Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen HYTE-verkosto (RRP2, P 4, I 2)
Toimintamalli on jatkokehittämistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallille (STM 2020-2021). Toimintamalli kuvaa Keusoten yhdyspintatyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä varhaista tunnistamista.
Toimintamallin nimi
Toimintamalli on jatkokehittämistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallille (STM 2020-2021). Toimintamalli kuvaa Keusoten yhdyspintatyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä varhaista tunnistamista.
Strategisella tasolla tavoitellaan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemista ennaltaehkäisevästi, jotta vältytään raskaisiin palveluihin ohjaamisesta ja säästetään kustannuksissa. Hyte-verkostolla pyritään vahvistamaan yhdyspintatyötä järjestöjen, seurakuntien ja kuntien toimijoiden kanssa. Tavoitteena asiakkaalle oikea-aikainen palvelu oikeassa paikassa ja oikean ajan.
Keusoten hyvinvointisuunnitelman tavoitteet vuosina 2019-2025
- Sairastavuus vähenee
- Liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa
- Ylipainoisten ja lihavien määrä laskee
- Yksinäisyyden kokemus vähenee
- Sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy
- Mielenterveysongelmien määrä vähenee
- Päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee.
Jatkokehitykseen lähdettiin Keusoten avustettavien järjestöjen sekä Keusoten palvelualueiden pyynnöstä.
Keusoten järjestöavustuksen uudistus sai lautakunnan päätöksen 5.2024, jolloin viestintä aloitettiin järjestöinfossa järjestöille sekä arviointiimin kautta palvelualueille. Kesän ja syksyn aikana viestintää tehtiin säännöllisesti Keusoten nettisivuilla, järjestöjen kuukausikirjeissä, somessa, järjestötapaamisissa, kuntien viestinnän kautta sekä kuntien avustusklinikoissa. Samassa yhteydessä on tiedotettu aikatauluteistuista järjestötapaamisista ja järjestettävistä ilmiöpajoista sekä niiden teemoista.
Ilmiöpajojen uudet teemoja mietitään yhdessä järjestöjen, kuntien ja seurakuntien kanssa vuodelle 2025. Yhdessä sovitut työpajat lisäävät osallistumista ja sitoutumista.
Yhdessä järjestöjen ja kuntien kanssa on määritelty aikataulutetut säännölliset tapaamiset, järjestöavustushaku ajankohta määritelty uudelleen. Ensimmäinen haku uudistetulla toiminnalla on vuonna 2025, jonka vuoksi menetelmä arvioidaan huhtikuussa ja lokakuussa yhdessä järjestöjen kanssa.
Ilmiöpajoista nousseet uudet teemat otetaan yhdyspinta-toimijoiden kanssa työskentelyyn ja niille rakennetaan yhteiset toimintamallit/-ohjeet.
Kuntien ja järjestöjen kanssa on laadittu yhdyspintatyön tavoitteet vuodelle 2025, jotka tullaan arvioimaan ja raportoimaan alueellisen hyvinvointikertomuksen yhteydessä.