Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen HYTE-verkosto (RRP2, P 4, I 2)
Toimintamalli on jatkokehittämistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallille (STM 2020-2021). Toimintamalli kuvaa Keusoten yhdyspintatyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä varhaista tunnistamista.
Strategisella tasolla tavoitellaan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemista ennaltaehkäisevästi, jotta vältytään raskaisiin palveluihin ohjaamisesta ja säästetään kustannuksissa. Hyte-verkostolla pyritään vahvistamaan yhdyspintatyötä järjestöjen, seurakuntien ja kuntien toimijoiden kanssa. Tavoitteena asiakkaalle oikea-aikainen palvelu oikeassa paikassa ja oikean ajan.
Keusoten hyvinvointisuunnitelman tavoitteet vuosina 2019-2025
- Sairastavuus vähenee
- Liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa
- Ylipainoisten ja lihavien määrä laskee
- Yksinäisyyden kokemus vähenee
- Sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy
- Mielenterveysongelmien määrä vähenee
- Päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee.
Hyte-allianssi kumppanuusmallia kehitettiin STM:n rahoituksella vuosina 2020-2021. Toimintamalli tarvitsi tarkennusta ja laajentamista mm. ilmiöpajatyöskentelyyn sekä järjestöavustustoiminnan päivittämiseen alueen järjestöjen sekä Keusoten palvelualueiden pyynnöstä.
Mukana kehitystyössä oli alueen järjestöneuvottelukunta ja sen teemaverkostot, kuntien ja seurakuntien sekä Keusoten ammattilaisten edustus.
Ilmiöpajatyöskentelyllä pyrittiin nostamaan esiin uusia ilmiöitä järjestötoimijoiden ja kuntien sekä Keusoten ammattilaisten näkökulmasta. Ilmiöpajoissa käytettiin soveltaen Sitran Ilmiöpaja-mallia. Järjestöavustushaku menettelyn uudistaminen oli yksi teema, jota lähdimme työstämään. Avustushakuaika oli aiemmin koko vuoden auki, jolloin rahoituksen riittävyys oli haasteena sekä miten arvioidaan eri järjestöjen toimintaa, kun haku tapahtuu eri aikoina ja osa on jo saanut päätöksen avustuksesta. Tavoitteena oli saada selkeä toimintamalli järjestöavustustoiminnalle, joka palvelee niin järjestöjä kuin Keusotea. Tavoitteena myös yhdyspintatyön vahvistaminen järjestöavustustoiminnassa kuntien järjestöavustustoiminnan kanssa.
Ilmiöpajoja järjestettiin järjestöneuvottelukunnan teemaverkostojen kanssa jo vuonna 2022 alkaen, mutta pääpaino oli vuonna 2023 syksyllä, jolloin esiteltiin tulos. Työskentelyn aikana esiin nousseisiin ilmiöihin pyrittiin löytämään jo olemassa olevat toimintamallit ja vastuut tai niiden puutteessa rakentamaan uusia toimintamalleja. Tässä esimerkkinä Ikääntyneiden teemaverkostossa esiin noussut etsivä vanhustyön toiminnan aloittaminen Keski-Uudellamaalla. Muita esimerkkejä: järjestöille suunnattu lähellä.fi alustaan kirjautuminen, järjestöjen säännöllisten tapaamisten aikataulutus yhdessä järjestöneuvottelukunnan kanssa, Kokemusasiantuntija-toiminnan vahvistaminen, ammattilaisten puheeksioton koulutus ja työkalut, arjen turvallisuus webinaari jne.
Seurataan yhdessä järjestöneuvottelukunnan ja kuntien kanssa säännölliseksi aikataulutetun HYTE-verkostotoiminnan tapaamisten toetumista. Hyte-verkoston toimintamalli päivitetään tarpeen mukaan eli se on uusiutuva malli. Ilmiöpajatyöskentely on vakioitu osaksi HYTE-yhdyspintatyötä.
Järjestöavustuksen uusittu malli otetaan käyttöön tammikuussa 2025, seuranta ja arviointi tapahtuu huhtikuussa ja lokakuussa vuonna 2025 järjestön tapaamisessa. Kuntien kanssa asiaa tarkastellaan erillisessä kokouksessa keväällä 2025.
HYTE-verkoston toimintamallin uudistusten tietoon saattaminen järjestöille (järjestöavustustoiminta). Keusotella avustukset maksetaan Keusoten palvelualueiden budjetista ja yhdenaikainen haku selkiyttää sekä takaa järjestöille tasavertaisen arvioinnin.
Ilmiöpajatyöskentely vakioidaan osaksi Keusoten hyte-verkoston työskentelyä Puntaroivien työpajojen ja verkostotyöskentelyn rinnalle.
Jatkokehitykseen lähdettiin Keusoten hyte-verkoston toimintamallin ja avustustoiminnasta avustettavien järjestöjen sekä Keusoten palvelualueiden pyynnöstä ilmiöpajatyöskentelyssä nousseiden teemojen kautta.
Keusoten HYTE-verkoston kehittämisen pohjana käytettiin Innokylässä jo kuvattua Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallia.
Ilmiöpajatyöskentelyssä hyödynnettiin Sitran Ilmiölähtöisen suunnittelun työkalupakkia.
Järjestöavustushaun aikataulutus: Järjestöt ehdottivat ilmiöpajassa tammikuuta hyvänä ajankohtana avustustenhaulle, sillä STEA-rahoitusten ja kuntien avustusten vastaukset ovat silloin varmistuneet. Myös Keusoten budjetti on varmistunut tuohon mennessä. Avustusten käsittely aikataulutettiin ja varmistettiin palvelualueiden toimintavalmius avustusten päätöksentekoon helmikuussa 2025.
Ilmiöpajojen toimintamalli ja Alueellinen etsivä vanhustyö kuvattiin.
Marraskuussa 2024 pidettiin ensimmäinen Alueellinen etsivä vanhustyön teams-palaveri, jonka kutsui koolle Keusoten hyte-/järjestöedustaja. Aiheena oli nostaa esiin mitä paikallistasoilla/kunnissa tehdään jo nyt etsivää vanhustyötä.
Uudistunutta järjestöavustustoimintamallia testataan 15.1.-15.2.2025.
Uudistuneessa järjestöavustustoiminnassa on tavoitteena oikea-aikainen haku niin järjestöjen kuin Keusoten näkökulmasta ja yhdyspinta työn vahvistaminen kuntien järjestöavustustoiminnan kanssa sekä tasavertainen avustushakemusten arviointi.
Ilmiöpajoilla saamme järjestötoimijoiden ja kuntien sekä seurakuntien toimijoiden toiveita ja ajatuksia esiin. Teemoille voimme yhdessä rakentaa toimintamallin.
Alueellisen etsivä vanhustyön kokouksen tavoitteena on löytää vanhustyön tekijöitä ja kehittäjiä, tuoda esille erilaisia tapoja toteuttaa etsivää vanhustyötä ja tukea paikallisia toimia, myös "parastamaan" muilta hyviä toimintamalleja sekä tuoda tiettäväksi Keusoten omaa etsivää työtä. Osallistuminen Valli ry:n toimintaa antaa tukea oman toiminnan aloittamiseen.
Sitoutuminen ilmiöpajatyöskentelyyn vahvistui eri toimijoilla aiheen kirkastuessa ja toimijoita ilmoittautui lisää yhteistyöhön.