielenterveys- ja päihdepalveluihin hoidon tarpeen arvioon ohjatuista ikääntyneistä on saanut riittävän avun osallistumisesta juttupenkkiin.