Kauhujen Kangasala, hurja halloween-viikonloppu
Kauhujen Kangasala -tapahtuma syntyi ajatuksesta tuottaa jotakin uutta ja piristävää koronapandemian keskelle. Keskeinen ajatus oli, että kaikki kaupunkilaiset tuottavat sisältöä tapahtumaan. Luovuudella ja pienellä budjetilla syntyi yli 1000 kävijän halloween-viikonloppu.
Kangasalan kaupunki tahtoo olla tapahtumien kaupunki, jossa tapahtumia on helppo järjestää, niille on hyvät edellytykset ja jossa jokainen kaupunkilainen pääsee nauttimaan tapahtumien mieltä piristävästä vaikutuksesta. Tätä tavoitetta varten kaupunkiin palkattiin maaliskuussa 2020 ensimmäinen kokoaikainen tapahtumakoordinaattori.
Koronaviruspandemia kuritti erityisesti tapahtumia ja valtaosa vuodelle 2020 suunnitelluista tapahtumista jouduttiin perumaan. Koronapandemia näkyi ja tuntui myös ihmisten mielissä, ihmiset kaipasivat tekemistä ja tapahtumia ehkä enemmän kuin koskaan, mutta tapahtumiin ei voinut osallistua. Kangasalla tätä ongelmaa lähdettiin ratkaisemaan tuottamalla tapahtumia nykyteknologiaa ja luovaa ajattelua hyödyntämällä. Tämän seurauksena syntyi erityisesti osallistavuuteen perustuvia tapahtumakonsepteja, kuten Kauhujen Kangasala, hurja halloween-viikonloppu tapahtuma.
Kaupunkilaisten osallisuus on yksi tapahtumallisuuden kehityksen keskeisiä edellytyksiä ja se oli lähtöedellytys myös Kauhujen Kangasala viikonlopulle. Tapahtumaa myös rahoitettiin kaupungin Kulttuuripalveluiden osallistuvan budjetoinnin puitteissa. Tapahtumakokonaisuuden kantavana ajatuksena oli, että kuka tahansa, yritys, yhteisö tai yksittäinen kaupunkilainen voisi toteuttaa ohjelmaa viikonlopun osaksi, esimerkiksi järjestämällä kauhukierroksen tai pukeutumalla halloween-asuun tapahtumien ajaksi. Kaupungin rooliksi jäi mahdollistaminen, kuten tilat, viestintä, koordinointi ym.
Tämän lisäksi tapahtumia tuotettiin myös kaupunkilaisia osallistaen, ja kaupunkilaiset saivat osallistua Kauhujen Kangasala tapahtumaryhmän työskentelyyn. Tapahtumista suurimmaksi kokonaisuudeksi muodostui yhdessä vapaaehtoisten kaupunkilaisten kanssa käsikirjoitettu, suunniteltu, puvustettu, näytelty, kuvattu ja somistettu itsenäisesti kierrettävä kauhukierros. Kauhukierros sai nimekseen Verikiven tarina Kangasalan tunnetuimman kauhulegendan mukaisesti. Kierros oli kuljettavissa itse valittuna ajankohtana, ja se sisälsi tarinaa eteenpäin kuljettavia videoita, jotka kertoivat verikiven legendan tarinaa.
Tapahtuman suunnittelu ja toteutus innostivat mukaan joukon eri ikäisiä ja toisiaan ennestään tuntemattomia kaupunkilaisia, joilla ei ollut aikaisempaa kokemusta tapahtumatuotannosta tai näyttelemisestä. Silti lopputuloksena toteutettiin hieno kokonaisuus, joka sai paljon kehuja kaupunkilaisilta, jota nostettiin mediassa ja joka toi Kangasalle näkyvyyttä ympäri Pirkanmaata. Tapahtumasta voi jo nyt sanoa, että se oli omalta osaltaan kehittämässä Kangasalle osallistavaa tapahtumakulttuuria, joka tulee varmasti vain kehittymään entisestään tulevina vuosina. Kauhujen Kangasala tullaankin toteuttamaan uudelleen jälleen vuonna 2021.
Halloween on suomessa vielä suhteellisen tuore tulokas vuosittaisten juhlien joukossa, mutta sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Erityisen kiinnostavan konseptista tekee, että se on niin monelle kohderyhmälle taipuva. Esimerkiksi Kauhujen Kangasalan tuotantoryhmässä nuorin henkilö oli kolmetoistavuotias, kun taas vanhimmat tekijät jo päälle kuudenkymmenen. Kaikesta huolimatta ryhmä toimi yhteen ja kaikilla sen jäsenillä oli hauskaa yhdessä.
Kauhujen Kangasalan kohderyhmää olivatkin kaikki kaupunkilaiset ikään tai muihin persoonaa määrittäviin tekijöihin katsomatta. Lapsiperheille ja pienemmille halloweenin ystäville tarjottiin mahdollisuus osallistua pukukilpailuun ja tuliestyksiin. Verikiven tarina -kauhukierroksella puolestaan haluttiin tarjota uutta ja kiinnostavaa tekemistä nuorille ja aikuisille, joiden elämään koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehdyt sulkutoimet olivat eniten tuoneet rajoituksia. Verikiven tarina kauhukierrosta lähdettiinkin suunnittelemaan niin, että sen suositusikärajaksi asetettiin 13-vuotta. Näin kierroksesta voitiin suunnitella myös sen verran pelottava, että se kiinnostaisi muitakin kuin lapsiperheitä. Vanhemmilla oli kuitenkin mahdollisuus katsoa esittelyvideo ennakkoon ja tehdä sen perusteella päätös halusivatko he lähteä nuorempien lastensa kanssa kauhukierrokselle.
Kaupunkilaisia osallistettiin tapahtuman tekemiseen koko syksyn 2020 kestäneillä viikoittaisilla Teams kokouksilla, joiden vetäjänä toimi kaupungin tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi. Tapahtuman tekemiseen osallistuminen oli täysin vapaaehtoista ja kuka tahansa sai ilmoittautua mukaan joko kerraksi, kahdeksi tai vaikka olla mukana tekemisessä jokaisella kerralla. Syyslomaviikolla 2020 aloitettiin Verikiven tarina -kauhukierroksen videoiden kuvaukset, sekä reitin somistus johon kaikilla kiinnostuneilla oli myös mahdollisuus osallistua. Tapahtuman työryhmälle viestiteltiin yhteisessä Kauhujen Kangasalla suunnitteluryhmä Facebook –ryhmässä, sähköpostiketjuissa sekä lähempänä tapahtumaa WhatApp -ryhmässä.
Kaupunkilaisia houkuteltiin tapahtuman tekijöiksi ja kävijöiksi kaupungin verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa sekä paikallislehdissä. Tapahtumaviikonloppua puolestaan markkinoitiin ennakkovideoilla tulevasta tapahtumasta.