Kasvatus- ja perheneuvontatyön kehittäminen Etelä-Savossa
Kasvatus- ja perheneuvontapalveluiden kehittäminen ja koulutus asiakaslähtöisesti Etelä-Savon hyvinvointialueen tarpeisiin. Kehittämistyö liittyy hyvinvointialueen strategiaan tavoitteena alueellisesti yhtenevät käytänteet ja asiakasohjaus.
Lapsi- ja perhepalvelujen alueellisen kehittämisen painopisteet Tulevaisuuden sotekeskus-ohjelmassa liittyvät voimakkaasti varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn. Painopisteenä on ollut lasten ja nuorten matalan kynnyksen monialaisten palvelujen laadun ja saatavuuden parantaminen. Yhtäältä lasten ja nuorten hyvinvointia rakennetaan laajassa eri toimijoiden välisessä yhteistyössä. Toisena näkökulmana palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä palveluja kehitetään lukuisilla alueilla ja keskeisenä tavoitteena on palveluketjujen alueellinen selkiyttäminen, yhdistäminen sekä saatavuuden vahvistaminen.
Kasvatus- ja perheneuvonta työn kehittämisessä toimintaympäristönä on hyvinvointialueen asiakasohjaus Perheneuvon kehittäminen, sosiaalihuoltolain mukaiset lapsiperhepalvelut, lastensuojelu ja lasten mielenterveyspalvelut.
Etelä-Savossa oli aikaisemmin kolme eri toimintamallia kasvatus- ja perheneuvontatyössä ennen hyvinvointialueen käynnistymistä. Etelä-Savon sairaanhoitopiiri eli Essote, Itä-Savon sairaanhoitopiiri eli Sosteri ja Pieksämäen kaupunki järjestivät itsenäisesti omat palvelut.
Hankkeen ensisijainen tavoite oli laajentaa kasvatus- ja perheneuvonta työtä kattamaan myös 13- 17 vuotiaiden perheisiin.
Kehitystyöstä vastasi sosiaalityöntekijä Marjo Viisterä. palvelupäällikkö Leila Hammarberg, sosiaalityöntekijä Anne Pellikka ja lastensuojelun systeemisentyöotteen kouluttaja Susan Pitkänen sekä muut kasvatus- ja perheneuvonta tiimi
Kehittämistyöllä vastattiin kasvatus- ja perheneuvonnan tunnistamiseen sosiaalihuoltolain mukaiseksi matalan kynnyksen peruspalveluksi ennalta ehkäisevänä palveluna sekä siihen, että palvelua saavat kaikki alle 18-vuotiaat, viitaten Hanne Kalmarin kasvatus- ja perheneuvonnan kansalliseen kehittämisprosessin loppuraporttiin.
Kehittämistyö liittyy hyvinvointialueen strategiaan siten, että halutaan alueellisesti yhtenevät käytänteet ja asiakasohjaus.
Asiakaspalaute ohjaa kehitystyötä
Alkuperäisenä tavoitteena on kehittää 13-18 -vuotiaiden palvelua kasvatus- ja perheneuvonnassa yhteiskehittämisenä.
Kouluttaa systeemisentyöskentelyn työote kasvatus- ja perheneuvontatiimin käyttöön.
Vahvistaa perhe.- ja parisuhdeosaamista työntekijöille.
Kirkastaa jokaisen kasvatus- ja perheneuvontatyössä työskentelevien työnkuvia.
Etelä-Savon lapsiperheet