Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli koti- ja asumispalveluissa
Koti- ja asumispalveluiden asiantuntijat, RAI tiimi sekä vastuualueen pilottiyksiköt kehittivät kaatumisen ehkäisyn toimintamallin sekä Kaatumisen ehkäisy - ja Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet henkilöraportit RAI-ohjelmistoon.
Toimintamallin nimi
Koti- ja asumispalveluiden asiantuntijat, RAI tiimi sekä vastuualueen pilottiyksiköt kehittivät kaatumisen ehkäisyn toimintamallin sekä Kaatumisen ehkäisy - ja Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet henkilöraportit RAI-ohjelmistoon.
Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli ohjaa ammattilaisen toimia kaatumisten ehkäisemiseksi sekä tuo yhteen näyttöön perustuvat menetelmät. Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli perustuu Maailmansuositukseen kaatumisen ehkäisystä sekä THL:n Iäkkäiden kaatumisen ehkäisyn oppaaseen. Kaatumisen ehkäisyn perustana koti- ja asumispalveluissa on toiminnallinen arki ja moniammatillisen työskentelyn hyödyntäminen. Toimintamallissa kuvataan lyhyesti arjen rakenteet, joilla asiakkaan toimintakykyä voidaan tukea ja ehkäistä kaatumisia. Lisäksi toimintamallissa kuvataan asiakkaan monitekijäisen kaatumisriskin arvioinnin eri vaiheet.
Monitekijäisen kaatumisriskin arvioinnissa käytetään RAI-ohjelmistoon laadittua Kaatumisen ehkäisy -henkilöraporttia sekä Kaatumisvaaraa lisäävien lääkkeiden listaa. Kaatumisen ehkäisyn henkilöraportti koostaa RAI arvioinnista yhdelle raportille kaiken IKINÄ toimintamallin Laajan kaatumisvaaran arvioinnin sisällön. Raportti koostaa helposti luettavaksi kokonaisuudeksi asiakkaan voimavarat sekä yksilölliset haasteet. Raportti toimii keskustelun pohjana asiakkaan kanssa hoidon suunnittelussa ja tavoitteiden asettamisessa. Raportin tiedot koostuvat asiakkaalle tehdystä RAI-arvioinnista, joten se ei lisää ammattilaisen työtä eikä tarvita erillisiä kaatumisvaaran riskin tunnistamisen mittareita.
Hyvinvointialueen koti- ja asumispalvelut
Koti- ja asumispalveluiden asiakkaat ja henkilöstö
Kaatumisen ehkäisyn toimintamallin rakentamisessa on käytetty hyvinvointialueen kaatumisen ehkäisyn asiantuntijoita, käytännön työn kokemusta sekä suosituksia ja tutkimusnäyttöä. Kaatumisen ehkäisyn henkilöraportti muodostuu RAI-ohjelmistossa automaattisesti normaalin RAI arvioinnin yhteydessä.
Toimintamalli on luonut selkeyttä kaatumisen ehkäisyn rakenteisiin. Toimintamallin kehittämisen myötä kaatumisen ilmiötä on tuotu ilmi koti- ja asumispalveluiden vastuualueella ja se on tunnistettu tärkeäksi kehittämiskohteeksi. Kaatumisista tuotetaan tilastoja johdon ja yksiköiden käyttöön säännöllisesti. Toimintamallin juurruttaminen käyttöön aloitetaan palvelualue kerrallaan. Toimintamalli on hyväksytty käyttöön koti- ja asumispalveluissa.