Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen HYTE-verkosto (RRP2, P 4, I 2)
Toimintamalli on jatkokehittämistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallille (STM 2020-2021). Toimintamalli kuvaa Keusoten yhdyspintatyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä varhaista tunnistamista.
Strategisella tasolla tavoitellaan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemista ennaltaehkäisevästi, jotta vältytään raskaisiin palveluihin ohjaamisesta ja säästetään kustannuksissa. Hyte-verkostolla pyritään vahvistamaan yhdyspintatyötä järjestöjen, seurakuntien ja kuntien toimijoiden kanssa. Tavoitteena asiakkaalle oikea-aikainen palvelu oikeassa paikassa ja oikean ajan.
Keusoten hyvinvointisuunnitelman tavoitteet vuosina 2019-2025
- Sairastavuus vähenee
- Liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa
- Ylipainoisten ja lihavien määrä laskee
- Yksinäisyyden kokemus vähenee
- Sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy
- Mielenterveysongelmien määrä vähenee
- Päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee.
Hyte-allianssi kumppanuusmallia kehitettiin STM:n rahoituksella vuosina 2020-2021. Toimintamalli tarvitsi tarkennusta ja laajentamista mm. ilmiöpajatyöskentelyyn sekä järjestöavustustoiminnan kuvaamiseen.
Mukana kehitystyössä oli alueen järjestöneuvottelukunta ja sen teemaverkostot, kuntien ja seurakuntien edustus.
Ilmiöpajatyöskentelyllä pyrittiin nostamaan esiin uusia ilmiöitä järjestötoimijoiden ja kuntien sekä Keusoten ammattilaisten näkökulmasta. Ilmiöpajoissa käytettiin soveltaen Sitran Ilmiöpaja-mallia. Esiin nousseisiin ilmiöihin pyrittiin löytämään jo olemassa olevat toimintamallit tai niiden puutteessa rakentamaan uusia toimintamalleja. Tässä esimerkkinä Ikääntyneiden teemaverkostossa esiin noussut etsivä vanhustyön toiminnan aloittaminen Keski-Uudellamaalla.
Toisena tavoitteena saada selkeä toimintamalli järjestöavustustoiminnalle, joka palvelee niin järjestöjä kuin Keusotea. Tavoitteena myös yhdyspintatyön vahvistaminen järjestöavustustoiminnassa kuntien järjestöavustustoiminnan kanssa.
Yhteistyö järjestöjen ja kuntien kanssa on säännöllistä aikataulutetun HYTE-verkostotoiminnan kautta. Hyte-verkoston toimintamalli päivittyy tarpeen mukaan. Ilmiöpajatyöskentely on vakioitu osaksi HYTE-yhdyspintatyötä.
Järjestöavustuksen uusittu malli otetaan käyttöön tammikuussa 2025, seuranta ja arviointi tapahtuu huhtikuussa ja lokakuussa 2025 järjestön tapaamisessa.
Ilmiöpajatyöskentely on vakioitu osaksi Keusoten hyte-verkoston työskentelyä. Järjestöneuvottelukunnan Ikääntyneiden teemaverkoston kanssa järjestettiin ilmiöpaja ja esiin nousseita ideoita jatkokehitti valmiiksi toiminnaksi osallistujista nimetty pienempi porukka. (kuva aikataulusta)
Keusotella avustukset maksetaan Keusoten palvelualueiden budjetista ja yhdenaikainen haku selkiyttää sekä takaa järjestöille tasavertaisen arvioinnin.
Jatkokehitykseen lähdettiin Keusoten avustettavien järjestöjen sekä Keusoten palvelualueiden pyynnöstä.
Pohjana käytettiin Innokylässä jo kuvattua Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallia.
Ilmiöpajatyöskentelyssä hyödynnettiin Sitran Ilmiölähtöisen suunnittelun työkalupakkia.
Etsivän nostot:
Aikataulutus: Järjestöille tammikuu koettiin hyvänä ajankohtana avustustenhaulle, sillä STEA-rahoitusten ja kuntien avustusten vastaukset ovat silloin varmistuneet.
Marraskuussa 2024 pidettiin ensimmäinen Alueellinen etsivä vanhustyön teams-palaveri, jonka kutsui koolle Keusoten hyte-/järjestöedustaja. Aiheena oli nostaa esiin mitä paikallistasoilla/kunnissa tehdään jo nyt etsivää vanhustyötä.
Uudistunutta järjestöavustustoimintamallia testataan 15.1.-15.2.2025.
Alueellisen etsivä vanhustyön kokouksen tavoitteena on löytää vanhustyön tekijöitä ja kehittäjiä, tuoda esille erilaisia tapoja toteuttaa etsivää vanhustyötä ja tukea paikallisia toimia, myös "parastamaan" muilta hyviä toimintamalleja sekä tuoda tiettäväksi Keusoten omaa etsivää työtä.
Uudistuneessa järjestöavustustoiminnassa on tavoitteena oikea-aikainen haku niin järjestöjen kuin Keusoten näkökulmasta ja yhdyspinta työn vahvistaminen kuntien järjestöavustustoiminnan kanssa.
Sitoutuminen ilmiöpajatyöskentelyyn vahvistui eri toimijoilla aiheen kirkastuessa ja toimijoita ilmoittautui lisää yhteistyöhön.