Keskitetty neuvontapalvelu tuo neuvolan palvelut helposti saataville (EPHVA RRP2: P4/inv.1)
Jatkossa asiakkaat tavoittavat neuvolan ammattilaiset keskistetystä neuvontapalvelusta. Neuvontapalveluun asiakas voi ottaa yhteyttä chatin kautta tai puhelimitse.
Digitalisaatio ja teknologian hyödyntäminen on hallitusohjelmassa nostettu yhdeksi tärkeimmistä keinoista parantaa julkisten palveluiden laatua, tehokkuutta ja saatavuutta.
Hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen ja sen talouden vakauttaminen vaatii uudistuksia. Palveluverkkoa joudutaan tarkastelemaan ja arvioimaan vaihtoehtoisia, kustannustehokkaista tapoja tuottaa palveluita. Totutuista tavoista joudutaan luopumaan ja luomaan tilalle uusia tapoja tuottaa palveluita.
Neuvolapalveluissa terveydenhoitajilla oli aikaisemmin päivittäin asiakkaalle avoin soittoaika. Soittoaikaan kului jokaiselta terveydenhoitajalta noin viisi työtuntia viikossa. Yhteydenottokanavana soittoaika näyttäytyi asiakkaille palvelun vaikeana saatavuutena. Yhteydensaanti oli kiinni paitsi aikaan sidotusta aikaikkunasta, niin myös siitä, onko kyseinen työntekijä paikalla. Puhelut saattavat olla pitkiä, jolloin puhelinajalla muut puhelut jäävät hoidettaviksi muun työn lomassa.
Kehittäjäjoukko:
- Palveluyksikköjohtajat
- Tietohallinto
- Terveydenhoitajat (ammattilaiset)
- RRP 2-hankkeen asiantuntijat
- Ammattilaisresurssin kohdentaminen kivijalassa tehtävään vastaanottotyöhön
- Ammattilaisten työhyvinvoinnin parantuminen, keskeytymätön työrauha
- Yhdenmukaiset ja yhdenvertaiset yhteydenottokanavat
- tasa-arvoinen palvelun saatavuus
- palvelun saatavuuden parantuminen
- matalan kynnyksen palvelun tuottaminen
- toimintatapojen yhtenäistäminen
- Yhteydenottojen määrä
- Ensikontaktissa hoidettujen asiointien määrä
- Kivijalkapalveluun ohjautuneiden määrä
- Palvelun resursointi
- Ajanvarausoikeudet hyvinvointialuelaajuisesti
- Toiminnan seuranta ja tarvittaessa muuttaminen
- Terveydenhoitajien puhelinajoista luopuminen
- Asiakkaiden ohjaaminen uuden palvelukanavan käyttöön
- Ammattilaisia on osallistettu chat-palvelun käyttöönoton työpajoihin, joissa on ideoitu chatin mahdollisuuksia asiointikanavina.
- Asukkaille on toteutettu blogikirjoituksen yhteydessä kysely, jossa asukkailta kysyttiin mm. toiveita, missä palveluissa he toivoisivat chat-palvelun olevan käytössä.
- Asiakkaat ovat voineet jättää asiakaspalautetta chat-asioinnin päätteeksi. Asiakaspalaute on huomioitu palvelun kehityksen eri vaiheissa.
Toimintamallin ideointivaiheessa benchmarkattiin muiden hyvinvointialueiden keskitettyjä neuvolan puhelinpalveluita, niiden resursointia ja toimintatapaa.