Kestävien julkisten hankintojen suunnittelun toimintamalli
Toimintamalli auttaa kuntia suunnittelemaan kestävämpiä ja markkinalähtöisempiä hankintoja ja helpottaa pk-yritysten osallistumista niihin. Se tarjoaa käytännönläheisen kokonaiskuvan hankintojen suunnittelusta sekä kunnille että yrityksille.
Ympäristöministeriön (2020) julkistaman Kestävä elvytys -työryhmän loppuraportin mukaan julkisella sektorilla on keskeinen rooli siirryttäessä vähähiiliseen ja ekologisesti kestävään yhteiskuntaan.
Ilmastotavoitteita ei voida saavuttaa ilman kuntien laajamittaisia ympäristöratkaisuja, joiden vihreät investoinnit tarjoavat alustan yksityisen sektorin työllisyyden kasvun vauhdittumiselle ja uusille innovaatioille. Innovatiivinen hankintatoiminta mahdollistaa yritysten innovaatiotoimintaa luomalla kysyntää innovatiivisille tuotteille ja palveluille.
Kansallisessa julkisten hankintojen strategiassa (2020) todetaan että näiden tavoitteiden toteuttaminen edellyttää panostusta hankkijoiden ja tarjoajien vuoropuheluun sekä hankintatoiminnan suunnittelun kehittämiseen, jossa keskeisessä roolissa ovat myös kansalaiset palveluiden loppukäyttäjinä.
Toimintamallilla on kaksi selkeää kohderyhmää:
- kunnat: kuntien hankintavastaavat sekä oman toimensa ohella hankintoja tekevät työntekijät
- pienet ja keskisuuret yritykset
Lisäksi toimintamallia voivat hyödyntää hankintaneuvontaa tarjoavat organisaatiot, muut hankinta-asiantuntijat ja hankinnoista kiinnostuneet henkilöt
Toimintamalli kehitettiin asiakaskeskeisesti palvelumuotoilun menetelmillä. Yhteiskehittämistyöpajoihin osallistui kuntia, yrittäjiä ja muita sidosryhmiä. Kehittämistyön aikana käytiin myös jatkuvaa vuoropuhelua hankinta-asiantuntijoiden ja muiden tahojen kanssa. Toimintamallin ensimmäisestä ja toisesta versiosta kerättiin palautetta Padlet-verkkoalustalla, kyselylomakkeella ja haastatteluilla ennen lopullisen mallin muotoilua.
Kestävien julkisten hankintojen suunnittelun toimintamalli kehitettiin Laurea-korkeakoulussa vuosina 2021–2023 tiiviissä yhteistyössä Uudenmaan liiton, KEINO osaamiskeskuksen, Espoon Seudun Yrittäjien kanssa ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Toimintamallin kehittäminen oli osa Helsinki-Uusimaa – Kestävä ja digitaalinen yrittäjyysalue 2021–2022 -hanketta. Laurean koordinoima hanke toteutettiin yhteistyössä Haaga-Helian, Metropolian ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Hanketta rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto osana Euroopan unionin koronapandemian johdosta toteuttamia toimia.