Keuruun terveysaseman ja yhdistysten yhteistyön pelisäännöt
Terveysaseman ja yhdistysten yhteistyön pelisääntöjen luomisprosessi on työkalu yhteisistä asioista sopimiseen. Yhteisen tutustumisen, keskustelun ja yhteistyön paikkojen määrittelyn myötä yhteistyölle luodaan paikalliset yhteistyön pelisäännöt.
Terveysaseman ammattilaiset kohtaavat työssään päivittäin ihmisiä, joiden elämäntilanteeseen löytyy toimintaa ja tukea yhdistyksiltä. Ammattilaiset eivät kuitenkaan välttämättä tiedä ja tunnista, millaisia yhdistyksiä alueella toimii ja millaista tukea ne tarjoavat. Ammattilaisen roolina on auttaa asiakasta tiedon äärelle ja ohjata eteenpäin, jolloin helposti löydettävä, ajantasainen tieto yhdistysten toiminnasta ja yhteystiedoista nousevat merkittäviksi tekijöiksi.
Terveysasema on yksi tärkeä paikka erityisesti sote-yhdistyksille tavoittaa kohderyhmiään. Yhdistyksillä on halua ja kiinnostusta yhteistyön tekemiseen, mutta eivät välttämättä tiedä kehen olla yhteydessä terveysasemalta. Terveysasemalla ei välttämättä ole minkäänlaisia ohjeistuksia esitteiden ja ilmoitusten esillepanoon. Lisäksi tieto esim. terveysaseman erilaisista tapahtumista, joihin yhdistykset voisivat jalkautua mukaan, voi olla hankalasti löydettävissä.
Keski-Suomen soteuudistuksessa luodaan laajalla yhteistyöllä maakunnallisia osallisuuden ja järjestöyhteistyön malleja. Tässä prosessissa kunnista on noussut toiveita käytännöllisistä ohjeista, tukimateriaaleista sekä yhteisen kielen ja ymmärryksen luomiseen ammattilaisten, yhdistysten ja vapaaehtoisten välille. Soteuudistus on myös nostanut tarpeen yhdistysten paremmalle löydettävyydelle sote-palveluissa.
Keuruulla tarve terveysaseman ja yhdistysten välisen yhteistyön kehittämiseen nousi jo vuonna 2019, ennen nykyistä sote-uudistusta. Silloin Keuruun yhdistysten ja vapaaehtoisten järjestökahveilla*) nousi esiin, että Keuruun terveysaseman siirtyminen Keski-Suomen Seututerveyskeskuksen alle oli saanut aikaan yhteistyön katkeamisen järjestöjen kanssa. Yhteistyö terveyskeskuksessa ja sen kehittäminen koettiin tärkeäksi. Järjestökahvien koordinaattori kutsui Seututerveyskeskuksen Keuruu-Multia-Petäjävesi-alueen järjestöyhdyshenkilöitä, Keuruun kaupungin järjestöyhteistyötä tekeviä viranhaltijoita sekä vammaisneuvoston puheenjohtajan yhteiseen tapaamiseen. Tapaamisessa päädyttiin järjestämään Keuruun terveysaseman ja KYTin kanssa yhteistyöilta yhdistyksille ja terveysaseman henkilöstölle.
*) Järjestökahvit-ilta kokoaa keuruulaisia yhdistyksiä verkostoitumaan ja yhteisten asioiden äärelle 3–4 kertaa vuodessa. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:n KYT-järjestöpalveluiden koollekutsumissa illoissa on eri teemoja, ja niitä isännöivät vuorotellen eri yhdistykset ja toimijat. Tietoa Järjestökahveista löytyy Yhdistystori.fi -palvelusta: www.yhdistystori.fi/yhteistyota/yhteistyota-maakunnassa/keuruun-jarjestokahvit/.
Yhteistyötä ja yhteisiä pelisääntöjä on kehitetty Keuruun terveysaseman henkilöstön ja kunnassa toimivien yhdistysten kesken. Yhdistyksiä on kutsuttu mukaan kunnassa toimivan yhteistyöverkoston, Keuruun järjestökahvien kautta ja yleisen tiedottamisen kautta. Mukana on ollut niin paikallistason kuin maakunnallisen ja valtakunnallisen tason yhdistystoimijoita, pääasiassa sote- ja eläkeläisyhdistyksiä. Terveysaseman puolelta mukana ovat olleet yhteistyön kannalta keskeiset työntekijät. Työskentely on perustunut avoimeen vuorovaikutukseen.