Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli koti- ja asumispalveluissa

Koti- ja asumispalveluiden asiantuntijat, RAI tiimi sekä vastuualueen pilottiyksiköt kehittivät kaatumisen ehkäisyn toimintamallin sekä Kaatumisen ehkäisy - ja Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet henkilöraportit RAI-ohjelmistoon. 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueen koti- ja asumispalvelut

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian yhtenä tavoitteena on edistää keskisuomalaisten kokemusta turvallisuudesta. Palveluketjujen tulee olla sujuvia ja toiminta perustua näyttöön sekä tutkittuun tietoon. 

Lonkkamurtumien esiintyminen Keski-Suomessa vastaa koko maan keskiarvoa.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keski-Suomen hyvinvointialueella oli ennestään olemassa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin aikana laadittu kaatumisen ehkäisyn toimintamalli. Toimintamallissa kuvattiin useita eri kaatumisriskin arviointimittareita, liikkumisen mittareita sekä toimintaohjeita kaatumisen ehkäisemiseksi. Ohjeistukset oli laadittu alueellisen kaatumisen ehkäisyn verkoston (AKE) kanssa yhteistyössä koko Keski-Suomen alueelle yhteiseksi. 

 

Koti- ja asumispalveluilla oli tarve integroida kaatumisen ehkäisy osaksi RAI arviointia, jotta se olisi systemaattista ja säännöllistä toimintaa. Lisäksi oli tarve täsmentää juuri koti- ja asumispalveluissa käytettäviä mittareita ja menetelmiä toimintamallin käytettävyyden ja ymmärrettävyyden parantamiseksi. 

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kaatumisen ehkäisyn toimintamallin laatimiseen ja testaamiseen koottiin syksyllä 2023 kymmenen koti- ja asumispalveluiden vastuualueen pilottiyksikköä Keski-Suomen alueelta. Yksi yksiköistä oli yksityinen toimija, loput hyvinvointialueen omaa tuotantoa olevia yksiköitä. Halusimme ottaa mukaan mahdollisimman laajasti koti- ja asumispalveluiden palveluita. Yksiköt olivat kuntouttavasta päivätoiminnasta, kotihoidosta, ikääntyneiden lyhytaikaisesta asumisesta ja ympärivuorokautisesta asumisesta.

Pilottiyksiköiden tehtävänä oli kehittää ja testata kaatumisen ehkäisyn toimintamallia ja Kaatumisen henkilöraportteja yksiköissään vuoden 2023 loppuun mennessä. Pilottiyksiköitä osallistettiin kehittämisprosessiin työpajojen avulla. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteemme on lisätä toiminnallista arkea ja ottaa rohkeasti monipuolisia keinoja käyttöön kaatumisen ehkäisyssä. Myönteiset kokemukset ja kohtaamiset lisäävät iloa sekä luovia hetkiä arkeen niin asiakkaille kuin ammattilaisille. Näin saamme kaatumisen ehkäisyn osaksi koti- ja asumispalveluiden asiakasprosesseja ja johtamisen käytänteitä. Lisäämme kaatumisen ehkäisyn merkityksen ymmärtämistä ja tuemme kaatumis- ja putoamistapaturmien kirjaamista mm. Laatuporttiin. 

Moniammatillinen henkilöstö saa helposti asiakkaan toimintakyvystä yksilöllisen tiedon Kaatumisen ehkäisyn -henkilöraportin avulla. Raportin sisällön avulla myös yhtenäiset käsitteet vahvistuvat. RAI tietoja hyödyntämällä säästyy työntekijöiden työaikaa ja löydetään yksilölliset asiakkaan voimavaroja hyödyntävät keinot asiakkaan kanssa yhdessä kaatumisen ehkäisyyn. RAI-henkilöraportin sisältö on laadittu näyttöön pohjautuvalla tiedolla.

Muutoksen mittaaminen

Pilotoinnin vaikuttavuutta mitattiin Laatuportti ilmoitusten määrillä sekä RAIsta saatavilla tiedoilla (lonkkamurtumat, FALLS). Jatkossa kaatumisen ehkäisyn vaikuttavuutta mitataan neljännesvuosittain osavuosikatsauksilla, jotka sisältävät tietoja Laatuportista sekä RAIsta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Koti- ja asumispalveluiden asiakkaat ja henkilöstö

Idean konkretisointi ja visualisointi

Tarkoituksena oli kuvata toimintamalli, joka ohjaa ammattilaisen toimintaa kaatumisen ehkäisyssä. Toimintamalli sisälsi osaamisen kehittämisen määrittelyn, kaatumisten seurannan periaatteet, yksikön kaatumisen ehkäisyn rakenteiden kehittämisen periaatteet, vaadittavat välittömät toimet kaatumisen ehkäisemiseksi sekä laajan kaatumisvaaran arvioinnin RAI henkilöraportin avulla. 

Ratkaisun testaaminen

Pilottiyksiköt testasivat toimintamallia yksikössään syksyllä 2023. Yksiköt käsittelivät toimintamallia työpajojen jälkeen työyhteisössään ja kehittivät toimintojaan. Yksiköt kokeilivat Kaatumisen ehkäisyn -henkilöraporttia ja antoivat siitä palautetta työpajoissa. 

Liitteet
Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena oli saada kaatumisen ehkäisy osaksi yksiköiden asiakasprosesseja sekä RAI toimintakykytieto osaksi asiakkaan laajaa kaatumisvaaran arviointia. 

Kokeilussa opittua

Yksiköissä oli olemassa monia keinoja kaatumisten ehkäisemiseksi ja asiakkaan toimintakyvyn tukemiseksi. Mielestämme aktiivinen arki ja kuntouttava työote ovat ratkaisevassa asemassa kaatumisten ehkäisyssä. Pilotointi antoi yksiköille tietoa kaatumisen ehkäisystä sekä rakennetta kehittämisen tueksi. Työpajoissa keskityttiin kokemusten ja arki-innovaatioiden jakamiseen. Pilotoinnin ja työpajojen tuotoksista syntynyt toimintamalli  hyväksyttiin koti- ja asumispalveluiden vastuualueen johdon tasolla. Toimintamalli antaa selkeyttä kaatumisen ehkäisyyn ja vaikuttavuuden seurantaan. Tunnistimme, että hyvinvointialueella tarvitaan vielä tukea kaatumisen ehkäisyn toimintamallin käytäntöön viemisessä ja sektorirajat ylittävää yhteistyötä. Kaatumisvaaran tunnistaminen on tärkeää jokaisessa asiakaskontaktissa. Kehittämämme toimintamalli on saanut kiitosta käytännön työntekijöiltä sekä kiinnostusta muilta hyvinvointialueilta. 

Ratkaisun perusidea

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli ohjaa ammattilaisen toimia kaatumisten ehkäisemiseksi sekä tuo yhteen näyttöön perustuvat menetelmät. Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli perustuu Maailmansuositukseen kaatumisen ehkäisystä sekä THL:n Iäkkäiden kaatumisen ehkäisyn oppaaseen. Kaatumisen ehkäisyn perustana koti- ja asumispalveluissa on toiminnallinen arki ja moniammatillisen työskentelyn hyödyntäminen. Toimintamallissa kuvataan lyhyesti arjen rakenteet, joilla asiakkaan toimintakykyä voidaan tukea ja ehkäistä kaatumisia. Lisäksi toimintamallissa kuvataan asiakkaan monitekijäisen kaatumisriskin arvioinnin eri vaiheet. 

Monitekijäisen kaatumisriskin arvioinnissa käytetään RAI-ohjelmistoon laadittua Kaatumisen ehkäisy -henkilöraporttia sekä Kaatumisvaaraa lisäävien lääkkeiden listaa. Kaatumisen ehkäisyn henkilöraportti koostaa RAI arvioinnista yhdelle raportille kaiken IKINÄ toimintamallin Laajan kaatumisvaaran arvioinnin sisällön. Raportti koostaa helposti luettavaksi kokonaisuudeksi asiakkaan voimavarat sekä yksilölliset haasteet. Raportti toimii keskustelun pohjana asiakkaan kanssa hoidon suunnittelussa ja tavoitteiden asettamisessa. Raportin tiedot koostuvat asiakkaalle tehdystä RAI-arvioinnista, joten se ei lisää ammattilaisen työtä eikä tarvita erillisiä kaatumisvaaran riskin tunnistamisen mittareita. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kaatumisen ehkäisyn toimintamallin rakentamisessa on käytetty hyvinvointialueen kaatumisen ehkäisyn asiantuntijoita,  käytännön työn kokemusta sekä suosituksia ja tutkimusnäyttöä. Kaatumisen ehkäisyn henkilöraportti muodostuu RAI-ohjelmistossa automaattisesti normaalin RAI arvioinnin yhteydessä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Henkilöraportin laatiminen mahdollistaa yhteistyön eri asiantuntijoiden välillä. Kaatumisen ehkäisy vaatii moniammatillista yhteistyötä ja yli vastuualuerajojen tapahtuvaa kehittämistä. 

Toimintamallista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Keski-Suomen hyvinvointialueen koti- ja asumispalveluiden asiantuntijoihin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamalli on luonut selkeyttä kaatumisen ehkäisyn rakenteisiin. Toimintamallin kehittämisen myötä kaatumisen ilmiötä on tuotu ilmi koti- ja asumispalveluiden vastuualueella ja se on tunnistettu tärkeäksi kehittämiskohteeksi. Kaatumisista tuotetaan tilastoja johdon ja yksiköiden käyttöön säännöllisesti. Toimintamallin juurruttaminen käyttöön aloitetaan palvelualue kerrallaan. Toimintamalli on hyväksytty käyttöön koti- ja asumispalveluissa.