Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen HYTE-verkosto (RRP2, P 4, I 2)

Toimintamalli on jatkokehittämistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallille (STM 2020-2021). Toimintamalli kuvaa Keusoten yhdyspintatyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä varhaista tunnistamista.

Toimintamallin nimi
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen HYTE-verkosto (RRP2, P 4, I 2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamalli on jatkokehittämistä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten HYTE-allianssi kumppanuusmallille (STM 2020-2021). Toimintamalli kuvaa Keusoten yhdyspintatyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä varhaista tunnistamista.

Toteutuspaikka
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella Hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet toimialalla yhdessä järjestöjen ja kuntien toimijoiden kanssa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Liitteet ja linkit
Kuva
Hyvinvoinnin tukeminen ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen avulla
Kuvateksti
Asukkaiden hyvinvointia tuetaan Keusotessa ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen avulla. RRP2 hankkeen aikana monialaisessa yhteistyössä kehitettiin useita toimintoja, joista HYTE-verkosto on yksi toimintamalli.

Tekijä

Marjut Suo

Luotu

16.12.2024

Viimeksi muokattu

21.01.2025
Ratkaisun perusidea

Keusoten HYTE-verkoston toimintamalli kuvaa alueen järjestöneuvottelukunnan (järjestöjen) ja kuntien kanssa tehtävää yhteistyötä vakioidusti. Toimintamalli tuo esille eri elementit yhteistyössä. Muun muassa vastuut omista toiminnoista kullakin, säännölliset tapaamiset, yhdessä kehittäminen, tilojen luovutus järjestöjen käyttöön sekä järjestöavustustoiminta.

Esimerkkeinä ilmiöpajatyöskentely ja siinä esimerkkinä Järjestöneuvottelukunnan ikääntyneiden teemaverkoston kanssa järjestetyn työskentelyn seurauksena Alueellisen etsivä vanhustyön aloitus alueella.

Toimintaympäristö

Strategisella tasolla tavoitellaan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemista ennaltaehkäisevästi, jotta vältytään raskaisiin palveluihin ohjaamisesta ja säästetään kustannuksissa. Hyte-verkostolla pyritään vahvistamaan yhdyspintatyötä järjestöjen, seurakuntien ja kuntien toimijoiden kanssa. Tavoitteena asiakkaalle oikea-aikainen palvelu oikeassa paikassa ja oikean ajan.  

Keusoten hyvinvointisuunnitelman tavoitteet vuosina 2019-2025  

  1. Sairastavuus vähenee 
  2. Liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa 
  3. Ylipainoisten ja lihavien määrä laskee 
  4. Yksinäisyyden kokemus vähenee 
  5. Sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy 
  6. Mielenterveysongelmien määrä vähenee 
  7. Päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Jatkokehitykseen lähdettiin Keusoten hyte-verkoston toimintamallin ja avustustoiminnasta avustettavien järjestöjen sekä Keusoten palvelualueiden pyynnöstä ilmiöpajatyöskentelyssä nousseiden teemojen kautta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Keusoten HYTE-verkoston päivitys Keusoten järjestöavustuksen uudistus sai lautakunnan päätöksen 5.2024, jolloin viestintä aloitettiin järjestöinfossa järjestöille sekä arviointiimin kautta palvelualueille. Arviointitiimille, joka koostuu Keusoten palveluiden edustajista, jotka olivat mukana työstämässä päivitettyä mallia, kerrattiin toiminta ja miten palvelualueiden tulee varautua avustushakemusten arviointiin ajallisesti ja henkilöstöresurssilla. 

Kesän ja syksyn aikana viestintää tehtiin säännöllisesti järjestöille Keusoten nettisivuilla, järjestöjen kuukausikirjeissä, somessa, järjestötapaamisissa, kuntien viestinnän kautta sekä kuntien avustusklinikoissa että Järjestöneuvottelukunnan kokouksessa. Samassa yhteydessä on tiedotettu aikatauluteistuista järjestötapaamisista ja järjestettävistä ilmiöpajoista sekä niiden teemoista. 

Ilmiöpajojen teemojen tilannekuva ja jatkosuunnitelma esiteltiin järjestöneuvottelukunnassa sekä aluehyte-kokouksessa (edustus kunnat, järjestöt, pela, apteekki ja Keusote hyte). Uusia ilmiöitä työskentelyyn mietitään yhdessä järjestöjen, kuntien ja seurakuntien kanssa vuodelle 2025. Yhdessä sovitut työpajat lisäävät osallistumista ja sitoutumista yhteistyöhön.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Yhdessä järjestöjen ja kuntien kanssa on määritelty aikataulutetut säännölliset tapaamiset, järjestöavustushaku ajankohta määritelty uudelleen ja niitä seurataan vuoden 2025 aikana. Ensimmäinen haku uudistetulla toiminnalla on vuonna 2025, jonka vuoksi menetelmä arvioidaan huhtikuussa ja lokakuussa  yhdessä järjestöjen kanssa. Stean rahoitus-uudistuksen vaikutusta Keusoten järjestöavustushakuun seurataan.

Ilmiöpajoista nousseet uudet teemat otetaan yhdyspinta-toimijoiden kanssa työskentelyyn. 

Kuntien ja järjestöjen kanssa on laadittu yhdyspintatyön tavoitteet vuodelle 2025, jotka tullaan arvioimaan ja raportoimaan alueellisen hyvinvointikertomuksen yhteydessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Selkeät tavoitteet tukevat toimintamallin arviointia ja seurantaa sekä tarvittavaa uudistamista.

Kansikuva
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen HYTE-verkosto (RRP2, Pilari 4, Investointi 2)

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt