Keusoten Hyte-allianssi kumppanuusmalli vahvistamassa alueen asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä on tiivistänyt yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä terveyserojen kaventamiseksi. Yhteistyöhanke toimi vuosina 2020-2021 (STM rahoitus). Toiminta jatkuu kumppanuusmallin mukaisesti
Tarvitaan toimintakulttuurin muutos. Monialaisella yhteistoiminnalla hyvinvointialueemme asukas saa oikea-aikaista palvelua oikeassa paikassa, oikean ajan riippumatta palvelujen tuottajasta ja palvelupaikasta (kunnasta) hyvinvointialueellamme.
Hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt neuvottelevat vuosittain hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta (Alueellinen hyvinvointisuunnitelma ja –kertomus).
Hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt (järjestöparlamentti/neuvottelukunta) neuvottelevat valtuustokausittain järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikuttamismahdollisuuksien tukemisen periaatteista ja työnjaosta osana Hyte-allianssi kumppanuusmallia.
Hyte-allianssi kumppanuusmallin ilmiöpajoissa pureudutaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman strategisiin painopisteisiin ja haetaan yhteisiä toimenpiteitä, hankkeita ja innovaatioita. Kuntalaisten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet lisääntyvät monitoimijaisen HYTE-allianssi kumppanuusmallin mukaisesti. Kumppanuusmalli on joustava malli vaikuttaa ajankohtaisiin ilmiöihin.
Strategiassamme nostetaan esiin neljä painopistettä:
- Jokainen on tärkeä
- Elinvoimainen uudistuminen
- Voittava joukkue
- Haluttu kumppani
Meille jokainen asukas on tärkeä, vaikka hän ei olisi sote-palveluiden piirissä. Tavoitteena on jakaa tietoa hyvinvoinnista ja terveydestä ennaltaehkäisevällä näkökulmalla. Alueellisen hyvinvointisuunnitelman seitsemän tavoitetta on punaisena lankana toiminnassa. Tavoitteena on sairastuvuuden vähentyminen, ylipainoisten ja lihavien määrän vähentyminen, yksinäisyyden vähentyminen, mielenterveyshaasteiden väheneminen, päihteiden käytön vähentyminen, liikkumisen lisääntyminen vähän liikkuvilla ja sähköisen omahoidon ja asioinnin lisääntyminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Tavoittelemme toiminnalla erilaisia uudistuvia toimintamalleja vastaamaan väestön tarpeisiin. Väestö ikääntyy ja asukkaiden palveluiden tarve kasvaa ja perinteisillä sotepalveluilla ei yksin pystytä vastamaan kaikkeen tarpeeseen. Tavoitteena sote-tuotannossa on siirtää painopistettä enemmän ennaltaehkäiseviin palveluihin ja tätä työstämme palvelualueillamme. Kumppaneina voivat toimia niin kunnat, järjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja yrityksetkin. Haluamme olla haluttu ja tasavertainen kumppani.
Alueen toimijoilla on yhteinen tahtotila yhteistyön aloittamiselle, jotta kumppanit saavat olla osallisina ja asiantuntijoina muotoilemassa uudenlaisia ennaltaehkäiseviä sotepalvelupolkuja. Kaikki kumppanit ovat tervetulleita jo varhaisessa toiminnan suunnitteluvaiheessa. Kaikilla toimijoilla on kumppanuusmallin mukaisesti omat roolinsa ja tehtävänsä, ja tavitteena on yhdistää eri toiminnot tukemaan kuntalaisen hyvinvointia ja terveyttä. Toimijoille selkiytyi alussa omat roolit ja tehtävät edustamansa organisaation pohjalta innostaen osallistumaan yhteinäisten asuakaspolkujen kuvaamiseen.
Järjestötoimija
Kunnan toimijat
Uskonnolliset yhteisöt
Keusote
Asukas itse
Yhteistyön ja vuorovaikutuksen vahvistuminen eri toimijoiden välillä, johtaa uudenlaisten toimintamallien käyttöön ottoon.
Seuraamme yhdessä verkkosivuille kuvattujen ennaltaehkäisevien asukaspolkujen määriä ja sivujen käyttöä sekä uusia muodostuvia yhteistyömalleja. Asiakasohjauksessa seurataan kuinka paljon asukkaita ohjataan muihin kuin sotepalveluihin.
Asiakasprosessikuvauksissa vakioimme järjestötoimintaa mukaan syksystä 2022 alkaen, joilloin seuraamme kuvattujen asiakasprosessien määriä ja vaikuttavuutta (seurattavat indikaattori määritellään syksyllä 2022).
Kohderyhmänä on tällä hetkellä ns. pärjääjä asiakas, joka pystyy ottamaan uusia toimintatapoja oman hyvinvointinsa ja toimintakykynsä ylläpitämiseksi/parantamiseksi. Jatkossa myös muut mukaan.
Asukkaat ovat osallistuneet kehittämistyöhön joko edustaen itseään tai edustamaansa järjestöä.
Välillinen kohderyhmä on keusoten ja kunnan työntekijät, uskonnollisten yhteisöjen edustajat ja järjestötoimijat, jotta he osaavat paremmin ohjata asukkaita, heidän tarpeiden mukaan, oikeiden palveluiden piiriin.
Olemme luoneet yhdessä monitoimijaiessa työryhmätyöskentelyssä kumppanuusmallin.Jossa nostamme esiin
YHDESSÄ SOVITUT TOIMINTATAVAT
-Järjestöjen yhteistyö on vakioitu Keusoten palveluprosesseihin
- Kunnat tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä omilla palveluillaan
- Järjestöt tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä omalla toiminnallaan
- Sopimukset, jotka tukevat sovittuja toimintatapoja
YHTEISTYÖ JA KEHITTÄMINEN
- Säännölliset yhteistyötapaamiset - vuoropuhelua
- Erilliset ilmiötyöpajat teeman ympärillä, mukana alusta saakka – konkreettisia toimintoja (innovointi, kokeilut ja hankkeet)
- Viestintäsuunnitelma – reaaliaikainen tiedonjakaminen
- Yhteistyötoiminnan palautteen seuranta – järjestöneuvottelukunta?
YHDYSHENKILÖT
- Keusoten yhdyshenkilöt listattu Allianssi-nettisivuilla
- Järjestöjen yhdyshenkilöt omilla nettisivuilla – uusimaalaiset.fi/lahella.fi ?
- Kuntien yhdyshenkilöt omalla nettisivullaan
KOHTAAMISPAIKAT
- Tarjoamme tilojamme maksutta järjestöjen käyttöön. Selvitystyö Keusotessa alkaa keväällä 2022
- Järjestöt tutustuvat tiloihin ja siihen koskeviin ohjeisiin ja toimii niiden mukaan.
Asukaskehittäjät ovat arvioineet ennaltaehkäiseviä asukaspolkuja ja heidän kommenttien kautta polkuja yksinkertaistettiin asukaslähtöisemmiksi. Testausta on kokeiltu pistokokeina (pyydetty asukkailta kommentit) ja järjestötoimijat ovat kommentoineet julkaistuja polkuja. Polkuja tarkennetaan tarvittaessa edelleen. Päivitykseen johtaa myös uusimaalaiset.fi alustan uudistuminen lahella.fi alustaksi, jonne toivomme eri toimijoiden vievän tietojaan. Tieto pystytään integroimaan Keusoten nettisivuille ja sen kautta helpottaa saavutettavuuttakin.
STM:n hankkeella työstettiin HYTE-allianssia vuosina 2020-2021. Vuodesta 2022 lähtien kumppanuusmallin mukainen yhteistyö on osa Keusoten vakiotoimintaa.
Keusoten hyvinvoinnin, terveyden ja asiakkuudet henkilöstö on ollut mukana työskentelyssä, jossa yksi henkilö koordinoi toimintaa. Mukaan resursseihin tulee laskea Keusoten palvelualueiden ja kuntien henkilöstön, uskonnollisten yhteisöjen ja järjestöjen henkilöstöjen työpanokset työpajoissamme.
Asukkaille monipuolinen tarjonta tukemaan varhaisessa vaiheessa hyvinvoinnin ja terveyden ennaltaehkäisevää toimintaa ja tukea monipuolisten palveluntarjoajien kautta.
On oleellista, että kohdataan eri toimijat avoimesta ja kuullaan heidän toiveitaan ja ajatuksiaan. Luodaan yhdessä pelisäännöt ja tulevat toimintatavat. Ei määritellä toisten puolesta heidän toiminaansa osana asukaspolkuja.