Viestinnän vapaaehtoistoiminta
Toiminnassa tarjotaan nuorille alusta ja mahdollisuus vaikuttamiseen hyödyntäen erilaisia digitaalisia viestintäkanavia, kuten sosiaalista mediaa (esim. TikTok, Instagram), podcasteja tai Digiraatia (digiraati.fi). Digiraati on Oikeusministeriön tuottamaa ja ylläpitämää toimintaa, jonka tarkoituksena on nostaa yhdenvertaisesti esille nuorten ääntä heitä koskevissa asioissa sekä vahvistaa nuorten ja päättäjien välistä vuoropuhelua.
Organisaatio voi pohtia luoko uudet somekanavat vai tekevätkö nuoret aikuiset materiaalia olemassa oleville alustoille.
Vapaaehtoiset suunnittelevat ja toteuttavat viestintää haluamallaan alustalla. Vapaaehtoisen polku toiminnassa etenee seuraavalla tavalla:
- Uusi vapaaehtoinen ilmoittautuu mukaan
- Vapaaehtoinen haastatellaan
- Sähköposti, jossa ohjeet koulutuksesta
- Koulutus
- Perehdytys
- Toiminnan aloittaminen vastuumentorin johdolla
Vapaaehtoiselta toivotaan osallistumista toimintaan vähintään kerran kuukaudessa, mutta osallistuminen useammin on mahdollista ja toivottavaa. Osallistua saa niillä tehtävillä ja soveltuvalla tavalla, joita jokaiselle vapaaehtoiselle löydetään.
Toimintaan mukaan tuleminen
Osallistujan ilmoittautuessa mukaan toimintaan, mentorit ottavat häneen yhteyttä uuden vapaaehtoisen toivomalla tavalla joko puhelimitse tai sähköpostitse. Alkutapaamisessa kartoitetaan vapaaehtoisen toiveita ja kiinnostuksen kohteita, joiden pohjalta etsitään vapaaehtoiselle sopiva tehtävä. Tapaamisen jälkeen vapaaehtoinen käy koulutuksen, josta hän saa perustaidot toimia tehtävässä.
Koulutuksessa käsitellään esim. erilaisilla somealustoilla viestimistä, vaikuttamistoimintaa ja podcastin tuottamisen vaiheita. Kun koulutus on suoritettuna, mentori tekee vapaaehtoisen kanssa ”harjoittelun”, jossa tehdään yhdessä ensimmäinen vapaaehtoistehtävä. Tehtävä saattaa olla esimerkiksi TikTok-videon yhteinen suunnittelu, Instagram-postauksen teko tai podcastin-tuotannon tehtäviin tutustumista käytännön tasolla. Harjoitteluvuoro toteutetaan uuden vapaaehtoisen toiveiden ja toiminnan tarpeiden perusteella.
Mentoriksi kouluttautuminen
Toiminnassa jo mukana oleville vapaaehtoisille tarjotaan mahdollisuutta lähteä mukaan mentoritoimintaan, kun toiminnassa on oltu mukana vähintään puoli vuotta. Jo toiminnassa mukana olleet mentorit kouluttavat ja perehdyttävät uudet mentorit. Työntekijät tukevat mentoreita tarpeen mukaan perehdyttämisessä ja kouluttamisessa. Mentorit käyvät koulutuksen vapaaehtoisten haastattelun vetämisestä ja perehdyttämisestä. Mentoreille tarjotaan myös mahdollisuuksien mukaan lisäkoulutuksia esimerkiksi työpaja vapaaehtoisten tukemisesta, kohtaamiskoulutusta, someviestinnän koulutusta, ryhmänohjaaja koulutus, johtamisen kokonaisuuksia sekä vapaaehtoistoiminnan ja viestinnän koulutuksia.
Mentoritoiminta
Mentoroinnin keskeisenä tavoitteena on tukea vapaaehtoista omassa toiminnassaan. Mentorointi on vastavuoroista uuden opettelua, oppimista sekä kasvua. Onnistuneen mentoritoiminnan edellytykset ovat sitoutuminen ja luottamuksellinen vuorovaikutussuhde, jonka syntymistä tuetaan koko prosessin ajan. Mentorin tehtävänä on koordinoida toimintaa, perehdyttää ja tukea vapaaehtoisia. Vapaaehtoisten tukeminen ja ohjaus koostuu hyvin järjestetystä perehdytyksestä, toiminnanohjauksesta ja lisäkoulutuksista sekä yhteydenpidosta, kiittämisestä ja yhteisen tekemisen järjestämisestä. Vapaaehtoisen on tärkeää tuntea ja tietää, että hän ei ole yksin ja että hänen panostaan arvostetaan. Mentoritoiminta mahdollistaa tuetun vapaaehtoistoiminnan, jolloin kaikilla nuorilla on mahdollisuus osallistua ja tulla mukaan.
Käytännössä mentoreilla on kullakin oma osa-alueensa (esim. TikTok tai podcast), jolla he toimivat itse vaikuttajina ja tukevat vapaaehtoisia. Mentoria tuetaan tehtävässään koulutuksilla ja säännöllisellä noin neljä kertaa vuodessa järjestettävillä työnohjauksilla. Mentoreilla on oma vastuuhenkilönsä, jolta he saavat tarvittaessa tukea käytännön toimintaan, vapaaehtoisten kanssa työskentelyyn ja muihin pohdituttaviin kysymyksiin. Mentoreilla ja vastuuhenkilöllä on Whatsapp-ryhmä, jossa kysymyksiä voi esittää matalalla kynnyksellä.