Kaksikielisyyden yhteyshenkilöiden verkosto
Hyvinvointialueen kaikki toimialat kattava yhteyshenkilöverkosto, jonka jäsenet pääasiallisten tehtäviensä ohella käyttävät työaikaansa myös kaksikielisyyden edistämiseen ja kehittämiseen.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on kaksikielinen, joten jokaisella on oikeus asioida kanssamme oman valintansa mukaan suomeksi tai ruotsiksi ilman, että asioinnissa käytetään tulkkia tai käännösapua.
Kaksikielinen palvelu toteutuu hyvinvointialueella vaihtelevasti.
Toimintamallia kehittää kaksikielisyystyön ohjausryhmä, johon kuuluu osallistujia hyvinvointialueen kaikilta toimialoilta. Kehitystyötä koordinoi kaksi erityisasiantuntijaa, joista toinen työskentelee terveydenhuoltopalvelujen toimialalla ja toinen hanketoimistolla.
Tavoitteena on, että henkilökunta ymmärtää, millaisia velvoitteita hyvinvointialueen kaksikielisyyteen liittyy, ja että kaikissa toimintayksiköissä pystytään palvelemaan asiakkaita ruotsin kielellä.
Henkilökunnan osaamistasoa ja asiakkaiden saamaa palvelua seurataan asiakaspalautteiden ja kyselyjen avulla.
Kannustamme hyvinvointialueen kaikkia toimialoja nimeämään kaksikielisyystyön yhteyshenkilöitä, jotka pääasiallisten työtehtäviensä ohessa toimivat kaksikielisyyden paikallisina yhteyshenkilöinä. Yhteyshenkilöt jalkauttavat hyvinvointialueen kaksikielisyysohjelmaa työpaikoillaan ja verkostoissaan, tukevat työyhteisöään kaksikielisyysasioissa ja kehittävät osaltaan kaksikielisyyttä. Yhteyshenkilöohjelmaan liittyvät henkilöstöhallinnolliset asiat, kuten työajan jyvittäminen ja tarvittava koulutus, sovitaan henkilöstöhallinnon kanssa.
Ohjelmasta viestitään erityisesti intranetissä sekä kaksikielisyyteen liittyvissä koulutuksissa ja verkostoissa. Alkuvaiheessa viestinnän erityisenä tavoitteena on herättää kiinnostusta yhteyshenkilöohjelmaa kohtaan ja rekrytoida osallistujia.