Keskitetty neuvontapalvelu tuo neuvolan palvelut helposti saataville (EPHVA RRP2: P4/inv.1)
Jatkossa asiakkaat tavoittavat neuvolan ammattilaiset keskistetystä neuvontapalvelusta. Neuvontapalveluun asiakas voi ottaa yhteyttä chatin kautta tai puhelimitse.
Neuvolapalveluissa terveydenhoitajilla oli aikaisemmin päivittäin asiakkaalle avoin soittoaika. Soittoaikaan kului jokaiselta terveydenhoitajalta noin viisi työtuntia viikossa. Yhteydenottokanavana soittoaika näyttäytyi asiakkaille palvelun vaikeana saatavuutena. Yhteydensaanti oli kiinni paitsi aikaan sidotusta aikaikkunasta, niin myös siitä, onko kyseinen työntekijä paikalla. Laskennallisesti kuuden neuvolan terveydenhoitajilla laskettuna puhelinaikaan kului 110h/viikossa eli noin kolmen terveydenhoitajan työpanoksen verran kuukaudessa.
Neuvolapalveluissa terveydenhoitajilla oli aikaisemmin päivittäin asiakkaalle avoin soittoaika. Soittoaikaan kului jokaiselta terveydenhoitajalta noin viisi työtuntia viikossa. Yhteydenottokanavana soittoaika näyttäytyi asiakkaille palvelun vaikeana saatavuutena. Yhteydensaanti oli kiinni paitsi aikaan sidotusta aikaikkunasta, niin myös siitä, onko kyseinen työntekijä paikalla.
Palvelualueella haluttiin lähteä keskittämään yhteydenottoja yhteen kanavaan. Keskittämisen avulla voidaan vapauttaa aikaa kivijalkapalveluihin vastaanottotyön toteuttamiseen, samalla parantaen asiakkaiden palveluiden saatavuutta.
Kehittäjäjoukko:
- Palveluyksikköjohtajat
- Tietohallinto
- Terveydenhoitajat (ammattilaiset)
- RRP 2-hankkeen asiantuntijat
- Ammattilaisresurssin kohdentaminen kivijalassa tehtävään vastaanottotyöhön.
- Ammattilaisten työhyvinvoinnin parantuminen, keskeytymätön työrauha.
- Yhdenmukaiset ja yhdenvertaiset yhteydenottokanavat, tasa-arvoisen palvelun tuottaminen
- Palvelun saatavuuden parantuminen
- Yhteydenottojen määrä
- Ensikontaktissa hoidettujen asiointien määrä
- Kivijalkapalveluun ohjautuneiden määrä
- Ammattilaisia on osallistettu chat-palvelun käyttöönoton työpajoihin, joissa on ideoitu chatin mahdollisuuksia asiointikanavina.
- Asukkaille on toteutettu blogikirjoituksen yhteydessä kysely, jossa asukkailta kysyttiin mm. toiveita, missä palveluissa he toivoisivat chat-palvelun olevan käytössä.
- Asiakkaat ovat voineet jättää asiakaspalautetta chat-asioinnin päätteeksi. Asiakaspalaute on huomioitu palvelun kehityksen eri vaiheissa.
Toimintamallin ideointivaiheessa benchmarkattiin muiden hyvinvointialueiden keskitettyjä neuvolan puhelinpalveluita, niiden resursointia ja toimintatapaa.