Kannustavat Kokemukset
Autamme 14–29-vuotiaita maahanmuuttajataustaisia nuoria työnhaun kaikissa eri vaiheissa. Nuorten toivotaan saavan työelämästä myönteisiä ja kannustavia kokemuksia, jotka rohkaisevat ja innostavat heitä löytämään oman paikkansa työelämässä jatkossakin.
Ulkomaalaistaustaiset nuoret kohtaavat muita nuoria huomattavasti enemmän syrjintää kouluissa, työelämässä tai asunnon saamisessa (THL 2018). Mallilla tuetaan maahanmuuttajataustaisia nuoria sekä pyritään kannustamaan työnantajia työllistämään heitä ja kantamaan samalla yhteiskuntavastuuta. Kotona Suomessa -hankkeen tutkimusraportissa Selvitys maahanmuuttajien rekrytoimisesta (2020) todetaan, että lähes puolet rekrytoinnista vastaavista kokee, että maahanmuuttajan suomen kielen taidon pitäisi olla lähes äidinkielen tasolla, jotta hän pärjäisi työssä. Niissä yrityksissä, joissa oli kokemusta maahanmuuttajista työntekijöinä, kielitaitovaatimus oli lievempi. Toiminnan avulla työnantajille halutaan tuottaa myönteisiä kokemuksia maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistämisestä, jotta he olisivat jatkossa yhdenvertaisia työnhakijoita. Maahanmuuttajataustaiset nuoret tarvitsevat usein yksilöllistä, kädestä pitäen apua koko työnhaun prosessiin. Heillä ei välttämättä ole työn tekemisen mallia, riittävää kielitaitoa, tietotaitoa työnhaun vaiheista tai tarvittavia digitaitoja sen itsenäiseen toteuttamiseen.
Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisussa 26/2017 esitellään Maahanmuuttajat ja työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikuttavuus -raportin tuloksia. Raportissa todetaan, että työkokemuksen saaminen suomalaisilta työmarkkinoilta on maahanmuuttajille ensiarvoisen tärkeää. Kotoutumistoimenpiteissä olisikin panostettava siihen, että ne edistäisivät ensimmäisen, vaikka hyvin lyhyenkin, työpaikan saamista ja työkokemuksen kartuttamista. Maahanmuuttajien työllistyminen -julkaisussa (6/2014) todetaan, että kaikenlaista työnantajien ja maahanmuuttajien välistä kohtaamista tapahtuu edelleen liian vähän.
Maahanmuuttajataustaisten nuorten on vaikeaa löytää itsenäisesti ensimmäisiä työpaikkojaan, jotka voivat olla esimerkiksi kesätöitä, osa-aikatöitä tai erilaisia työharjoittelupaikkoja.
Kohderyhmänä ovat 14-29-vuotiaat maahanmuuttajataustaiset nuoret, jotka ovat kiinnostuneita löytämään työpaikan, mutta tarvitsevat siihen apua. Nuoria tavoitetaan kouluyhteistyön kautta ja heitä ohjataan toimintaan mukaan myös TE-toimistosta, sosiaalitoimistosta sekä kotouttamispalveluista. Suuri osa nuorista kuulee toiminnasta ystäviltään ja ohjautuu toimintaan itsenäisesti.
Toisena kohderyhmänä ovat alueiden työnantajat. Työnantajia rohkaistaan työllistämään maahanmuuttajataustaisia nuoria ja heitä tuetaan tarvittaessa työllistämisprosessin kaikissa vaiheissa, myös silloin kun nuori on töissä. Työnantajille tarjottava tuki on yksilöllistä, riippuen työnantajan ja nuoren tarpeista. Vuonna 2021 työnantajista 93% arvioi, että Kannustavat Kokemukset -toiminnan työntekijä oli tarvittaessa tavoitettavissa työjakson aikana. Työnantajat arvioivat nuorten työjakson kokonaisarvosanalla 8,64 (asteikko 1-10).
Toimintaa on järjestetty vuodesta 2015 Vaasassa ja Kokkolassa ja vuodesta 2020 myös Pietarsaaressa. Toiminnan aikana nuorilta, työnantajilta ja yhteistyötahoilta on kerätty vuosittain palautetta ja toimintaa kehitetään jatkuvasti saadun palautteen perusteella. Toiminnassa hyödynnetään ryhmätoimintaa, mutta tuki painottuu yksilötapaamisiin, joissa nuori saa itse määritellä tuentarpeensa ja toiveensa työpaikan suhteen. Toiminnassa kartoitetaan nuoren tulevaisuuden suunnitelmia ja toiminnalla pyritään tukemaan niitä.