Keusoten Hyte-allianssi kumppanuusmalli vahvistamassa alueen asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä on tiivistänyt yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä terveyserojen kaventamiseksi. Yhteistyöhanke toimi vuosina 2020-2021 (STM rahoitus). Toiminta jatkuu kumppanuusmallin mukaisesti

Toimintaympäristö

Tarvitaan toimintakulttuurin muutos. Monialaisella yhteistoiminnalla hyvinvointialueemme asukas saa oikea-aikaista palvelua oikeassa paikassa, oikean ajan riippumatta palvelujen tuottajasta ja palvelupaikasta (kunnasta) hyvinvointialueellamme. 

Hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt neuvottelevat vuosittain hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta (Alueellinen hyvinvointisuunnitelma ja –kertomus).

Hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt (järjestöparlamentti/neuvottelukunta) neuvottelevat valtuustokausittain järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikuttamismahdollisuuksien tukemisen periaatteista ja työnjaosta osana Hyte-allianssi kumppanuusmallia.

Hyte-allianssi kumppanuusmallin ilmiöpajoissa pureudutaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman strategisiin painopisteisiin ja haetaan yhteisiä toimenpiteitä, hankkeita ja innovaatioita. Kuntalaisten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet lisääntyvät  monitoimijaisen HYTE-allianssi kumppanuusmallin mukaisesti. Kumppanuusmalli on joustava malli vaikuttaa ajankohtaisiin ilmiöihin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Strategiassamme nostetaan esiin neljä painopistettä:

  1. Jokainen on tärkeä
  2. Elinvoimainen uudistuminen
  3. Voittava joukkue
  4. Haluttu kumppani

Meille jokainen asukas on tärkeä, vaikka hän ei olisi sote-palveluiden piirissä. Tavoitteena on jakaa tietoa hyvinvoinnista ja terveydestä ennaltaehkäisevällä näkökulmalla. Alueellisen hyvinvointisuunnitelman seitsemän tavoitetta on punaisena lankana toiminnassa. Tavoitteena on sairastuvuuden vähentyminen, ylipainoisten ja lihavien määrän vähentyminen, yksinäisyyden vähentyminen, mielenterveyshaasteiden väheneminen, päihteiden käytön vähentyminen, liikkumisen lisääntyminen vähän liikkuvilla ja sähköisen omahoidon ja asioinnin lisääntyminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Tavoittelemme toiminnalla erilaisia uudistuvia toimintamalleja vastaamaan väestön tarpeisiin. Väestö ikääntyy ja asukkaiden palveluiden tarve kasvaa ja perinteisillä sotepalveluilla ei yksin pystytä vastamaan kaikkeen tarpeeseen. Tavoitteena sote-tuotannossa on siirtää painopistettä enemmän ennaltaehkäiseviin palveluihin ja tätä työstämme palvelualueillamme. Kumppaneina voivat toimia niin kunnat, järjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja yrityksetkin. Haluamme olla haluttu ja tasavertainen kumppani.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Palvelutarpeen kasvaessa on tarve saada uudenlaisia ennaltaehkäisyn toimintamalleja käyttöön, jotta asiakas pääsee mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tarvitsemansa tuen piiriin eikä päädy suoraan ns. raskaisiin palveluihin. Asiakas saa tarvitsemansa avun ja tuen hyvinvoinnin ja terveyden tueksi saaden tukea omaan asiantuntijuuteen asioiden hoidossa. Samalla ammattilainen osaa ohjata asiakkaan muihinkin kuin sotepalveluihin, organisaatio pystyy keskittymään haasteellisiin potilaisiin/asiakkaisiin sekä yhteiskunnallisesti asukkaiden osallisuus lisääntyy omahoidossa ja asioinnissa.  Tarvitaan toimintamalli, jonka avulla sekä Keusoten ammattilainen että muut toimijat (järjestötoimijat, kunnat, seurakunnat ja muut uskonnolliset yhteisöt, yritykset jne) saavat tietoa ja tukea, miten ohjata asukas sopivaan palveluun matalalla kynnyksellä. Haluamme tuoda paremmin järjestötoimijoiden osaamisen ja asiantuntijuuden esille ja osaksi kuntalaisille ja muille toimijoille.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Alueen toimijoilla on yhteinen tahtotila yhteistyön aloittamiselle, jotta kumppanit saavat olla osallisina ja asiantuntijoina muotoilemassa uudenlaisia ennaltaehkäiseviä sotepalvelupolkuja. Kaikki kumppanit ovat tervetulleita jo varhaisessa toiminnan suunnitteluvaiheessa. Kaikilla toimijoilla on kumppanuusmallin mukaisesti omat roolinsa ja tehtävänsä, ja tavitteena on yhdistää eri toiminnot tukemaan kuntalaisen hyvinvointia ja terveyttä. Toimijoille selkiytyi alussa omat roolit ja tehtävät edustamansa organisaation pohjalta innostaen osallistumaan yhteinäisten asuakaspolkujen kuvaamiseen.

Järjestötoimija

Kunnan toimijat 

Uskonnolliset yhteisöt

Keusote

Asukas itse

Tavoiteltu muutos

Yhteistyön ja vuorovaikutuksen vahvistuminen eri toimijoiden välillä, johtaa uudenlaisten toimintamallien käyttöön ottoon.

Muutoksen mittaaminen

Seuraamme yhdessä verkkosivuille kuvattujen ennaltaehkäisevien asukaspolkujen määriä ja sivujen käyttöä sekä uusia muodostuvia yhteistyömalleja. Asiakasohjauksessa seurataan kuinka paljon asukkaita ohjataan muihin kuin sotepalveluihin.

Asiakasprosessikuvauksissa vakioimme järjestötoimintaa mukaan syksystä 2022 alkaen, joilloin seuraamme kuvattujen asiakasprosessien määriä ja vaikuttavuutta (seurattavat indikaattori määritellään syksyllä 2022).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on tällä hetkellä ns. pärjääjä asiakas, joka pystyy ottamaan uusia toimintatapoja oman hyvinvointinsa ja toimintakykynsä ylläpitämiseksi/parantamiseksi. Jatkossa myös muut mukaan.

Asukkaat ovat osallistuneet kehittämistyöhön joko edustaen itseään tai edustamaansa järjestöä.

Välillinen kohderyhmä on keusoten ja kunnan työntekijät, uskonnollisten yhteisöjen edustajat ja järjestötoimijat, jotta he osaavat paremmin ohjata asukkaita, heidän tarpeiden mukaan, oikeiden palveluiden piiriin.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Olemme luoneet yhdessä monitoimijaiessa työryhmätyöskentelyssä kumppanuusmallin.Jossa nostamme esiin

YHDESSÄ SOVITUT TOIMINTATAVAT 

-Järjestöjen yhteistyö on vakioitu Keusoten palveluprosesseihin

- Kunnat tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä omilla palveluillaan

- Järjestöt tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä omalla toiminnallaan

- Sopimukset, jotka tukevat sovittuja toimintatapoja

YHTEISTYÖ JA KEHITTÄMINEN

- Säännölliset yhteistyötapaamiset - vuoropuhelua

- Erilliset ilmiötyöpajat teeman ympärillä, mukana alusta saakka – konkreettisia toimintoja (innovointi, kokeilut ja hankkeet)

- Viestintäsuunnitelma – reaaliaikainen tiedonjakaminen

- Yhteistyötoiminnan palautteen seuranta – järjestöneuvottelukunta?

YHDYSHENKILÖT

- Keusoten yhdyshenkilöt listattu Allianssi-nettisivuilla

- Järjestöjen yhdyshenkilöt omilla nettisivuilla – uusimaalaiset.fi/lahella.fi ?

- Kuntien yhdyshenkilöt omalla nettisivullaan

KOHTAAMISPAIKAT

- Tarjoamme tilojamme maksutta järjestöjen käyttöön. Selvitystyö Keusotessa alkaa keväällä 2022

- Järjestöt tutustuvat tiloihin ja siihen koskeviin ohjeisiin ja toimii niiden mukaan.

Idean testaus asiakkaalla

Asukaskehittäjät ovat arvioineet ennaltaehkäiseviä asukaspolkuja ja heidän kommenttien kautta polkuja yksinkertaistettiin asukaslähtöisemmiksi. Testausta on kokeiltu pistokokeina (pyydetty asukkailta kommentit) ja järjestötoimijat ovat kommentoineet julkaistuja polkuja. Polkuja tarkennetaan tarvittaessa edelleen. Päivitykseen johtaa myös uusimaalaiset.fi alustan uudistuminen lahella.fi alustaksi, jonne toivomme eri toimijoiden vievän tietojaan. Tieto pystytään integroimaan Keusoten nettisivuille ja sen kautta helpottaa saavutettavuuttakin.

Ratkaisun testaaminen

STM:n hankkeella työstettiin HYTE-allianssia vuosina 2020-2021. Vuodesta 2022 lähtien kumppanuusmallin mukainen yhteistyö on osa Keusoten vakiotoimintaa.

Keusoten hyvinvoinnin, terveyden ja asiakkuudet henkilöstö on ollut mukana työskentelyssä, jossa yksi henkilö koordinoi toimintaa. Mukaan resursseihin tulee laskea Keusoten palvelualueiden ja kuntien henkilöstön, uskonnollisten yhteisöjen ja järjestöjen henkilöstöjen työpanokset työpajoissamme. 

 

Kokeilun tavoitteet

Asukkaille monipuolinen tarjonta tukemaan varhaisessa vaiheessa hyvinvoinnin ja terveyden ennaltaehkäisevää toimintaa ja tukea monipuolisten palveluntarjoajien kautta.

Kokeilussa opittua

On oleellista, että kohdataan eri toimijat avoimesta ja kuullaan heidän toiveitaan ja ajatuksiaan. Luodaan yhdessä pelisäännöt ja tulevat toimintatavat. Ei määritellä toisten puolesta heidän toiminaansa osana asukaspolkuja.

Ratkaisun perusidea

Hyte-allianssin monialaisella yhteistoiminnalla hyvinvointialueemme asukas saa tarvitsemansa tuen oikea-aikaisesti ja oikeassa paikassa. Palvelutehtävämme on tukea ja parantaa asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Hyte-allianssin palvelukonsepti on toimintamalli, jossa  kuntien ja kolmannen sektorin toimijat ovat tasavertaisia kumppaneita osana sote-palvelujen tuottamista. 

Yhteiskehittäminen on alueellista, avointa toimintakulttuuria, jossa innovointi ja nopeat kokeilut ovat mahdollisia. Tavoitteena on kehittää palveluja asukaslähtöisiksi, sujuviksi ja laadukkaiksi.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

HYTE-allianssia työstettiin STM:n hankerahoituksella (Rakenneuudistus) vuosina 2020-2021. Vuodesta 2022 lähtien kumppanuusmallin mukainen yhteistyö on osa Keusoten vakiotoimintaa. Keusoten Hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet toimialan henkilöstö on ollut mukana työskentelyssä, jossa yksi henkilö koordinoi toimintaa. Mukaan resursseihin tulee laskea Keusoten palvelualueiden ja kuntien henkilöstön, uskonnollisten yhteisöjen ja järjestöjen henkilöstöjen työpanokset työpajoissamme. Työpajoja pidettiin viikoittain (a 2h) ja niissä kuvattiin ennaltaehkäiseviä asukaspolkuja. Järjestötoimijat pääsivät esittelemään omaa toimintaansa (41 kpl) ja kertomaan osaamisensa/asiantuntijuutensa muille osallistujille sekä osaksi asukaspolkuja.

Keusoten henkilöstölle on viestitty ja viestitään säännöllisin väliajoin monitoimijaisesti kuvatuista ennaltaehkäisevistä asukaspoluista. Lisäksi olemme kuvanneet henkilöstölle opetusvideon hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen nettisivuista, jota jaetaan perehdytyksessä. Järjestö-, uskonnollinen yhteisön- ja kuntatoimijoille  on viestitty ja viestitään kuvatuista poluista ja niiden käyttömahdollisuukista monikanavaisesti. Kuntalaisille toiminnasta on viestitty ja viestitään somen ja Keusoten nettisivujen kautta. Lisäksi toivomme, että Keusoten henkilöstö ohjaa asukkaita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nettisivuille, josta kuvatut asukaspolut löytyvät.

Keusoteen on perustettu monialaisesta henkilöstöstä koostuva allianssitiimi, jonka tehtävänä on viedä tietoutta osana omaa palvelutuotantoa, läpi koko palvelualueen, asiakasrajapintaan asti. Tiimi mahdollistaa kehittämisen ja yhteistyön Keusoten sisällä sekä Allianssi-kumppanuusmallissa olevien monialaisten toimijoiden kanssa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ennakkotietoa yhteistyöstä järjestöjen kanssa ei välttämättä tarvita. Lähesty järjestöjä, pidä mieli avoimena ja kuuntele - näin opit paljon uusia toimintatapoja. Kasvotusten yhteistyön aloitus takasi ainakin itselleni hyvän ja avoimen pohjan yhteistyölle. Vaikka korona vei toiminnat Teamsiin, pystyimme jatkamaan kehittämistyötä. Oletettavasti Teams antoi myös muille toimijoille liikkumisvapautta - liittymismahdollisuuden työpajoihin etänä. 

Aikataulutuksessa sotealueen toimintojen kehittäminen vaikuttaa toimintaan. Asiakasprosessien kuvausten alustan päivittäminen siirsi järjestötoimintojen vakioimisen kuvaamisen asiakasprosesseihin syksyyn 2022. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Yhteistyö järjestötoimijoiden kanssa on tiivistynyt ja uudenlaisten toimintatapojen innovointi on lähtenyt käyntiin lähdestyttäessä hyvinvointialuetta. Asukaspolku järjestötoiminnoista kuntien palveluiden piiriin ja sieltä tarvittaessa sotepalveluihin, on useasta eri näkökulmasta kuvattuna ja tukee asukkaan hyvinointia ja terveyttä ennaltaehkäisevällä näkökulmalla. Jatkotyöstö alkaa syksyllä järjestötoimintojen vakioimisessa Keusoten asiakasprosesseihin. Järjestöjen aktiviisuus on tullut paremmin näkyviin myös työntekijöille.