Kampanjassa haastetaan lähettämään postia tuntemattomalle ikäihmiselle. Korttien ja kirjeiden myötä katkaistaan korona-arjen yksinäisyys ja viedään ajatukset ympäröivään kevääseen.

Ratkaisun perusidea **

Ikäihmisille on suositeltu elämistä karanteenin kaltaisissa oloissa ja vierailut hoivakodeissa ovat katkolla. Monilla ei ole läheisiä, jotka muistaisivat pienellä postilla. Eristäytyminen lisää yksinäisyyttä ja voi pahentaa tai laukaista mielenterveysongelmia. Toisaalta myös monet aiemmin aktiiviset vapaaehtoiset ovat vailla tekemistä ja monen auttamishalu on lisääntynyt koronakriisin myötä. Toimintamallin idea on yhdistää nämä kaksi: tarjoata tapa auttaa etänä ja saada yksinäisten ikäihmisten ajatukset hetkeksi ympäröivään kevääseen. Postin lähettäminen ja saaminen palauttavat luottamusta ympäröivään yhteiskuntaan ja muihin ihmisiin.

Kampanjaan osallistuvat haastetaan piirtämään, kirjoittamaan ja postittamaan kevätterveisiä itselleen tuntemattomille ikäihmisille ja luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot yhteistyökumppaneineen kuljettaa ne perille ikäihmisille kymmenellä paikkakunnalla. Kampanja kestää toukokuun 2020.

TOIMI NÄIN TOUKOKUUSSA:

  1. Tee terveisesi. Miten sinä haluaisit ilahduttaa tuntematonta ikäihmistä: kortilla, kirjeellä, runolla, piirustuksella vai ristikkolehdellä? Lähetä iloisia kevätterveisiä avoimesti! Suosi lähetyksiä, joista näkee, mitä se sisältää. Näin terveisesi löytävät poikkeusoloissa perille mahdollisimman mutkattomasti.
  2. Kannusta kaverit mukaan. Ota halutessasi kuva terveisistäsi ja jaa se Kevätterveiset-tapahtumassa Facebookissa tai somessa tunneisteilla #kevätterveiset #suomitoimii #yhdessä, sekä @siskotjasimot.
  3. Postita perille. Vie terveisesi lähimpään kirjelaatikkoon. Tällainen lähetys löytää postin kautta perille: Siinä on oikea osoite, jonka poimit tältä sivulta. Päällä on merkintä “Kevätterveiset”. Lähetyksessä on postimerkki ja se kulkee kirjepostin mukana. Joissain kunnissa vaihtoehtona on myös viedä terveiset itse keräyspisteeseen.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Yhden koordinoivan, puolueettoman tahon, kuten järjestön, jolla on mahdollisuuksia käyttää työntekijäresursseja yhteydenpitoon yhteistyökumppaneiden kanssa, sekä viestintään suurelle yleisölle.

Yhteistyökumppanit, jotka voivat tarjota keskitetyn postiosoitteen ja keräyspisteen, johon postit kerätään, ja josta ne jaetaan eteenpäin. Siskojen ja Simojen kampanjassa postit kootaan esim. kunnanvirastoon, seurakuntaan, järjestön toimistoon, tai yhteen palvelutaloon, josta ne jaetaan eteenpäin mm. kotihoidon pisteisiin, hoivakoteihin, palvelutaloihin ja kauppa-avun vastaanottajille.

Viestintäosaamista, että kampanja saa riittävästi näkyvyyttä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Lisätietoja: Yhteisökoordinaattori Sini Hirvonen, Siskot ja Simot ry, sini.hirvonen@siskotjasimot.fi

Mukana on kymmenen kuntaa: Helsinki, Lahti, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Porvoo, Rauma, Sipoo, Tuusula, Turku. Vastaava kampanja on toteutettavissa millä tahansa paikkakunnalla.