Kainuun lähisuhdeväkivaltatyön osaajaverkosto
Kainuun lähisuhdeväkivaltatyön osaajaverkoston tavoitteena on lisätä lähisuhdeväkivaltatyön osaamista. Osaajaverkostossa on mahdollisuus kehittää omaa lähisuhdeväkivaltatyön osaamista ja viedä tietoa eteenpäin omassa työyhteisössä.
Kainuun hyvinvointialue.
Kainuun soten lähisuhdeväkivaltatyön koulutuksiin oli heikosti osallistujia. Hellä- hankkeessa toimijoille tehdyn kyselyn mukaan osaamisen vahvistamiselle oli kuitenkin selkeä tarve.
Esille nousseiden koulutustarpeiden pohjalta Kainuussa lähdettiin valmistelemaan avainhenkilötoimintamallia, joka kuitenkin syksyllä 2022 kaatui liian isona kokonaisuutena resurssien puutteeseen. Avainhenkilömallin kariuduttua sen tilalla lähdettiin pilotoimaan pienemmässä mittakaavassa toteutettavaa lähisuhdeväkivalattyön osaajaverkostomallia.
Osaajaverkosto liittyy ennaltaehkäisevän ja ennakoivan työn vahvistamiseen ja palveluiden saatavuuteen. Mallissa painottuu yhdessä tekeminen, tehokkuus, osaamisen vahvistaminen ja toimintojen uudistamiseen.
Aikaisempaan avainhenkilömalliin ilmoittautuneilta henkilöiltä kysyttiin kiinnostusta lähteä mukaan lähisuhdeväkivaltatyön osaajaverkostopilottiin. Ilmoittautuneita tuli kahdeksan (8). Osallistujat olivat eri ikäisten kanssa Kainuun alueella työskenteleviä ammattilaisia.
Asiantuntijana osaajaverkostossa toimi aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden psykologi. Asiantuntijan roolina oli käydä verkkokoulun sisältöä läpi yhdessä verkoston osallistujien kanssa ja nostaa yhteiseen keskusteluun myös paikallisia asioita.
Hankesuunnittelijan roolina oli hoitaa käytännön järjestelyt ja osallistua tapaamisten suunnitteluun ja yhteiseen keskusteluun. Suunnittelija laati myös osallistujille ja esihenkilöille pilotin aikana toteutetut kyselyt.
Osallistujat olivat motivoituneet oman lähisuhdeväkivaltatyön osaamisen kehittämiseen ja se näkyi tapaamisissa aktiivisena osallistumisena.
Lähisuhdeväkivaltatyön osaajaverkoston tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa alueen lähisuhdeväkivaltatyön osaamista ja pitää aihetta esillä työyhteisöissä.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat laajasti lähisuhdeväkivallan uhan alla olevat, lähisuhdeväkivallan uhrit, tekijät sekä heidän lähipiirinsä.