Kielitukivapaaehtoisia tapahtumiin
Kielitukivapaaehtoinen on henkilö, joka osaa suomea ja vähintään yhtä muuta kieltä. Hän saa ylleen tunnisteliivin ja voi toimia tarvittaessa eri kieliä puhuvien kommunikaation tukena yleisötapahtumissa. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin ja oma kielitaito saa harjoitusta.
Pyhäjoki on pieni kunta Pohjois-Pohjanmaan rannikolla. Sen väestö alkoi moninaistua nopeassa tahdissa alueen suurhankkeiden kansainvälisen työvoiman takia. Tilanne oli kuntalaisille uusi, sillä aiemmin kuntaan oli muuttanut vain yksittäisiä ulkomaalaisia, lähinnä paikallisten puolisoiksi.
Tervetuloa Pyhäjoelle! -hankkeessa huomattiin, ettei maahanmuuttaneiden uusien kuntalaisten tulo mukaan yleisötapahtumiin ollut helppoa. Molemmilla puolilla myyjäis- tai messupöytää tai kylätapahtuman toimintarastia jännitettiin, osataanko mitään kieltä tarpeeksi tilanteesta selviämiseksi.
Rohkaista eri kieliä puhuvia ihmisiä osallistumaan yhteisiin tapahtumiin ja rohkaista paikallisia kohtaamaan myös muita kieliä puhuvia ihmisiä.
- Näkyykö tapahtumissa myös muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia ihmisiä.
- Tapahtumajärjestäjien määrä, jotka toivovat tai järjestävät itse tapahtumiinsa kielitukia.
- Yksittäisen kielitukivapaaehtoisen halukkuus toimia tehtävässä useampia kertoja.
- Kielituki-tunnisteliivien suunnittelu ja hankinta (eri kokoja!)
- Rintamerkit tai muut kielitaitoja kuvaavat tunnisteet, joita on helppo vaihtaa liivistä toiseen.
- Kielitukivapaaehtoisten kartoitus.
- Tapahtumajärjestäjien kontaktointi.
Kohderyhminä a) paikallisväestö ja b) uudet, erityisesti maahanmuuttaneet asukkaat, c) yhdistykset ja muut yleisötapahtumia järjestävät tahot sekä d) kielitaitoiset kuntalaiset.
Kartoitimme hankkeeseen osallistuvien kielitaitoja ja kysyimme halukkuutta toimia kielitukena. Keskustelimme tapahtumanjärjestäjien kanssa, haluavatko he avata tapahtumaa myös kunnan ulkomaalaisväestölle.
Palaute palvelusta on ollut hyvää, sekä paikkakuntalaisten että muualta muuttaneiden puolelta.
Ratkaisua testattiin useissa erilaisissa tapahtumissa hankkeen aikana.
Lisätä luontevaa moninaisuutta kunnan yleisötapahtumissa.
Kielitukivapaaehtoiset toimivat toisinaan myös tapahtuman elävinä markkinointikanavina.
Toisaalta, kielituen tarjoaminen ei takaa maahanmuuttaneiden saapumista paikalle. Ihmiset osallistuvat tapahtumiin, jotka heitä itseään kiinnostavat ja jotka sopivat heidän aikatauluihinsa - kielestä riippumatta.